top of page

Silkės. Kokias rinktis ir kaip paruošti

Šventinis laikotarpis – metas, kai stengiamės nustebinti, palepinti artimuosius ir draugus, o nauji skoniai ir eksperimentai virtuvėje gali būti viso to dalis. Na, o šventinis lietuvio stalas neatsiejamas nuo keliais būdais paruoštos silkės: salotų, marinuotų gabalėlių ar suktinukų.

Nuo kada lietuviai valgo silkę, sunku pasakyti, bet prasidėjus XVI a. jos jau buvo atvežama į Lietuvą. Tais laikais nebuvo šaldytuvų, todėl olandų žvejai sugalvojo silkę sūdyti statinėse ir taip jas gabenti į kitas šalis.

Jei nesinori kamuotis žuvį išdarinėjant ir rengiatės įsigyti žuvies filė, uždarytos metalinėse dėžutėse arba plastikinėse pakuotėse, vertėtų atkreipti dėmesį į sudėtį, nurodytą ant prekės pakuotės. Kuo mažiau „E“, tuo sveikesni patys būsite. Jei silkę perkate jau lengvai marinuotą, tokia dažniausiai pasižymi gaivesniu skoniu ir malonia rūgštele.

Renkantis sūdytą arba marinuotą silkę, reikia žinoti, kad ji būtinai turi būti laikoma šaldytuve, kurio temperatūra siekia nuo –8 °C iki 4 °C. Prieš pirkdami suraskite pagaminimo datą bei galiojimo laiką ir perskaitykite marinato, kuriame plaukioja žuvis, sudėtį. Pats marinatas turi būti skaidrus. Jei žuvis majoneze arba kitame panašiame marinate, tada šio šviežumą ir kokybę įvertinti bus sudėtinga. Geriau pasigaminkite patys – bus sveikiau ir skaniau.

Silkės su keptais svogūnais – kas gali būti mažiau originalu? Nebent tiesiog silkės su tiesiog svogūnais. Bet svogūnų džemas – tai visai ne tas pats, kas kepti svogūnai. Pasigaminkite ir paragaukite. Nors džemas yra klastingas (labai jau mažai, tiesiog nesąžiningai mažai jo lieka palyginti su supjaustytų svogūnų kiekiu), bet rezultatas nenuvylė. Tai tikras pagardų giminės perliukas. Na, o valgyti svogūnų džemą galima ne tik su silkėmis – net ir sūris bus puikus kompanionas.

Verdu-ir-kepu-Final-8[6]

Silkės su svogūnų džemu ir spanguolėmis


Įdomu, ką silkės galvoja apie mangus? O ką mangai galvoja apie silkes? Nesužinosime, kol nepasigaminsime. Mes esame tikri, kad jie – puikios nuomonės vieni apie kitus.

Silke_1[6]

Silkės su mangų ir paprikų salotomis


DAR DAUGIAU SILKIŲ RECEPTŲ IR PATARIMŲ RASITE NAUJAJAME „VERDU IR KEPU“ ŽURNALE.


12274513_882021391866995_1856712932212209555_n

Naujausi įrašai

bottom of page