top of page

Svarbios smulkmenos renkant šventinius gėrimus

Prieš šventes dažnai manęs klausia: ar tinka žmonėms dovanoti vyną? Kokį geriausiai išrinkti? Kur vyną pirkti? Keletas patarimų renkant dovanų gėrimus iš Jūratės Sprindžiūnaitės, „Namų someljė“ kursų organizatorės, šampano ir putojančio vyno parodos „49 mln…“ rengėjos lūpų.

sampanas

Dovanos statuso vertas vintažinis (vienų metų derliaus) šampanas.


1. AKCIJOMS – NE!!! Nepirkite pigiausio ar to, kuriam taikoma akcija. Ar jums malonu dovanų gauti gėrimą, išrinktą tuo pačiu principu? Abejoju.

2. DIDESNIS PASIRINKIMAS. Prisiminkite, ar draugas, kolega, verslo partneris mėgsta vyną. Yra ir kitokių gėrimų: grapa, konjakas, viskis, romas ir t.t.

3. KOLEKCININKAS? Pagalvokite, gal draugas kolekcionuoja vyną? Tuomet paprastu, banaliu ir pigiu vynu bičiulį tik nuliūdinsite. Jei neturite lėšų ar noro/laiko ieškoti kolekcinio vyno, geriau dovanokite šokoladą ar panettone, itališką kalėdinį pyragą.

4. Vyno ir maisto derinimas. Gėrimo rinkimą gali palengvinti idėja derinti jį prie Kūčių ir Kalėdų patiekalų. Prie tradicinių gruodžio 24-osios vakarienės patiekalų gerai derėtų vokiškas rislingas, bet šiek tiek salstelėjęs. Todėl tokio vyno etiketėje ieškokite žodžio „kabinet“ arba „spatlese“.

Specializuotose vyno parduotuvėse „Bottlery“ (jų yra visoje Lietuvoje) konsultantų prašykite „Gunderloch“ arba „Selbach“ vyninių rislingo. „Vyno klube“ nuodėmės verti „Reichsgraf von Kesselstatt“ vyninės pusiau saldus rislingas iš Piesporto kaimelio Goldtropfchen (liet. aukso lašeliai) arba Scharzhofberger vynuogyno. Pastarasis laikomas bene garsiausiu Saro upės slėnyje. Silkė su kepintais svogūnais, morkomis arba džiovintais vaisiais ir riešutais užgeriant šiuo vynu atrodys lyg karališkas patiekalas.

Kalėdinės antys ir žąsys mėgsta raudonąjį vyną, tačiau ne per daug sodrų ir taninišką, todėl siūlyčiau žvalgytis į „Pinot Noir“. Brangiausią ir labiausiai vyno mėgėjų istoriškai vertinamą gamina Burgundijos vyndariai. Paprastesnį, labiau suprantamą ir gerokai pigesnį, bet tikrai ne prastą siūlo Naujosios Zelandijos vyndariai. „La Vinia“ parduotuvėse ieškokite „Villa Maria Pinot Noir“. „Bottlery“ turi puikios šiaurinės Italijos vyninės „Alois Lageder Pinot Noir“ vynų. Šie vynai atitinka kainos, kokybės ir suprantamumo kriterijus.

Pasaulyje „ant bangos“ extra brut arba brut nature stiliaus šampanas, dar vadinamas gėrimu be makiažo arba liesu šampanu

5. ŠAMPANAS TINKA VISADA. Taip, tai visada šventiška, bet vėl primenu: banalu šventinį vakarą eiti į svečius, nusipirkus akcinio šampano iš prekybos centro ar gėrimų išparduotuvės. Tokį pasilikite sekmadienio pusryčiams prie omleto.

Dovanos statuso vertas vintažinis (vienų metų derliaus) šampanas. Dabar nesunkiai galima gauti 2006, 2008 ar 2009-ųjų, gerai vertinamų žinovų bei tinkamų ilgesniam laikymui. Vilniuje Šiaurės miestelyje neseniai duris atvėrusioje mėsinėje „Bučeris“ rekomenduoju pirkti ne tik gabalą kokybiškos mėsos, bet ir įsigyti elegantiško, subtilaus „Deutz Rose 2009“. Jokiose kitose parduotuvėse Vilniuje jo nėra. Tik restoranuose!

Dar pasaulyje „ant bangos“ extra brut arba brut nature stiliaus šampanas, kurį patys vyndariai vadina gėrimu be makiažo arba liesu šampanu. Kaune „Vyno konjako“ parduotuvė turi „Alexandre Penet Brut Nature Cuvee Grand Cru“, o Vilniuje tokių madingų šampanų galima rasti prie Aušros Vartų šiomis dienomis atsidarysiančiame butike „Šampanė“.

6. KLASIKA. Bordo, Burgundija. Galbūt nusibodusi, bet visada patikima. Tik reiktų nepamiršti, kad yra daug labai banalaus Bordo vyno, todėl jei nuspręsite draugą nudžiuginti vynu iš šio regiono, žingsniuokite į specializuotas parduotuves: „Vyno klubą“ arba „Bordo vyną“, priešais Seimą. Ta pati taisyklė galioja ir Burgundijos vynams.

7. VISKIS. Panašu, kad šis gėrimas populiarėja ne dienomis, o valandomis. O mes galime didžiuotis prieš kaimynus, nes Vilniaus senamiestyje veikia parduotuvė „The Whiskey shop by Duoklė angelams“, turinti didžiausią viskių pasirinkimą Baltijos šalyse. Iš maždaug 400 viskio rūšių tikrai išrinksite kažką įspūdingo net priekabiausiam ir reikliausiam viskio mėgėjui. Pavyzdžiui, grikių viskio arba vienos statinės viskio.

8. GRAPA. Šio gėrimo versijų turbūt yra ne mažiau nei viskio. Skirtumas tik tas, kad grapą gamina tik italai, o geriausią – šiaurinėje Italijoje. Įvairovė prasideda nuo grapos, „išvarytos“ iš vienos vynuogių veislės išspaudų, skirtingo gėrimo stiprumo (nuo 40 iki 60 laipsnių) iki brandinimo sauternes, madeiros, amaronės, picolit statinėse. Didžiausią pasirinkimą turi „La Cave“ parduotuvė prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ arba „La Vinia“ Vilniaus gatvėje, Vilniuje.

Jūratė Sprindžiūnaitė

VynasDraugaiLogo

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page