Aš Ikona pokalbių šou naujas sezonas vmg online

Naujienlaiškis

Pomidoro kotelio tragedija: paaiškėjo esminė priežastis, kodėl jį reikia mirk gyvenk išpjauti

Svetimoje virtuvėje tikrai nutinka kraują stingdančių dalykų. Tokia paskutinė situacija mums yra susijusi su vaizdiniu, kai pomidorai su neišpjaustytais koteliais lekia tiesiai į salotų dubenį. Esate su tuo susidūrę? Tada žinote, kad turite tris galimas išeitis: pretenzingai pareikšti, kad tai nėra tinkamas būdas patiekti pomidorus, retoriškai paklausti „o jūs neišpjaustote?..“ arba vėliau tyliai spjaudyti kotelius prisidengus šakute ir slėpti juos už bulvių košės kalvos. Jei jaučiate, kad užvirusioje diskusijoje jūsų balsas yra neišgirstas, siūlome remtis autoritetų nuomonėmis. Apklausėme virtuvės šefus ir kulinarus, kokia yra jų pomidorų išpjaustymo praktika, o pabaigos žodį skyrėme nenuginčijamam profesoriaus komentarui. Netrukus išsiaiškinsime, kas yra teisus.

Dalius Aleksiejevas (restoranas „Trinity“)

„Faktas, kad tai reikia išpjauti. Tai burnai nėra maloni tekstūra, kad iš jos būtų galima sriubas trinti, košes, padažus, aliejus ar esencijas daryti. Kotelio neišpjausto tik tie senieji sovietiniai kabokai, kurie daro pomidorų salotas su grietine, o restoranai jį išmeta.“

Elžbieta Monkevič (žurnalo „Verdu ir kepu“  vyr. redaktorė)

„Dabar net neatsimenu, kur dar esu sutikusi tokį dalyką. Yra taip, kad restorane tiesiog papjaustyto pomidoro nebėra. Jie yra perdaryti ir mes to nebematome, o namuose, pas kažką svečiuose juk viskas būna ūkiškai. Negi lakstysi ir kažką sakysi. Išpjauni ir atidedi, jeigu trukdo. Į tai žiūriu ramiai ir nedarau jokios problemos, bet aš to nevalgau ir visuomet išpjaustau – tai yra kieta ir neskanu. Spyglių juk taip pat nevalgome.“


Paulius Janušas (restoranas „ALIVE“)

„Jeigu pomidorai dideli, išpjauti reikia. Nesu domėjęsis, ar toje pomidoro dalyje renkasi kokios nuodingos medžiagos, nuo trąšų jos renkasi arčiau šaknų. Iš kulinarinės pusės, jei tai yra vyšninis pomidoras ir jis yra labai mažas, pjaustyti tikrai neišpjaustysi. Jeigu pomidorai yra didesni ir jau turi sumedėjusią dalį, ją išpjaunu, nes tiesiog nepatogu valgyti. Jei nusiperku salotų ir ten jų būna, na, ką gi, tiesiog suvalgau, jei tai valgosi.“

Honorata Lyndo (JAV ambasados virtuvės šefė)

„Kas liečia tą pomidoro dalį, ją išpjaunu. Juk vis tiek žmogus jos nevalgys ir neprarys. Jeigu tai yra nuplikyti pomidorai ir jiems reikia nulupti odelę, pomidorą išpjaustau atsargiai ir naudojuosi specialiu mažu peiliuku. Ne taip, kad išpjaučiau pusę pomidoro. Iš vyšninio pomidoro neišpjausi, o iš didelių visiškai suprantama. Nepjaustyti pomidorai – nebent naminis variantas, bet tada susilaikau nuo komentarų ir išsipjaustau.“

Galutinį verdiktą taria Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro, Sodininkystės ir daržininkystės instituto, Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis: „Tikrai rekomenduoju išpjauti“

„Ta pomidoro dalis, kaip ir kotelis, yra ląsteliena ir nieko daugiau. Ląsteliena skaitosi, kad irgi yra labai sveika, bet problemėlė yra ta, kad ten daugiau yra soloninų. Todėl ir apskritai pomidorus reikėtų valgyti sunokusius, o ne žalius, kaip kai kurie mėgsta – sūdytus, marinuotus. Tai nėra labai sveika. Soloninas kaupiasi ir bulvėse, jis nėra labai didelis nuodas, bet vis tiek nuodingas. Viskas priklauso nuo pomidorų tipo, bet kuo pomidoras didesnis, tuo ir „prisegimo“ vieta didesnė. Net Europos Sąjungos kokybės standartai pomidorams reglamentuoja, kad „prisegimo“ kotelis nebūtų labai didelis. Kuo didesnis pomidoras, tuo daugiau jo reikės išpjauti ir toks pomidoras jau patenka į žemesnės kokybės klasę. Jei tai delno dydžio diametras ar net daugiau, kotelis gali būti pusantro centimetro dydžio, ir panašiai. Sukramtyti tokį nesukramtomą gumulą – neišpjovęs niekaip nesukramtysi. Mitybiniu požiūriu tai yra niekalas ir netgi nuodingas. Tokiu atveju jį reikia išpjauti visiškai.“

#kotelis #pomidoras #saulėjedžiovintipomidorai

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg