top of page

Pučia pilvą: kas dėl to kaltas?

Išpūstas pilvas nemalonus, ypač jaukiai pietaujant ar vakarieniaujant restorane su svarbiais kolegomis ar mielais bičiuliais. Nemalonumą tenka slėpti po miela šypsena.

Ką verta žinoti, kad visos vakarienės būtų ramios ir visapusiškai malonios?



daržovės
Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr.

Į klausimus apie pilvo pūtimą atsako „InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Malgožata Puzelevič.


Kodėl pučia pilvą?

Moksliškai pilvo pūtimas vadinamas meteorizmu – tai dujų susikaupimas virškinamajame trakte. Kodėl jos kaupiasi? Yra daugybė priežasčių. Visų pirma, jei valgome ir pradedame kalbėti, prisiryjame oro – valgydami mes papildomai „suvalgome“ 2–3 ml oro, per parą jo galime prisiryti net iki 200 ml. Jeigu mūsų skrandis yra 0,5 l, tai 200 ml yra tikrai nemažai. Taip pat oro prisiryjame valgydami labai greitai, blogai sukramtydami – mūsų virškinamajam traktui tenka didesnė apkrova, dėl to išsiskiria daugiau dujų.

Kita priežastis – negalvojame, ką dedame į burną. Yra tam tikri maisto produktai (pavyzdžiui, kopūstai, pupelės, žirniai, visi ankštiniai, lęšiai, avinžirniai, daug cukraus turintis maistas, įskaitant ir alkoholį, kurie skatina pilvo pūtimą ir fermentaciją – ji yra pagrindinė priežastis, kodėl susikaupia dujos. Dujų kaupimąsi skatina net kramtomosios gumos kramtymas, dar – rūkymas, nes įtraukiame nemažai oro. Oras ištempia žarnyno sieneles ir dėl to mes jaučiame nemalonius pojūčius.

Labai dažna priežastis yra pienas. Žmonės, kurie netoleruoja laktozės, bet to nežino, labai dažnai jaučia pilvo pūtimą – tokiu atveju reikia nebevartoti arba labai sumažinti suvartojamo produkto kiekį.


Ar turi įtakos, kokį maistą – termiškai apdorotą ar neapdorotą, valgome?

Taip, tai turi įtakos. Net ir iš dalies apdorotas maistas yra lengviau virškinamas.


Kaip numalšinti pilvo pūtimą?

Tikrai nebūtina iškart griebtis medikamentų – vertėtų rinktis didesnį fizinį aktyvumą, nes jis skatina dujų pasišalinimą. Kodėl rekomenduojame kūdikius, kai juos kankina pilvo diegliai, guldyti ant pilvo? Tam, kad raumenimis būtų išspaustos dujos. Kodėl pilvo pūtimo metu jaučiame diskomfortą? Oras ištempia žarnyną, o kai kuriems žmonės net pakelia diafragmą, tad jie ima žagsėti.


O kaip dėl kelionių? Kodėl po jų jaučiamės labiau apsunkę, išsipūtę?

Nes nejudame, pavyzdžiui, ilgai skrendame ar važiuojame automobiliu. Taip pat naujoje šalyje išragaujame visokiausių patiekalų, prie kurių mūsų organizmas nėra pripratęs ir skrandžiui sunkiau suvirškinti.



Būkime sveiki!

Naujausi įrašai

bottom of page