Sveikas „popkornas“: tai – įmanoma! (+receptas)

© 2020 vmgonline

Gilės projektai

Gilės projektai

mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

    Sveikas „popkornas“: tai – įmanoma! (+receptas)


    Dažnam kino teatras ar jaukus filmų vakaras namie asocijuojasi su popkornais, t. y. spragintais kukurūzais. Šis užkandis labai populiarus visame pasaulyje, tad nekeista, kad neretai sulaukia ne tik valgytojų, bet ir žiniasklaidos dėmesio. Kartkartėmis sumirga, regis, viena kitai prieštaraujančios antraštės. Vienos jų gąsdina, kad kukurūzų spragėsiai – labai nuodėmingas ir net pavojingas maistas, kitos gi, priešingai – teigia, kad juose gausu antioksidantų, geležies, baltymų bei kitų gerų dalykų. Ir vieni, ir kiti gali būti teisūs. Viskas priklauso nuo to, kaip buvo paruoštos kukurūzų sėklos ir kas dar buvo naudojama. Sveikais bei negausiais priedais (ar visai be jų) gardinti namuose ruošiami spragėsiai, žinoma, laimi prieš gaminamus pramoniniu būdu.

    Tad karūnuoti ar nuteisti spragintus kukurūzus? Tai priklausys tik nuo pačių valgytojų pasirinkimo. Beje, ar žinojote, kad dar Amerikos indėnai ne tik pasigamindavo kukurūzų spragėsių ir juos gardindavo prieskoniais, žolelėmis bei aitriąja paprika, bet ir ruošdavo iš jų sriubą bei alų.

    Karameliniai veganiški spraginti kukurūzai

    Viskas ne taip sudėtinga, kaip galėtų atrodyti. O toks popkornas patiks ne tik veganams.

    1 asm.

    Gaminimas 30 min.

    1 šaukšto kokosų aliejaus

    ½ puodelio kukurūzų sėklų

    150 g veganiško sviesto

    ½ puodelio rudojo nerafinuoto cukraus

    ½ puodelio klevų sirupo

    ½ šaukštelio druskos

    1 šaukštelio vanilės ekstrakto

    ½ šaukštelio kepimo sodos

    Į didelį puodą sudėkite kokosų aliejų, pakaitinkite vidutiniu karščiu ir išsilydžius suberkite kukurūzų sėklas. Jas pasistenkite paskleisti ant dugno kuo tolygiau. Puodą uždenkite. Palaukite, kol kukurūzų spragėsiai išsproginės. Apžiūrėkite spragėsius, jei yra neišsprogusių kukurūzų sėklų, atskirkite – jos nebus reikalingos.Į gilesnę keptuvę sudėkite veganišką sviestą, cukrų, klevų sirupą bei druską ir viską kaitinkite parinkę vidutinį karštį, kol visi produktai išsilydys.Produktams išsilydžius padidinkite karštį, kad ruošiamas padažas užvirtų, ir vėl šiek tiek karštį sumažinę iki vidutinio pavirkite maždaug 3 min. Supilkite vanilės ekstraktą bei sodą ir maišykite, kol padažas sutirštės.Paruoštą karamelinį padažą supilkite ant spragintų kukurūzų ir labai gerai išmaišykite, kad šis pasiskirstytų kuo tolygiau.Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Kukurūzų spragėsius paskleiskite ant kepimo popieriaus (jei reikia, ne ant vieno padėklo) ir kepkite orkaitėje 30 min., kas 10 min. gerai pamaišydami.

    Daugiau sveikų, skanių ir traškių patiekalų (ir salotų!) su kukurūzų spragėsiais receptų rasite naujausiame žurnalo VERDU IR KEPU numeryje. Galite jį pavartyti:

    https://issuu.com/rimaaukstuolyte/docs/verdu_ir_kepu_vol21-_issu_

    ATGAL

    PASIDALINTI

    Naujienlaiškis

    • Facebook vmgonline.lt
    • Instagram vmg_vilnius
    • YouTube vmg
    • LinkedIn vmg