top of page

Priklausomybių konsultantė: „Yra tik keturi vaistai, kurie gydo“

Alkoholiniai gėrimai dažnai tampa švenčių atributu. Daugelis mūsų neįsivaizduoja gimtadienio be šampano purslų ar romantiško vakaro be vyno taurės. Tačiau yra žmonių, kuriems ir viena taurė gali būti tiesus kelias į priklausomybės liūną.


Kaip skirtingai alkoholis veikia vyrus ir moteris? Ar vaikiškas šampanas yra pratinimas prie tikrojo alkoholio? Ir kaip pastebėti priklausomybę bei kaip ją išsigydyti? Į visus šiuos klausimas bandėme surasti atsakymą šeštadienio laidoje #Alfaslive , kurioje Alfas Ivanauskas kalbino priklausomybių konsultantę Gabiją Vitkevičiūtę.

Alfas live, Gabija Vitkevičiūtė, Alfas Ivanauskas

Sakoma, kad vyrų ir moterų organizmą alkoholis veikia skirtingai. Kaip yra iš tikrųjų?

Žinoma, tai savaime suprantama. Aš nesileisiu į chemines formules, nes organizmas netgi skirtingai skaido alkoholį, bet kitas labai baisus dalykas yra porcijos. Štai pvz.: lazanija, kurią valgys šeima. Vaikams įdėsime po kumščio dydžio gabaliuką, tėčiui – du gabaliukus, o mamai apie pusantro. Bet kai restorane užsisakome vyno, kažkodėl pasirenkame po vyno taurę. Ir yra skirtumas, kur vyras sveria 100 kg, o moteris apie 5060 kg, o geria jie vienodai. Tad kam gi yra didesnė tikimybė įklimpti į liūną? Nenoriu skambėti seksistiškai, bet moterys nuo senų laikų yra tos, kurios rūpinasi. Rūpinasi vaikais, rūpinasi, kad mes išliktumėme. Vyras dažnai palieka geriančią moterį, bet moterys šeimoje visada stengiasi gelbėti savo vyrus ir 80 proc. moterų nepalieka geriančių vyrų iki pat mirties. Kartais jos geria kartu su vyru, kad jam liktų mažiau, ir tada įvyksta dvi tragedijos. Kitais žodžiais tariant, moteris nėra sutverta svaigintis, aišku, ir vyrai ne, tačiau ,moterų įklimpimas į bėdą yra daug greitesnis, o sveikimas – daug sunkesnis.

Net ir dėl stigmų, tarkim, mes pamatę girtą moterį gatvėje visą laiką pasakysime sau mintyse, kad ji nepadori, tačiau apie vyrus juk taip negalvojame? Apie girtą moterį dar pagalvosime: kokia tu motina, kur tavo vaikai, kai tu linksminiesi ir sėdi bare? Ar taip galvojame ir apie vyrus? Toks mūsų požiūris mūsų labai trukdo moterims sveikti, nes jos mano, kad tokios ir yra. Todėl dažnai pasirenka mirti, o ne gydytis.


Dažnai žmonės sako: „Eik užsikoduok, eik pas būrėją". Kokia Jūsų nuomonė apie tai?

Turime suprasti, kad kodavimas yra nelegalus, toks dalykas neegzistuoja mūsų šalyje. Yra tik 4 vaistai, kurie padeda gydytis. Vieni stabdo potraukį, kiti veikia, kai jau išgeri.

Nepirkite vaistų turguje, neimkite iš kaimynų, kurie sako, kad jiems padėjo, galbūt padės ir jums. Mes turime reikalų su smegenimis ir psichika. Tai yra taip rimta, kad galime pasidaryti labai daug žalos. Tai vadinamasis vaisto „įsisiuvimas“, kuris tarsi perduoda atsakomybę dėl mano ligos kitam žmogui. Kažkas pateps, užburs ir aš negersiu. Pirmiausia reikia galvoti, kodėl pradėjau gerti? Nes alkoholis nesprendžia problemų, tačiau jis kritiniu metu uždusina pasąmonę ir galvoje nebesisuka kai kurios kankinančios mintys. Todėl net ir užsikodavus visi šie dalykai, įvykiai, dėl kurių pradėjau gerti, lieka ten pat ir tokie pat, kokie buvo. Kaip tik todėl kodavimasis yra beviltiškas reikalas ir kelia didelę įtampą tiek pačiam žmogui, tiek jo artimiesiems. Galbūt žmonės bijodami ir išbūna negerdami kurį laiką, tačiau iš tikrųjų sveiksta tie, kurie sugeba pažiūrėti į savo vidų ir pripažinti, kad taip įvyko, o aš esu alkoholikas. Gėda yra ne susirgti, o nesikreipti oficialios medicininės pagalbos, nes priklausomybė yra liga.


Visą laidą #Alfasvienasnamuose galite pažiūrėti čia



Būkime sveiki.


Naujausi įrašai

bottom of page