top of page

Pietūs dėžutėje ir vėl madinga

Praėjo tie laikai, kai būdavo nejauku darbe ar mokykloje išsitraukti savo priešpiečių dėžutę su namuose ruoštu maistu – priešpiečių kultūra vėl madinga ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Juk subalansuotas maistas per priešpiečius padeda išlikti darbingiems, aktyviems ir produktyviems.


VMG_online_ban_max_484x475

Ruošdami pietus į darbą sau ar brangiausiam savo žmogui stenkitės, kad maistas būtų įvairus ir maisto dėžutės turinys nuolat keistųsi. Pavyzdžiui, ruošdami sumuštinius naudokite rupių miltų duoną; kaskart keiskite sumuštinių ingredientus – įvairių rūšių sūrį, mėsą ir daržoves, sviestą keiskite krienais ir garstyčiomis; į jogurtą įberkite riešutų, kokoso drožlių ar džiovintų spanguolių.

Svarbu pasirinkti ne tik maistą, bet ir gėrimus – taip subalansuojamas organizmo skysčių kiekis, gerinama atmintis ir kraujotaka. Ypač didelę reikšmę priešpiečių metu įgauna vanduo. Tad priešpiečiai pravers ne tik norintiems sutaupyti, bet ir tiems, kurie rūpinasi savo ir savo šeimos sveikata bei gerove.

Maistą kitai dienai galite lengvai pasiruošti iš vakaro. Ko trūksta – tik patogaus indo tam maistui gabenti. Naujausias atradimas – vokiško prekės ženklo pietų dėžutės „Emsa“. Patogios, stilingos, gali būti dviejų skyrių, todėl, pavyzdžiui, troškinys su ryžiais išliks estetiškas ir nepavirs koše.

KAS TURĖTŲ BŪTI SUBALANSUOTOJE PIETŲ DĖŽUTĖJE

„Dėžutėje turėtų vyrauti ryškios daržovių spalvos: ryškiai žalios spalvos lapinės daržovės ir įvairiaspalvės daržovės ar vaisiai. Jų reiktų tiek, kad tilptų į abu delnus“, – sako dietistė Toma Eroglu.

Taip pat – baltymų: neriebios žuvies, jūrų gėrybių, kiaušinių arba neriebaus sūrio, ankštinių daržovių (tinka avinžirniai, pupelės, žirniai), riešutų. Mėsos, žuvies, riešutų arba ankštinių daržovių vienai porcijai pakaks ½ jūsų delno, sūrio – ¼ delno. Avokado, kokybiško šalto spaudimo alyvuogių, sėklų ar riešutų aliejaus – ne daugiau nei ½, šaukšto, o riešutų arba sėklų – 1 valgomojo šaukšto.

Jei nesirenkate gyvulinių baltymų, salotoms galite naudoti ir maistingas kruopas: žaliuosius grikius, bolivinę balandą, laukinius ryžius, soras arba pilno grūdo rupių miltų makaronus. Kiekis – vienas jūsų delnas. Arba krakmolingas daržoves: saldžiąsias bulves, bulves, virtas morkas ir / ar burokėlius, moliūgus. Jei renkatės ir vaisius, juos rekomenduojama valgyti tik su lapinėmis daržovėmis.

O KĄ VALGO SVEIKOS MITYBOS SPECIALISTAI?

Sako, geri pavyzdžiai užkrečia, tad ką pietums renkasi tie, kurie mus moko rūpintis maistu, kurį dedame į burną, skatina gyventi sveikiau ir būti žvalesniais? „Nors dažnai būna ir išimčių, bet į pietų dėžutę dažniausiai įsidedu gausybę įvairių tamsios spalvos salotų lapelių, įvairiaspalvių neapdorotų daržovių, virtų bolivinės balandos kruopų, virtų avinžirnių, žirnių ar pupelių. Skaninu dažniausiai tik citrinų sultimis, jūros druska ir prieskoninėmis žolelėmis. Kai norisi „minkštesnių“ pietų, ryte pasiruošiu avižinių dribsnių košės su riešutų ar sėklų sviestu ir augaliniu pienu, prieskoniais: cinamonu, imbieru, kardamonu ar ciberžole. Jos neverdu, tik ingredientus išmaišiusi sandariai uždarau ir palieku šaldytuve „pailsėti“. Pietų metu avižos jau būna išbrinkusios, košę skaninu šviežiomis uogomis ar vaisių griežinėliais.

Šaltuoju metų laiku labai dažnai renkuosi ir sriubą termose bei nedidelį indelį šiltai neapdorotų daržovių su salotų lapeliais, citrinos sultimis ir sėklomis. Jas suvalgau prieš šiltą sriubą“, – pasakoja klientus sveikos mitybos klausimais konsultuojanti T. Eroglu.

PATARIMAI

Kad ryte paruoštos salotos iki pietų neištižtų, alyvuogių aliejų ir balzaminio acto kremą supilkite į dėžutės dugną, o išmaišykite tik prieš pradėdami valgyti. Pietų dėžutę laikykite šaldytuve, išimkite likus valandai iki valgymo. Taip geriau atsiskleis vaisių skonis.

Šviežios daržovės su pačiu skaniausiu padažu. Į priešpiečių dėžutę įdėkite šiaudeliais pjaustytų morkų, agurkų, cukinijų ir saliero stiebų. Prie jų paruoškite padažą: į virtuvinį plaktuvą įdėkite porą šaukštų natūralaus jogurto, įberkite žiupsnelį druskos, įdėkite saliero, gabalėliais supjaustytą morką, paprikos, pomidorą, pagardinkite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis ir viską sutrinkite.

RECEPTŲ IDĖJOS PIETŲ DĖŽUTĖMS:

sumustinis su vistiena

Sumuštiniai su vištiena


makaronai su grybais

Makaronai su grybais, špinatais ir sezamų sėklomis


Lasisos su brokoliais

Lašišos su brokoliais


Varškės užtepėlė su morkomis

Varškės užtepėlė su morkomis



Naujausi įrašai

bottom of page