top of page

Salotų reidas Vilniuje ir Kaune: tai gali būti sotus ir karališkas patiekalas!

Salotos, mūsų supratimu, ne tik salotų lapai lėkštėje. Dėl to su mumis sutiks, ko gero, ir augalinę mitybą praktikuojantys, ir jos priešai. Traškios, gardžios, elegantiškos, ryškios, vitaminų pilnos – tokiais epitetais norisi vadinti patiekalą lėkštėje. Būtent tokių ir ieškojome.  Mums į pagalbą atėjo „auGalybė“* ir parodė, kur galima rasti dėmesio verčiausių veganiškų salotų ir panašių kūrinių („Buddha Bowls“, „Donburi“ ir pan.).

*„auGalybė“ – tai organizacijos „Tušti narvai“ restoranų kampanija, kuria siekiama didinti augalinių patiekalų pasirinkimą Lietuvos viešojo maitinimo sektoriuje. Prie kampanijos jau prisijungė apie 90 kavinių, užkandinių ir restoranų.

Dovaldės Butėnaitės nuotr.


Dovaldės Butėnaitės nuotr.


„Botanique“

Turi daug žaliavalgiškų, t. y. termiškai neapdorotų patiekalų, todėl salotos ir panašūs daržoviniai patiekalai čia tiesiog organiška meniu dalis. Mūsų rekomenduojamos: azijietiškos, žalėsių, avokado. Beje, daugumą patiekalų galima imti pusę porcijos. Čia tuo atveju, jei norisi išbandyti po nedaug, bet daugiau skonių vienu kartu. Sekmadieniais išvis rojus – daro vėlyvuosius pusryčius švediško stalo principu, kur už 10 europinių gali valgyti, kiek nori.

Adresas: Totorių g. 3, Vilnius

Viktorijos Gajauskaitės nuotr.


„auGalybės“ archyvo nuotr.


„Holy donut“

Bent kol kas turi tik vieną salotų pasirinktį. Bet kokią! Daug daug žalumos, pusė avokado, džiovintų pomidorų saujelė, šiltos marinuotos alyvuogės ir skrudinti pekano riešutai. Karališkos! Rekomenduojame prie jų imti pašildytą nuogą beigelį su aguonomis arba sėklomis. Visai sunkiai įveikiamos – jausitės privalgę, sotūs, bet neapsunkę – juk salotų pagrindas yra lengvai virškinami žalėsiai.

Adresas: Vokiečių g. 9 (Vilnius); Vilniaus g. 37, Vytauto pr. 24 (Kaunas)

Gerdos Žemaitytės nuotr.


Gerdos Žemaitytės nuotr.


„Kaskasakè“

Japoniško maisto interpretacijos. Aukšta klasė, nors dažniausiai maistą patiekia vienkartiniuose induose (na, kaip priklauso maisto turguje). Domburis su „tempeh“ – tai tokios a la sotesnės salotos. Dubuo su daug ir originaliai paruoštų daržovių, pavyzdžiui, džiovintomis smulkiai tarkuotomis morkikėmis, baltuoju ridiku, marinuotu imbieru ir pan. Dugne moja ryžiai, kas šį patiekalą padaro pilnesnį ir sotesnį. Turi ir „wakame“ salotas jūrų dumblių mėgėjams. Kaip visad „Kaskasakè“ – įdomiau nei įprasta – su riešutų sviesto šaukšteliu.

Adresas: Kauno g. 16, Vilnius

Rimvydo Klimo nuotr.


Rimvydo Klimo nuotr.


„Moksha“

Salotos su razinka! Čia – ta perkeltinė razinkos prasmė. Egzotiškų indiškų prieskonių subtilūs mišiniai paprastų daržovių skonius verčia stebuklingais. Aplankykite juos nuo rugsėjo 2 d., nes šiuo metu atostogauja. Taip pat svarbu paminėti, jog tai – nedidelis šeimos restoranas, todėl rezervacija smarkiai rekomenduojama. Gal pateksite ir be jos, bet kam rizikuoti? Adresas: Vasario 16-osios g. 6, Kaunas

Dovaldės Butėnaitės nuotr.


Dovaldės Butėnaitės nuotr.


„Pitarija Fire place“

Šios užkandinės savininkė turi korėjietiškų šaknų, gal todėl korėjietiškos salotos yra pitarijos arkliukas! Atrodo, kad ten visiškai paprastos, lyg tarkuotos morkos ir tiek, bet paragaukit ir suprasit, kad namie tokių patys nepasigaminsit. Šias salotas rekomenduojame imti su nuoga pita. Tik ką iš krosnies. Taip pat privalu geru žodžiu minėti pitarijos batatų makaronų salotas – josios irgi su charakteriu. Niekur kitur tokių negausit. Adresas: Šeimyniškių g. 17, Vilnius

Gerdos Žemaitytės nuotr.


Gerdos Žemaitytės nuotr.


„Rosehip“

Iš šioje apžvalgoje aptarinėjamų objektų – bene didžiausią salotų ir panašių tvarinių pasirinkimą turintis restoranas. Įspūdingiausios: azijietiškos (ir itin sočios – lyg pagrindinis patiekalas), graikiškos (kai paragausit, nepatikėsit, bet tas fetos sūris veganiškas!), Cezario, meksikietiškos. „Užkrautas bulves“, „Užkrautą Jack’ą“, jų „Buddha bowls“ laisvai taip pat galima priskirti prie jei ne salotų, tai mišrainių. Verta rezervuotis vietas, nes šis bistro mikliai tapo populiariu ir šių pozicijų nepaleidžia.

Adresas: B. Radvilaitės g. 7, Vilnius

Dovaldės Butėnaitės nuotr.


Gerdos Žemaitytės nuotr.


„Sultenė“

Turi net veganiškų cepelinų, bet šįkart eteris skirtas ne jiems. „Sultenės“ pagrindinis fokusas yra į sveikesnius, daug žalumos turinčius patiekalus. Nemažai ir termiškai neapdorotų. Čia iš tų retesnių atvejų, kai sveika ir skanu. Meniu kinta kasdien, bet visuomet yra didžiulis salotų pasirinkimas. Jei norėsite maistą išsinešti, sudės į vienkartinius indus, kurie neteršia aplinkos, laikui bėgant ir esant sąlyčiui su vandeniu naudojami suyra.

Adresas: S. Konarskio 21, Vilnius

Dovaldės Butėnaitės nuotr.


Dovaldės Butėnaitės nuotr.


„The Urban Garden“

Dar viena vieta maisto turguje „Uptown bazaar“ su prašmatnių salotų ir Buddha Bowl pasirinkimais. Turi du skirtingus. Žvėrių apetitą turintiems siūlo didelę porciją, o tik užkąsti norintiems – mažą. Tai viena retų vietų, kur moka skaniai pagaminti net kale salotas. Skanios, maistingos ir sveikos. Padažą rekomenduojame aviečių.

Adresas: Kauno g. 16, Vilnius

Naujausi įrašai

bottom of page