AŠ Ikona vmgonline

Sekmadienis su šeima: „Kukumuku“

Sekmadienis yra ta diena, kai šeimos apsupa stalus ir bendrauja iki soties. Ši tradicija į Lietuvą atkeliavo ne taip jau seniai. Vos prieš dvidešimt metų apie sekmadieninius šeimos pietus retas kuris pagalvodavo. Tad mūsų miestuose restoranų, į kuriuos būtų galima atsivesti mažamečius – mažais. Apie vaikams draugiškus restoranus, konkurenciją ir „Kukumuku“ filosofiją pasakoja šio restorano įkūrėja Laura Normantienė.

Kokia yra jūsų restorano filosofija ir koncepcija?

Augau šeimoje, kurioje restoranų verslas gyvuoja dvidešimt penkerius metus, ir, persikrausčiusi į Vilnių, visada norėjau turėti savo restoraną, nors žinojau, kad tai yra be proto sunkus darbas, nes, jeigu nutrūksta viena grandis, sugriūva visas darbas. Visada labai mėgau gaminti, o kai pagimdžiau savo pirmąjį vaiką, susidūriau su problema – išeiti į miestą šeimai skaniai ir kokybiškai pavalgyti nėra kur. Jeigu norėdavome paragauti geresnio maisto, tai net ir vidutinio lygio restoranuose su mažais vaikais būdavome nelaukiami. Taigi pradėjau gvildenti idėją sukurti šeimos restoraną, kurio erdvėje vaikai būtų klientai ir jaustųsi laisvai. Mūsų filosofijos centras yra vaikai, o čia vienoje erdvėje turime sulipdytus tris konceptus: restoraną, teatrą ir edukacinę erdvę vaikams.

Sviestiniai sausainiai (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Kokia šeimos restoranų konkurencija Vilniaus mieste?

Galiu pasakyti, kad kaip restoranas, skirtas šeimai, mes konkurentų kol kas neturime. Niekas kitas neturi pagrindinio meniu vaikams, o tik po to – suaugusiems. Apskritai tokios aplinkos, kuri būtų saugi, patogi ir priimtina vaikams, kitur tiesiog nėra. (O platesniu mastu, pavyzdžiui, Europoje?) Net ir iš Amerikos atvykę žmonės stebisi, kodėl pas juos dar niekas nesugalvojo atidaryti tokio tipo restorano. Tad tai yra pakankamai tuščia niša visame pasaulyje.

Ar norėtumėte, kad konkurencijos atsirastų?

Abejoju, ar kas nors išdrįstų tai padaryti. Dėl to, kad turi turėti ne tik restoraną, suvokimą apie meną ir teatrą, bet ir vaikų, kad suprastum, ko iš tikrųjų reikia. (Tai vis dėlto, ar norėtumėte, kad konkurencijos atsirastų? Galbūt tai būtų paskatinimas dar labiau stengtis?) Konkurencija visada yra sveika, verčia pasitempti ir labiau stengtis, bet tuo pačiu natūralu, kad tai būtų mums ne itin naudinga.

Restorane lankytojai vaikšto basi (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Vaikai nori skanaus ir gražiai atrodančio maisto, o tėvai – kad būtų sveika. Kaip atrenkate patiekalus?

Remiamės skandinavišku minimalizmu, kuris atsispindi tiek interjere, tiek maiste. Nuo pat pradžių orientavausi į sveikesnį maistą, kad vaikai nesimaitintų vien dešrelėmis ir makaronais. Žinoma, maistas taip pat turi būti estetiškai patrauklus. Ne su veidukais ar šypsenėlėmis iš dešrelių, bet subtiliai estetiškai gražus, kad patiktų ir vaikams, ir suaugusiems. O patiekalus sugalvojame mes. Iš pradžių bandome, testuojame, kas yra mėgstama, į ką vaikai atkreipia dėmesį ir galiausiai atsirenkame labiausiai tinkančius ir patinkančius.

Jūs pati turite šeimą, kuri yra šio restorano įkvėpimas. Ar įmanoma įkurti restoraną šeimai, neturint šeimos ir vaikų?

Manau, kad ne. Pirmiausia, reikia turėti vaikų, kad galėtum žinoti visas detales ir smulkmenas, kurių be vaikų net nepastebėtum. Nebent reikėtų mokėti konsultantams, bet tai būtų labai daug dalykų. Aštrūs kampai, spalvos, vaikiškas maistas, laipteliai, įrankiai, puodelio dydis, vystymo kambarys… Labai daug detalių, kurių neįmanoma suprasti be vaikų.

Interjeras be aštrių kampų (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Sakote, kad tiekiate restorano lygio maistą. Tad klausimas standartinis – kaip dažnai keičiate meniu?

Kiekvieną sezoną, kuris prasideda rudenį, peržiūrime patiekalus ir paliekame tuos, kurie yra pamėgti ir populiarūs. Realiai meniu patiekalus renkasi vaikai – jei jie kažką labai mėgsta, tai ir pažymime, kad tai yra populiarus patiekalas.

Restorane skamba foninė muzika, kuri yra visai nevaikiška. Kodėl toks pasirinkimas?

Tokią muziką parinkome specialiai, nes krykštavimo ir kitų garsų čia ir taip daug. Tad vaikiška arba tranki muzika sukurtų nereikalingą chaosą ir vargintų.

Laura, kas jums yra tobuli šeimos pietūs?

Kai susirenka visa šeima, ne tik tėvai ir vaikai, bet ir seneliai. Kai visi bendrauja, vaikai žaidžia, o tėvai atsipalaiduoja. Taip pat labai svarbu geras maistas ir galimybė valgant bendrauti su vaikais, o vėliau – su antrąja puse ar seneliais.

Restoranas „Kukumuku“ , Vokiečių g. 6, Vilnius

Antr-Šešt:  11:00 – 21:00 Sekm: 11:00 – 20:00

„Kukumuku“ socialiniame tinkle Facebook.

#šeimai #vaikams #Vaikai #restoranas #vilnius #sekmadieniopietūsmieste #kukumuku

ATGAL

PASIDALINTI

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg