top of page

Rudens stalui: jubiliejaus proga legendinio suomių dizainerio sukurti indai nusidažė melancholiškai

Orai jau vėsta, ilgėja vakarai, daugiau laiko norisi praleisti namuose. Tokiu laiku suomių „iittala“ išleidžia išskirtinio dizaino kolekcijos „Ultima Thule“ naujienas. Du nauji atspalviai, alsuojantys rudeniu, rain ir grey, nudažė kolekcijos „Ultima Thule“ dirbinius. Tam yra speciali proga – ikoniškoji serija šiemet mini 50-ąjį jubiliejų.

Lietaus ir tamsiai pilkos duetas papildo daug kam pažįstamą skaidraus stiklo „Ultima Thule“ šeimą. Jubiliejaus proga VMGonline.lt prisimena dizainerį ir vieno žymiausių jo kūrinių gimimą.

„iittala“ nuotr.


„iittala“ nuotr.


Tapio Wirkkala (1915–1985 m.) – Suomijos modernaus industrinio dizaino genijus, kurio kūrybinės energijos galias išmatuoti sunku. Jo talentas apėmė grafiką, skulptūrą, juvelyriką, keramiką, produktų dizainą, miestų planavimą, netgi banknotų dizainą.

„iittala“ nuotr.


Nuo 1946-ųjų užsimezgęs bendradarbiavimas su „iittala“ atnešė apie keturis šimtus darbų. Toliau sekęs laikotarpis buvo neįtikėtinai sėkmingas – 1951 m. ir 1954 m. Milano trienalėse meistras, niekuomet nesiskyręs su savo pypke, susišlavė po 3 aukso medalius.

1968-aisiais Suomijos dizaineris sukūrė vieną labiausiai išgarsėjusių savo kūrinių – kolekciją „Ultima Thule“. Kaip ir kiti autoriaus darbai, ši serija buvo įkvėpta atšiauraus Laplandijos gamtos grožio. Prabangiai atrodančiose taurėse, lėkštėse, grafinuose ir kituose induose dizaineris sugebėjo pagauti ledo tirpsmo momentą. Kiekvienas kolekcijos gaminys savitai žaismingas – ant grublėto stiklo patekus šviesos spinduliams, įvyksta žavinga transformacija. Rankose ledo gabalėlis tarsi sušyla ir išsiskleidžia vaivorykštės spalvomis.

„iittala“ nuotr.


„Ultima Thule“ lydėjo įdomus kūrybinis procesas. Jis ne tik pareikalavo tūkstančių valandų, bet ir kilometrų. Jis dirbo gamtos apsuptyje, nuošaliame, sunkiai pasiekiamame namelyje Laplandijoje, Inari mieste. Formos ir prototipai buvo atplukdomi valtimis, nes privažiuoti nebuvo įmanoma. Tačiau, kaip mėgo sakyti T. Warkkala, galutiniame rezultate įdėto triūso neturi matytis. Ko gero, jam tai pavyko.

„Ultima Thule“ ir kitas „iittala“ prekes rasite www.ginalasinterjeras.lt


iittala-200px

Naujausi įrašai

bottom of page