top of page

Restorano šefo Martyno Praškevičiaus pusryčiai iš šaldytuvo likučių: japoniškas omletas

Nors, kaip ir dauguma kitų, geriausias Lietuvoje šefo Martyno Praškevičiaus restoranas Džiaugsmas laikinai uždarytas, valgymo džiaugsmas tęsiasi šefo namuose.


Ką skanesnio šiandien valgysite?

Ir valgiau, ir valgysiu – dabar tam yra laiko. Pusryčiams valgiau tamagoyaki

– japonišką kiaušinienę su rūkytu unguriu. Skamba įmantriai, tačiau principas labai paprastas: keptuvėje lieji plonus omleto lakštus, iškeptus suki į suktinuką, ant viršaus eina padažai, unguriai – ką turi šaldytuve, tą ir dedi. O vakarienei galvoju kepti jautienos išpjovą su naminėmis bulvytėmis fri ir trumų kečupu. Nieko įspūdingo, bet skanu.

Dabar, kai laiko yra, norisi šeimai kažką įdomesnio ir skanesnio paruošti. Anksčiau bulvyčių fri net nebūčiau kepęs: jas pagaminti užima daugiau laiko nei tiesiog iškepti bulves. Bet kai laiko yra, niekur nereikia skubėti, tai ir žaidi. Mes dabar bandome išvalgyti šaldytuvą, t. y. tai, kas jame užsilikę, todėl improvizuojame. Yra jautienos gabaliukas – kepame jį, vištienos – kepame vištieną.


Skaniausia vietelė mieste, kai dar buvo galima kažkur nueiti?

Kai buvo senoji Gastronomika, apsilankydavau joje dažniau. Mėgstu Šturmų švyturį Vilniuje, dar labai patinka Pranciškonai. Retai ištrūkdavau, todėl nenorėdavau rizikuoti – eidavau į patikrintas vieteles.


Skaniausia knyga, kurią esate skaitęs?

Turbūt kaip ir visiems virėjams, man skaniausia yra Anthony Bourdain Virtuvė slaptai. Dažniausiai skaitau receptų knygas, iš šios kategorijos paprastumu ir originalumu mane labiausiai sužavėjo Kopenhagos restorano Relae šefo receptų knyga.


Skaniausia kava?

Niekur neinu specialiai gerti kavos, o namuose geriu nespresso. Man patinka stipri, juoda, be cukraus ar kitų priedų. Išgeriu daug: kokius penkis puodelius per dieną.

Kaip skaniai gaminti?

Gaminti reikia iš širdies. Aš ragauju, makaluoju, vėl ragauju – sunku net paaiškinti, kaip reikia gaminti. Svarbiausia, skirti tam dėmesio, nesiblaškyti. Nori tobulumo – nesiblaškyk.


Skaniausia kelionė?

Ispanija, Barselona: turas po tokius restoranus kaip Disfrutar ir šefo Alberto Adrios kartu su broliu valdomas Tickets. Mano visos kelionės susijusios su maistu ir ragavimu.

Skaniausia profesinė pergalė?

Buvau labai pamalonintas, kai pirmą kartą laimėjome geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuką. Didesnių pasiekimų kol kas neturėjau, bet gal kada turėsiu?


Ką skanesio paragauti čia, Lietuvoje, rekomenduojate bičiuliams iš užsienio?

Tikro obuolių sūrio mažai kas būna ragavęs, grikių medaus – jie tokio neturi. Ir juodos duonos.



Japoniško omleto receptas


Reikia:

  • 3 kiaušinių

  • 1 šaukštelio saldaus ryžių vyno (arba cukraus)

  • 11 ½ arbatinio šaukštelio sojų padažo

  • žiupsnelio druskos

  • aliejaus (kepti)


  1. Kiaušinius nuplaukite, įmušite į dubenį, supilkite sojų padažą, ryžių vyną arba cukrų, įberkite druskos.

  2. Plakimo šluotele kiaušinių masę maišykite, kol taps vientisa. Plakti nereikia.

  3. Įkaitinkite keptuvę, patepkite ją aliejumi.

  4. Kiaušinių plakinį labai plonu sluoksniu liekite į keptuvę. Kai jis kiek apstings ir matysite, kad jau atlimpa nuo keptuvės dugno, susukite kiaušinių lietinį į suktinuką. Palikite jį viename keptuvės krašte.

  5. Į keptuvę vėl labai plonu sluoksniu įliekite kiaušinių plakinio, kai kiek apkeps, naują sluoksnį sukite ant jau turimo suktinuko. Suktinuką ir vėl palikite viename keptuvės krašte.

  6. Kartokite, kol sunaudosite visą kiaušinių plakinį.

  7. Suktinukus supjaustykite gabalėliais, patiekite sojų padažu ir kitais priedais.


Skanaus!


Roberto Daškevičiaus ir asmeninio archyvo nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page