top of page

Sako, kad grybų dar nebus. O ką daryti su voveraitėmis?

Grybaujantiems ir tiems, kurie neturi grybavimo įgūdžių, bet mėgsta grybus, reikia palinkėti kantrybės. Kantrybės linkime ir Laurai, kuri į VMGonline.lt redakciją kreipėsi ieškodama išeities šį nedėkingą sezoną: „Per žinias aiškiai pasakė, kad grybų nebus, nes ne tie metai, o norisi. Voveraičių yra, bet, sakau, kad brangios. Ką gaminti, kad negalvočiau apie kainą?“ Ką gi, gaminti tikrai yra ką, o voveraitės skirtos ne tik marinavimui ar viešnagei prie bulvių.

Atsakymas: jeigu turguje nusipirkote šviežių voveraičių, stambiai jas supjaustykite, apkepkite svieste kartu su svogūnais, įpilkite šiek tiek vištienos sultinio ar grietinėlės ir patiekite padažą su ryžiais ar makaronais. Receptas gana minimalistiškas, bet tuo ir tinkamas, nes tiek bulvės, tiek kitos daržovės lengvai užgožia pasiilgtą voveraičių skonį. Nepatariame voveraičių valgyti šviežių ir neapdorotų – taip ne tik nepajusite viso voveraičių skonių spektro, atsiskleidžiančio gaminimo metu, bet ir rizikuosite apsinuodyti. Per didelis voveraičių grobis taip pat neturėtų kelti galvos skausmo – po to, kai voveraites apkepsite su svogūnais, galite jas užšaldyti, o atšildę mėgausitės nė kiek nepasikeitusiu skoniu. Kita sena taisyklė, kad džiovintus grybus geriausia atgaivinti pamerkus vandens vonelėje, galioja ir voveraitėms.

Voveraites galima gardžiai marinuoti su actu, česnaku, lauro lapu, garstyčiomis, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (rozmarinu, raudonėliu, dašiu ar mairūnu). Taip pat lengvai pavirtos voveraitės gali būti 15 minučių pamarinuojamos citrinų sultyse ir netrukus naudojamos salotoms su špinatais, šonine, svogūnais, ridikėliais, virtu kiaušiniu.

Eksperimentuokite gamindami nestandartinius užkandžius. Pavyzdžiui, sočius keksiukus ar sausainius su voveraitėmis draugų iškylai orkaitėje pasigaminkite paprasčiausius voveraičių traškučius. Yra daug variacijų, kaip voveraites galite panaudoti kaip garnyrą. Viena jų – pakepti voveraites orkaitėje inde, išteptame sviestu. Voveraites uždenkite svogūnais, pakepę supilkite grietinėlę ar sultinį, dar pakepkite, pagardinkite druska ir pipirais, pabarstykite petražolėmis. Toks garnyras dera prie vištienos ar keptos žuvies.

Dar labiau voveraitės gali sužibėti sriuboje su krevetėmis. Voveraites apkepkite, atskiroje keptuvėje iškepkite krevetes, pasiruoškite sultinį ir pagardinkite su svogūnų laiškais, citrinų sultimis, šiek tiek sauso baltojo vyno. Sumaišykite voveraites ir krevetes, apibarstykite parmezanu. Voveraitės pagyvins daugiaryžį, omletą, prancūzišką kišą, gali būti puikiu lietinių įdaru.

Prisiminkite voveraites tada, kai virtuvėje po ranka pasimaišys kiaušiniai, vištiena, kalakutiena, kiauliena, veršiena, šoninė, triušiena, balta žuvis, krevetės. Gamindami padažus į pagalbą galite pasitelkti šiuos gėrimus: baltąjį vyną, vermutą, džiną ir prieskonius: lauro lapus, čiobrelį, petražolę, šafraną, laiškinį česnaką, česnaką.

Receptas įkvėpimui


Naujausi įrašai

bottom of page