top of page

Saldūs Palangos turgaus atradimai: jų paragavus apims nostalgija

Apie vaisių, uogų ir daržovių skanumynus, aptiktus Palangos turguje, jau rašėme. Šį kartą domėjomės prekyvietėse pasislėpusiais desertais, kurie orientuoti į nostalgiją – vos jų paragavęs, regis, laiko mašina nusikeli į vaikystę. Kai kurių prekių nerasite jokiame kitame prekybos taške Lietuvoje!

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Žemaitiškas medus Jei norite sveikesnių saldumynų, teks brautis į turgaus glūdumoje esantį prekystalį, kuriame Reginos vadovaujamas kolektyvas iš Žemaitijos prekiauja įvairiomis medaus rūšimis. Jis atkeliauja iš ūkio, kuriame stovi net 380 avilių! Vadinasi „Žemaitišks bičių medus“, o pardavėja pasiskonėdama žemaičiuoja. Tad jei šiame straipsnyje įvėlėme klaidų, nepykite – supratome tik kas trečią ponios Reginos žodį.

Tikras ponios Reginos siūlomas ekskliuzyvas, iš pirmo žvilgsnio primenantis grietinę, o iš skonio – medų, sumaišytą su plombyro ledais – pavasarinis medus iš pienių, šalpusnių ir klevų. Nustebome, kad toks baltas, bet ponia tikino, kad kitaip būti ir negali. Pavasarinių sodų žydėjimas, persikėlęs į medų, turi atrodyti būtent taip. Tai – medaus mėgėjų delikatesas.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Norintiems prisiminti nostalgišką vaikystės kaime skonį, patiks pats tikriausias medaus korys (kilogramo kaina – 15 Eur). Jį kilogramais perka į vestuves išsiruošę svečiai, vyresni žmonės, norintys anūkams paaiškinti, kaip atsiranda medus ir kokia senovėje buvo kramtoma guma – juk iščiulpę medų korį mūsų seneliai dar ilgai kramtydavo. „Ir nereikėjo jokių amerikoniškų pramanų“, – archajiškas dantų mankštinimo subtilybes atskleidė korio indelį pliaže besideginančiai žmonai perkantis ponas Vidmantas.

Klasikinis, skaidrus it gintaras vidurvasario medus irgi dvelkia vasara – juntama skonio užuomina į korį, yra skystas ir, anot pardavėjos, idealiai draugauja su šviežiais agurkais (700 g indelis – 6 Eur).

Bet kokio medaus prieš išsirinkdami mylimiausią galite drąsiai ragauti.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Nauji legendinio saldainio „Karvutė“ drabužiai Žmones galima skirstyti į tuos, kurie mėgsta saldainius „Karvutė“, ir tuos, kurie jokio žavesio legendiniame saldėsyje nemato. Tačiau jei jie dėl šio saldainio gali padaryti bet ką, į Palangos turgų turėtų bėgti vos atvykę į kurortą, gal net pirmiau nei prie jūros. Mat turgavietėje, netoli įėjimo, yra prekystalis, kurį galime vadinti „Karvutės“ šventove. Už prekystalio besisukantis barzdotas ponas sako, kad visų jo patiekiamų produktų krautuvėje nėra, produkcija gabenama iš kombinato „Saldus Gotina“, esančio Latvijoje.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Saldumynų pasiūla tikrai didelė. Nuo klasikinės „Karvučių“ mamos be priedų iki saldainių su plombyru, riešutais, kanapėmis ar net kava. VMG komandą labiausiai nustebinęs produktas – saldainio „Karvutė“ užtepėlė (200 g indelis – 1,5 Eur). Puiki alternatyva riešutų sviestui!

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Visi ragauti saldainiai – minkštutėliai, tįsta vos jų atsikandus, pripildydami gomurį hipnotizuojančio saldumo. Iš toli neprimena kietų, pieniškų plytgaliukų su minimalia užuomina į kažkada saldainyje rusenusią skystą lavą, kurių kartais įsigyjame prekybos centruose. Tiems, kurie nori pamiklinti dantis, pardavėjas siūlo „Bernų iriso“ plytelę, aiškindamas, kad ji, nors subalansuota vyrams, labai mėgstama ir moterų (kaina (1 vnt.) – 0,70 Eur). Bet pardavėjas juokauja – latviškai žodis bērns reiškia ne vyrą, o vaiką.

Palangos turgaus adresas: Senojo Turgaus g. 12

Palangos turgaus FB paskyra – ČIA

Darbo valandos:

I–VI: 7.00–19.00

VII: 7.00–15.00

Naujausi įrašai

bottom of page