top of page

Specialistas pataria, kuo užkandžiauti pliaže, kad po atostogų svarstyklės jums plotų

Turbūt ne vieną, poilsiaujantį prie jūros, užklumpa nežinomybė kraunantis maistą į pliažą. Atrasti sveiką užkandžių alternatyvą paplūdimiui nėra lengva, tačiau įmanoma. Kaip tai padaryti, pataria mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Artūras Sujeta (asmeninio archyvo nuotr.)

Artūras Sujeta (asmeninio archyvo nuotr.)


Artūrai, pradėkime pokalbį iš kitos pusės – kokių maisto produktų į paplūdimį geriausia nesinešti? Ar yra tokių?

Keliaujant į paplūdimį karštą dieną, jei su savimi nenorite tampyti šaltkrepšio, tikrai nerekomenduoju imti baltyminio maisto. Pamirškite žuvį, paukštienos sumuštinius ar rūkytos mėsos užkandžius. Venkite salotų su majonezais ir kitais riebiais padažais ar produktais, kurie labai greitai genda esant aukštai aplinkos temperatūrai. Gyvendamas tropinėmis oro sąlygomis žmogus turi maitintis atitinkamai, rūkytos mėsos šlaunelės nepadės.

Ką geriausia suvalgyti prieš visus paplūdimio malonumus: maudynes, deginimąsi? Kokie tie pusryčiai, prieš išvykstant prie jūros, turėtų būti?

Pusryčiams, jei turite laiko, o ne iš karto lėksite degintis, galite suvalgyti omletą su daržovėmis ir juoda duona. Pieno produktai irgi tiks. Vaisiai, kefyro kokteilis, granola irgi puikūs variantai. Toks maistas yra naudingas dėl jame esančių baltymų, tačiau neapsunkina. Aišku, puikiai tiks ir sveika košė.

Omletas su smidrais. Recepto ieškokite mūsų portale.

Omletas su smidrais. Receptą rasite ČIA


Ar reikia stiprių pietų kur nors šalia esančioje kavinukėje, o gal geriau užteks lengvai užkąsti ir jau tada grįžus suvalgyti sočią vakarienę?

Tikrai nereikia stiprių pietų. Nėra sveika daug prisivalgyti ir eiti toliau degintis ar plaukioti, geriau pasirinkti užkandžius ir sotesnę vakarienę grįžus. Retas atostogų režimu gyvenantis žmogus eis miegoti 9 valandą, natūralu, kad po vakarienės dar truputį pajudėsite, todėl soti vakarienė bus gerokai naudingesnis pasirinkimas.

Kokius sveikus užkandžius derėtų duoti vaikams prie jūros, kad jie jaustųsi ir sotūs, ir patenkinti? Kuo pakeisti tuos visus palapinių ledus ir čeburekus, kurių jie užsimano vos pamatę?

Vaikai labai reaguoja į maisto išvaizdą bei estetiką. Jei primygtinai nori čebureko, nuo kurio paskui pykins savaitę, paaiškinkite, kad tai nėra sveikas pasirinkimas, ir pasiūlykite vytintos mėsos (pavyzdžiui, jautienos). Vaikas nuo mėsos jausis pakankamai sotus, bet neapsunkęs. Nepamirškite įsimesti obuolių ir kitų vaisių, smaližiams patiks datulės ir iš jų pagaminti skanėstai, javainiai. Kriaušė gana saldus vaisius, bet, vartojant saikingai, tai yra geras pasirinkimas prie jūros, kaip ir pingantys arbūzai. Palapinių ledai nieko baisaus nepadarys, juk atostogos, kita vertus, nepameskime proto dėl vafliukų, traškučių bei limonadų.

Brokolių ir kriaušių kokteilis. Recepto ieškokite mūsų portale.

Brokolių ir kriaušių kokteilis. Receptą rasite ČIA


Taigi, galų gale, ką rekomenduotumėte valgyti prie jūros? Ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. 

Patarčiau rinktis banalius vaisius, juos maišyti su mažai baltymų (t. y. ne karvės pieno) turinčiais produktais, tinka sojų, migdolų, avižų pienas. Nenorite išpūstu pilvu gulėti po saulės skėčiu? Puiku, toks maistas turi būti išsportuotas, bet jis yra daug atsparesnis šilumos poveikiui. Ryte suvalgykite košės su riešutais, per pietus kelis bananus sumaišykite su braškėmis ir sutrinkite naudodami avižų pieną – tai labai skanus ir organizmui naudingas derinys. Nenorite vaisių – rinkitės anakardžius, graikinius riešutus, salotas su sėklomis ir alyvuogių aliejumi. Paplūdimyje bus patogu gerti iš namų atsineštą vaisių kokteilį. Galima pasirinkti ir trapučių sumuštinius su riešutų sviestu, avokadais, uogomis, nesaldžiu džemu. Na, o grįžę namo valgykite skanų, jums įprastą maistą.


arbūzas paplūdimys vasara

ATMINTINĖ. Kuo užkandžiauti paplūdimyje:

  1. vaisiai: arbūzas, kriaušė, obuolys, bananas, braškės, datulės. Tinka ir džiovinti vaisiai, tačiau ne per daug;

  2. riešutai: anakardžiai, migdolai, graikiniai, lazdyno riešutai. Vartoti saikingai;

  3. iš namų atsinešti vaisių kokteiliai, gardinti ne karvės, o augaliniu pienu;

  4. vytinta mėsa;

  5. trapučiai, duoniukai;

  6. sveiki sumuštiniai be riebių padažų;

  7. lengvos salotos (papildomai soties salotoms pridės makaronai arba kuskusas);

  8. keletas sausainių – desertui.

Naujausi įrašai

bottom of page