top of page

Suplanuokite „brunch’ą“!

Gal nelabai logiška pirmadienį pradėti mintimis apie brunch’ą, kuris šiaip jau yra laisvadienių privilegija, bet galbūt tai – būdas apgauti smegenis, kurios kiekvieną pirmadienio rytą transliuoja, jog prasidėjo sunkiausia savaitės diena?

pusryčiai, pomidorai, brusketos, Unsplash.com
Unsplash.com nuotr.

Kas tas brunch’as

Egzistuoja legenda, kad brunch’ą sugalvojo Lewisas Carollis, pastebėjęs, kad lengvas pokalbis valgymo metu daro paprastesnį tolimesnį bendravimą tarp dėstytojų ir studentų. Nors šiuo atveju tiksliau yra sakyti apie tai, kad „Alisos stebuklų šalyje“ autorius pasidarbavo brunch’o srityje labiau kaip žodžio kūrėjas arba tokių sudurtinių žodžių kūrimo sistemos autorius. Bet apie tai galima pasiguglinti, nes mums svarbi kulinarinė šio reiškinio pusė. Brunch’o atveju susijungė žodžiai BReakfast + lUNCH, o kartu ir tai, ką galima nuveikti per tą laiką – be rūpesčių praleisti išeiginę su savo artimiausiais žmonėmis prie gardžių patiekalų. Toks tipiškas miestelėnų išmislas su galimybe savaitgalį arba per išeigines ilgiau pamiegoti ir patingėti.

Brunch’o taisyklės

Tradiciniai brunch’o patiekalai dažniausiai patiekiami švediško stalo principu, yra kaloringi ir maistingi, juose nemažai įvairiausių kepinių: saldūs ir sūrūs vafliai su įvairiais priedais, blyneliai, bandelės, pyragėliai, skrebučiai. Lašiša, kumpis, įvairiai pagaminti kiaušiniai – taip pat tarp dažnų brunch’o ingredientų. Brunch’o metu skubėti nevalia, lėtai valgoma ir skaniai bendraujama su draugais ir šeimos nariais. Yra susiklosčiusi tradicija brunch’ą valgyti restorane ar kavinėje, tačiau būkite drąsūs laužyti tradicijas ir perkelkite brunch’o patiekalus tiesiog į savo erdvę. Eksperimentuokite.

Pirmas žingsnis

Savaitgalio brunch’ą galite pradėti planuoti jau dabar: gerų emocijų ir skonių nuojauta įkvėps lengviau išgyventi darbo savaitę. Kad būtų lengviau, žurnalo „Verdu ir kepu“ bendraautorė, žinoma virtuvės šefė Honorata Lyndo, pradėti planuoti pataria į planą įtraukiant pirmąjį brunch’ui labai tinkantį patiekalą.

Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.


Miežinė košė su daržovėmis ir kiaušiniu

Tokio patiekalo net koše pavadinti neišeina. Košė kaip snobė. Net su kiaušiniu „marškinėliuose“.

4 asm.

Gaminimas 30 min.

Virimas 20 min.

  1. 300 g miežinių kruopų perliukų

  2. 2 šalotinių svogūnėlių

  3. Aliejaus (kepti)

  4. 1 cukinijos

  5. 6–7 mažų morkyčių

  6. 50 g mažų špinatų

  7. 4 kiaušinių

  8. Žiupsnelio druskos

  9. 1 šaukštelio Provanso žolelių

Išvirkite miežinius perliukus. Supjaustykite šalotinius svogūnėlius smulkiais kubeliais, sukrėskite į storasienį puodą ir apkepkite aliejuje. Supjaustykite cukiniją ir morkytes, trumpai apkepkite su svogūnais – taip, kad daržovės liktų traškios, suberkite druską, Provanso žoleles. Suberkite miežinę košę į puodą su daržovėmis, taip pat sudėkite špinatus ir viską pakaitinkite kartu. Kiekvieną porciją patiekite su „marškinėliuose“ virtu kiaušiniu.

Naujausi įrašai

bottom of page