top of page

Pirmasis britų maisto muziejus

Britų maisto muziejus yra naujausias „Bompas & Parr“ projektas. Jo atstovai teigia siekiantys parodyti labiausiai jaudinančius maisto elementus ir padėti pakeisti žmonių gyvenimus, padedant suprasti, ką jie valgo.

Kompanija „Bompas & Parr“ garsėja savo eksperimentais. Pavyzdžiui, kovo mėnesį projekto kūrėjai prie helio baliono prikabino 0,5 kg kavos pupelių maišelį, GPS seklį, „GoPro“ kamerą ir visa tai paleido į kosmosą. Pakilęs į 37 km aukštį, kur temperatūra siekia -50 laipsnių, balionas sprogo, o kavos pupelės 200 m/s greičiu nukrito į žemę. Šiuo eksperimentu buvo siekiama išsiaiškinti, ar aukštis, žemas atmosferos slėgis ir kosminiai spinduliai veikia kavos skonį. Vėliau norintys šių „kosminių pupelių“ 250 g jų pakuotę galėjo įsigyti už 300 GBP.

Ar esate matę megztą kiaušinienę? Dešreles iš balionų? O kiaulės galvą iš tortų pabarstukų?

Muziejus įkurtas prie garsiojo „Borough Market“. Jį sudaro 5 ekspozicijos. Pirmoje galėsite išvysti ir išgirsti, kaip jūsų žarnynas atrodo iš vidaus: atsisėdate į specialią masažo kėdę, užsidedate ausines ir projekcijoje stebite, ką pavyko užfiksuoti eksperimento dalyvio prarytai kamerai. Čia užtruksite apie 4 minutes.

Antroje ekspozicijos dalyje galėsite patys dalyvauti eksperimente. Keturiose kabinose yra padėta šokolado, kurį reikia ragauti skambant skirtingai muzikai. Vėliau ant lapelių pažymite, kuris šokoladas jums pasirodė kartesnis, švelnesnis ir pan. Teigiama, kad šie lapeliai dalyvauja Oksfordo universiteto studentų tyrime.

Po šito etapo kylate į antrą aukštą apžiūrėti ant sienų iškabintų nuotraukų, kuriose maistas pavaizduotas kitaip, nei esame įpratę. Ar esate matę megztą kiaušinienę? Dešreles iš balionų? O kiaulės galvą iš tortų pabarstukų? Būtent trečia ekspozicija suteiks tokią galimybę.

Ketvirtoje laukia įvairių laikotarpių popieriniai meniu. Nuo Vinstono Čerčilio iki paskutinio „Concorde“ skrydžio.

Mistiškiausiai skamba penktos ekspozicijos pavadinimas – „Drugelio efektas“. Pravėrę duris patenkate į tikrus tropikus, kur karšta (apie 30 laipsnių) ir drėgna, žaliuoja bananmedžiai ir kiti šiai klimato juostai būdingi augalai. Ir tik akims apsipratus pamatote, kad tarp šių augalų nutūpę patys įvairiausi, dažnai žmogaus delno dydžio drugeliai. Arba, kaip juos pavadino muziejus, neapdainuoti augalų apdulkinimo istorijos herojai.

Beje, kai užsukau į „Borough Market“ informacijos centrą paklausti, kur rasti šį muziejų, jo darbuotojas iškart paklausė, ką aš tikiuosi pamatyti. Prieš tai buvau pasiskaičiusi apie „Bompas & Parr“ darbus, todėl nesitikėjau ten pamatyti mėsos gaminių ar sūrių. Atrodo, kad toks mano atsakymas nuramino informacijos centro darbuotoją. Matyt, ne visiems toks modernus maisto muziejaus eksponatų pateikimas yra priimtinas.

Kita vertus, muziejaus šūkis yra toks: „Nuo lauko iki stalo, burnos… ir anapus.“

Bilieto kaina suaugusiesiems – 5 svarai. Muziejus veiks iki 2016 m. sausio pabaigos.

ADRESAS: 1 Cathedral Street Borough Market London SE1 9DE

Naujausi įrašai

bottom of page