top of page

Rimvydo Širvinsko-Makaliaus Kalėdų stalo šiais metais laukia didelės permainos

Keliautojas ir verslininkas Rimvydas Širvinskas-Makalius, pusę savo gyvenimo praleidžiantis užsienyje, tikina, kad vienintelis laikas metuose, kai jis niekur neskrenda, yra Kalėdos. Tada jis džiaugiasi šeimos narių draugija ir ragauja nuo vaikystės pamiltus patiekalus. Tiesa, šiais metais jo šventinio stalo laukia didelės permainos!


spring rolls silke

Ar prisidedi prie Kūčių ar Kalėdų stalo ruošimo? Jeigu šeimininkės mane priverčia kištis į maisto gaminimą, tada kišuosi, bet paprastai atvažiuoju jau „ant gatavo“. Nes visi žino, kad maisto ruošoje aš labai prastas. Padėti bulves nuskusti ar ką supjaustyti – tikrai galiu, bet kurti šedevrų – ne.

Gal kiek perdedi… Kad neperdedu, įsitikino ir Alfas Ivanauskas, kai kažkada, gamindamas laidai „Kulinariniai triukai“ silkę „pataluose“, taip sudeginau svogūnus, kad iš manęs juokėsi visa filmavimo komanda. Bet, kaip būtų keista, vėliau tą patiekalą ragavo studentai ir labai gyrė. Taigi, gal aš tiesiog savęs neįvertinu (kikena).

Kokio kalėdinio patiekalo lauki labiausiai? Silkės. Labai mėgstu silkę įvairiausiose formose. Ir modernius receptus su ja, ir klasikinius. Ta pati silkė „pataluose“ yra kažkas tokio! Ir ji visada būna ant mūsų šeimos Kūčių stalo.


zuvis marinatas

O ar mėgsti žuvį, kuri šventiniu laikotarpiu tampa preke numeris 1? Labai retai valgau žuvį, bet šventiniu periodu jos labai norisi. Mano tėtis – žvejys. Prigaudo lydekų ar kitų žuvų, tada jos būna lengvai pakepamos, apklojamos svogūnų „kailinukais“, pagardinamos grietine ir keliauja ant šventinio stalo… Žodžiu, būna labai labai skanu.

Kokį maistą labiau mėgsti – ar kuklesnį Kūčių, ar prašmatnesnį Kalėdų? Kūčios įsimena labiau. Kalėdos man jau yra apsivalgymo šventė. Tos mėsos, ta gausa, tas kimšimas į skrandį tai sūraus, tai saldaus, tai vėl sūraus… Nuo vieno stalo leki prie kito, nuo vienų vaišių prie kitų… O po to eini pas trenerį ir dūsauji, kai jis tave bara už saiko neturėjimą.

Lėtai kepta antienos krūtinėlė su vynuogėmis

Lėtai kepta antienos krūtinėlė su vynuogėmis


Bet vis tiek yra Kalėdų patiekalas, kuriam negali atsispirti? Yra yra. Tai kepta antis. Be jos man Kalėdos nebūtų Kalėdos. Apskritai dievinu antį. Restorane pamatęs patiekalą su antieną tikrai jį užsisakau.

Ar esi šventęs žiemos šventes užsienyje? Nors tikrai daug keliauju, to niekada nebuvo. Bet… bus! Lydžiu turistų grupę, su kuria Kalėdas sutiksime Maldyvuose. Juo labiau kad Maldyvuose gyvena daug mūsų draugų, vietiniai stengiasi paruošti lietuviško maisto. Ir Naujųjų ten labai laukiu. Jie turi tokią tradiciją – Naujųjų metų naktį sugalvoti norą ir dėl sėkmės turi peršoki septynias bangas (juokiasi). Tuo pačiu ir per šventes užaugintus kilogramus sudegina.

Naujausi įrašai

bottom of page