top of page

Rožinis atgimimas: ši košė iš vaikystės anaiptol neprimins liūdnų pusryčių darželyje

Nepaprastai skani ir už gardžiausią desertą gražesnė manų košė – tarsi fantastinis vaikystės sapnas, pagaliau tapęs realybe. Įsidėmėkite šį receptą, nes jis taps šeimos mėgstamiausiu.

Ne viena karta užaugo kabindama manų košę su sviestu arba uogiene. Vieni prašydavo antros lėkštės (ar padėdavo besikamuojančiam draugui), kiti taip niekad jos ir nepamilo. Tuo metu šeimininkėlėms manų kruopos patiko, nes košę iš jų pavykdavo išvirti žaibo greičiu, tačiau skanią paruošti mokėjo ne kiekviena. Siūlome receptą, kuris padės pamiršti neskanią patirtį.

Visų pirma, kas tie manai? Tai – malti kviečiai. Kruopų hierarchijoje jie yra apačioje, mat laikomi mažiau vertingais. Kita vertus, šias kruopas greitai pasisavina organizmas, jos idealiai tinka sergantiems skrandžio ir žarnyno trakto ligomis ar atsigaunantiems po skrandžio ir žarnyno operacijų. Be to, manuose yra nemažai vitaminų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų: B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, geležies, magnio ir cinko.

Manų kruopose yra glitimo ir fitino. Šis kliudo normaliai įsisavinti kalcį, magnį, cinką ir vitaminą D. Tačiau jei košę ruošite su šviežiais vaisiais ir uogomis, tuomet vitaminas C neutralizuos neigiamą fitino poveikį.

Turėkite omenyje, kad manų kruopos ir varškė – pora kaip tvora. Juos sumaišius galima iškepti varškės apkepą, o išvirtos košės perteklių sunaudoti varškėčiams su obuoliais. Šios kruopos dedamos į faršą, jomis galite pakeisti džiūvėsėlius.

Manų košė su kriaušėmis ir šviežiomis uogomis (2 asm.)

150 g manų kruopų 2 kriaušių 100 g šviežių uogų 300 g pieno kelių šakelių šviežios mėtos 2 šaukštelių medaus žiupsnelio liofilizuotų trintų uogų miltelių

  1. Kriaušes nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Košę virkite piene su mėtos šakelėmis.

  2. Kai išvirs, sudėkite pjaustytas kriaušes. Pagardinkite medumi. Uždenkite, kad išbrinktų.

  3. Ant košės dėkite pjaustytas uogas, pabarstykite liofilizuotų uogų milteliais ir keliais mėtų lapeliais.

Naujausi įrašai

bottom of page