top of page

Sūrio pyrago mėgėjams: kaip iškepti tobulą?


Sūrio pyragas – tai neabejotinai vienas mėgstamiausių kepinių. Po šiuo pavadinimu slepiasi bent kelios rūšys įvairių pyragų: ir kepti varškės pyragai, ir nekepti varškės arba sūrio pyragai, ir tie pyragai, kurių gaminimui buvo panaudoti kreminiai grietinėlės sūriai – originalo pavidalu tai turėtų būti „Philadelphia“ sūris. Tad apie juos ir pakalbėkime.



Koks jis?

Nors sūrio pyragai (plačiąja prasme) savo istoriją skaičiuoja nuo antikos laikų, vieningos nuomonės, kaip juos kepti, nėra. Jie labai paplitę, gaminami iš skirtingų produktų, tad ir nuomonės skirtingos.

Pirmiausia išsiaiškinkime, koks tas sūrio pyragas turėtų būti. Sūrio pyragas turi atrodyti gražiai. O tai reiškia, kad jis neturi būti įtrūkęs, sukritęs, paviršius turi būti lygus. Pyragas neturi būti paskrudęs iš viršaus. Sūrio pyrago tekstūra turi būti lygi, glotni, bet netekanti, neskysta. Pagrindas turi būti traškus.

Taigi, ką daryti, kad sūrio pyragas būtų kaip tik toks?


Kaip maišyti produktus?

Dažnai kyla klausimas, kokį sūrį naudoti pyragams. Sūrio masei naudojamas grietinėlės sūris „Philadelphia“, taip pat galima rasti atitikmenų – „Bonjour“, „Rasa“ ir kt. Taip pat gali būti maišoma su nedideliu kiekiu kitų pieno produktų – maskarpone, jogurtu, grietinėle.

  • Visi produktai turi būti vienos, kambario, temperatūros.

  • Sūris su kitais produktais švelniai maišomas mentele, bet ne plakamas. Tai padės išsaugoti vientisą pyrago tekstūrą.

  • Tam, kad būtų išlygintas pyrago viršus ir pašalintas nedidelis oro perteklius, pyragą su forma galima... numesti. Bet iš labai nedidelio aukščio – vos kelių centimetrų. Nuo smūgio sūrio masė tolygiai pasiskirsto formoje.


Kaip kepti?

Kepti sūrio pyragus galima keliais būdais:

  1. Sūrio pyragas kepamas maždaug iki 140–150 °C įkaitintoje orkaitėje ir vandens vonelėje. Išsegama forma keliais sluoksniais apvyniojama aliuminio folija, kad pyragas būtų apsaugotas nuo vandens. Prieš taikydami tokį būdą patikrinkite, ar forma sandari. Kartais formos būna tokios nesandarios, kad labai smarkiai praleidžia vandenį, tokiu atveju reikia arba įsigyti naują formą, arba kepti sūrio pyragą be tiesioginės vandens vonelės apvyniojus formos kraštą šlapiais laikraščiais. Laikraščius reikia kartkartėmis supurkšti.

  2. Sūrio pyragą galima kepti garų orkaitėje. Kadangi garų režimai paprastai veikia su ventiliatoriumi, tokio režimo ilgai taikyti negalima, nes nuo vėjelio sūrio pyragui gali „nurauti stogą“. Bet garų indėlis į pyragą yra nepamainomas. Tad deriname vėjelį ir kepimo režimą „viršus–apačia“. Pirmąsias 15 min. kepame 50 proc. garų režimu iki 150 °C įkaitintoje orkaitėje, o vėliau perjungiame orkaitę į režimą „apačia–viršus“ (140 °C).

  3. Taip pat sūrio pyragą galima kepti tiesiog orkaitėje: pirmiausia 10 min. maksimalia temperatūra, o po to sumažinus ją iki 100 °C. Kepimo laikas tuomet būna net iki 2 val.

  4. Galima pabandyti kitokį būdą: 10 min. – 240 °C, o po to valandą – 150 °C. Patogiausią režimą reikėtų išsirinkti atsižvelgiant į savo orkaitės ypatumus.



Ar iškepęs?

  • Pyragas iškeptas, kai viduriukas dar lengvai banguoja, o kraštai standūs. Tokios stadijos pyragą reikia plonu peiliu atskirti nuo formos kraštų per visą formos perimetrą.

  • Ar sūrio pyragas iškepęs, galima sužinoti panaudojant virtuvinius prietaisus: virtuviniu termometru išmatuokite kepamo sūrio pyrago temperatūrą – pačiame viduryje ji turi siekti 65 °C.

  • Sūrio pyragas baigiamas aušinti orkaitėje ir galutinai išimamas tik visiškai atvėsęs. Geriausios skonio ir tekstūros savybės atsiskleidžia tuomet, kai pyragas 6–8 val. brandinamas šaldytuve.


Kaip patiekti?

Paprastai sūrio pyragai daug nepuošiami. Pjaustomas sūrio pyragas karštu, bet nusausintu peiliu.


IŠBANDYKITE:



Skanaus!



Naujausi įrašai

bottom of page