top of page

12 patarimų, kaip iškepti tobulą omletą

Omletas yra bene universaliausias patiekalas pasaulyje. Jis tinka ir pusryčiams, ir pietums, ir vakarienei. Jis tinka net tada, kai tiesiog „kažko norisi".

10 patarimų, kaip iškepti tobulą omletą.


omletas_omleto receptai_Alfo receptai_kaip iškepti omletą
VMG nuotr.

1. Omleto ingredientai turėtų būti švieži ir atšaldyti, taip jie gerai susimaišys. Prieš gamindami paruoškite visus produktus, sudėliokite juos, kad būtų patogu.

2. Keptuvę įkaitinkite vidutiniškai. Keptuvė turi būtų storu dugnu, geriau, jeigu perėjimas tarp dugno ir sienelių yra užapvalintas. Kai bandysite nustumti omletą iš keptuvės į lėkštę, pajausite, kam reikalingi užapvalinti kraštai.

3. Omleto keptuvėje daugiau nieko nekepkite, nebent blynus. Šią keptuvę plaukite tik rankomis ir be drastiškų priemonių. Optimaliausias keptuvės dydis – 18 cm skersmens: joje geriausiai jausis 2 kiaušiniai.

kaip iįkepti tobulą omletą_Alfo patarimai
Unsplash.com nuotr.

4. Omletą galima kepti ant aliejaus ir sviesto mišinio, ghi sviesto, deginto sviesto – rinkitės savo variantą. Kaitra neturi būti stipri, nes nuo stiprios kaitros omletas sausėja.

5. Nenaudokite sodos, krakmolo. Druską naudokite nejoduotą, nes omletas gali pasidaryti pilkšvo atspalvio. Spalvai pagerinti įpilkite šaukštelį šafrano tirpalo.

6. Proporcijos: 1 kiaušiniui – ne daugiau nei ½ šaukšto pieno. Jeigu norite užtikrinti stabilumą, galite įdėti šaukštelį manų kruopų 3 kiaušiniams.


Kaip iškepti tobulą omletą_Alfo receptas_omleto receptas
Unsplash.com nuotr.

7. Kiaušinius su pienu ir kitais ingredientais plakite šakute. Prancūziškam omletui rekomenduojama ne daugiau nei 15 plakimo judesių šakute dviems kiaušiniams. Jei omletą plaksite plaktuvu, teks pamiršti apie omletą, gausite biskvitą, nes kiaušinius išplaksite iki putų. Ar tai bus skanu? Abejoju.

8. Kai tik sviestas arba aliejus įkais, supilkite omleto masę. Vis tik pradės koaguliuoti baltymai, greitai pradėkite stumdyti kiaušinių masę taip, kad kuo daugiau skystos masės patektų prie jau pradedančių sukepti kiaušinių. Kai rokiruotė padaryta, bet viršus dar drėgnas, palikite kepinį ramybėje. Uždenkite ir palaikykite 15-20 sekundžių. Kai omleto vidurys dar minkštas, judantis, nukaiskite arba omletą susukite į suktinuką.

9. Lėkštę, kurioje patieksite omletą, pašildykite. Jei jūsų omletas – purumo čempionas, tuomet jis puikiai elgsis ir lėkštėje. Jai omletas nėra toks purus, kaip norėtųsi, tuomet niekas jo neišgelbės, bet bent rankoms nebus šalta.


kaip iškepti omletą_receptas_omleto receptas
Unsplash.com nuotr.

10. Ideali porcija. Suaugusiajam gali užtekti 2-3 kiaušinių, vaikas suvalgytų pusę šio kiekio. Jeigu yra 2-3 valgytojai, geriau kiekvienam pagaminkite atskirai, nes daug omleto porcijų keptuvėje sudėtinga suvaldyti.

11. Ar reikia pieno? Šlakelis nepamaišys. Dar geriau, jei tas šlakelis yra grietinėlė.

12. Iškepimo laipsniai: baveuse - sultingas, vos keptas – kaip raw steikas. Moelleuse – minkštas, bet ne drėgnas, idealus. Point – atitinka welldone. Tai reiškia, gerai iškeptas. Bet omletui toks makiažas nelabai tinka...


Sėkmės ir skanaus!


Naujausi įrašai

bottom of page