top of page

Pieno baubas: visa tiesa apie pieno produktus, laktozę ir jos netoleravimą

Vienas populiariausių produktų pasaulyje ir randamas kone visuose šaldytuvuose – karvės pienas – yra bene labiausiai mitais apgaubtas maisto produktas. Vis dažniau pieno mėgėjams pasireiškia laktozės netoleravimas, gydytojai siūlo riboti suvalgomų pieno produktų kiekį, o augalinės mitybos šalininkai vadovaujasi principu, kad pienas skirtas tik mažiems vaikams, karvės pienas – tik ėriukams. Kas šioje diskusijoje teisus?

PAGRINDINIS ARGUMENTAS – „NENATŪRALU“

Tie, kurie yra prieš pieno produktus, remiasi pagrindiniu argumentu, jog žmogui nėra natūralu gerti karvės pieną. Jų manymu, tai lygiai tas pats, jei ėriukus girdytume moters pienu. Iš dalies tai tiesa. Karvės pienas yra reikalingas sparčiai augančiam jaunikliui maitinti, moters pienas – po truputį augančiam ir bręstančiam kūdikiui. Piene, tiek žmogaus, tiek gyvūnų, yra gausu kalcio, reikalingo kaulams tvirtinti, o jis būtiniausias vaikams ir gyvūnų jaunikliams. Dėl šių priežasčių pienas nefigūruoja veganiškoje ir paleo mitybose.

Vis tik dėl natūralumo galima ginčytis, ypač pasigilinus į evoliucijos teoriją. Žmonės laikui bėgant prisitaikė valgyti ne vien žalią mėsą, plėšiamą tiesiai nuo sumedžiotų žvėrių kaulų. Evoliucijos metu žmogus į savo mitybą įtraukė įvairiausių kitų produktų, tarp jų – karvės pieną. Žmogaus organizmas dėl evoliucijos yra genetiškai prisitaikęs prie pieno produktų, geba juos suvirškinti ir jų, žinoma, su saiku žmogui reikia.


pienas

KAS TA LAKTOZĖ IR KODĖL JOS NETOLERUOJAME?

Kartu su evoliucija žmones pradėjo pulti įvairios ligos, atsirado alergijos. Laikui bėgant alergijų vis daugėja. Dažnai girdime senelius šnekant, kad anksčiau jie valgydavo viską, tik dabar jaunimas „tyčiojasi iš maisto ir normaliai nevalgo“. Tai, kad mūsų seneliai galėjo valgyti gliuteno ir laktozės turinčius produktus, riešutus, soją, kakavą ar kitus alergenus, kurie dabar yra itin paplitę, dar nereiškia, kad esame silpnesni. Tiesiog evoliucijos ir genų maišymosi metu patyrėme „pašalinį poveikį“, todėl dauguma mūsų esame jautresni kai kurioms maisto medžiagoms.

Laktozė yra pagrindinis pieno angliavandenis, kitaip vadinamas pieno cukrumi. Ji sudaryta iš puikiai žinomo cukraus – gliukozės – ir kiek rečiau girdimos galaktozės. Kūdikiai ir maži vaikai gamina fermentą, skaidantį laktozę. Šis fermentas vadinamas laktaze. Deja, vaikui augant ir bręstant gebėjimas gaminti šį fermentą yra neretai prarandamas, todėl net 3 iš 4 žmonių pasaulyje netoleruoja pieno. Vaikams šis netoleravimas irgi pasireiškė, tačiau jie netoleruoja ne laktozės, o tam tikrų pieno baltymų. Vis tik pieno netoleruoja labai retas kūdikis, o štai suaugę laktozės negali vartoti žymiai dažniau.

Keisčiausia tai, kad šis netoleravimas paprastai pasireiškia žmonėms, kilusiems iš Afrikos, Pietų Amerikos, Azijos. Europidai (ang. caucasian race, kitaip – baltaodžiai) laktozės netoleruoja rečiau, jie net ir suaugę geba puikiausiai gaminti laktazę. Mokslininkai dar nėra išsiaiškinę, kodėl, tačiau manoma, kad dėl to, jog šios rasės žmonės evoliucijos metu anksčiau atrado ir pradėjo vartoti pieną, todėl jų organizmai yra labiau prisitaikę. Pieną čia galime palyginti su, pavyzdžiui, aitriosiomis paprikomis, kurios Europoje, ypač šiaurinėje dalyje, neauga, todėl ir čia gyvenančių žmonių organizmas yra žymiai mažiau prisitaikęs prie aštraus maisto nei, tarkime, Pietų Amerikoje, kur aitriosios paprikos yra taip paplitusios, kaip pas mus bulvės.

Laktozės netoleravimas gali atsirasti nebūtinai paauglystėje ar jaunystėje. Vidutinio amžiaus žmonės kartais pradeda patirti skrandžio skausmus, pykinimą, pilvo pūtimą, vėmimą, tai gali reikšti, kad organizmas nustojo gaminti laktazę arba gamina jos žymiai mažiau. Jaunesniems žmonėms nuo laktozės gali atsirasti spuogų ant veido ir viso kūno, tad reikėtų išsiaiškinti, ar tai aknė, ar alergija. Laktozės netoleruojantys žmonės nebūtinai turi visiškai atsisakyti pieno produktų. Paprastai jie gali valgyti riebius pieno produktus, pavyzdžiui, sviestą, ir fermentuotus produktus, tokius kaip jogurtas, kefyras.

Dažnai jogurtą gali valgyti net ir tie žmonės, kurie netoleruoja laktozės.

Dažnai jogurtą gali valgyti net ir tie žmonės, kurie netoleruoja laktozės.


JEI GALI GERTI PIENĄ – GERK

Senovės lietuviai dėl duodamo pieno itin gerbdavo karves, o tiems, kurie gerai gyvena, sakydavo: „Pas jus turbūt ir pieno upės teka.“ Taigi, pienas buvo rimtai vertinamas maisto produktas, iš pieno ir jo subproduktų šeima galėdavo pramisti tiek žiemą, tiek vasarą. Iš tiesų, tai neturėtų keistis, mat pienas ir pieno produktai yra ne tik maistingi, bet ir naudingi, ypač pieno produktus nuo seno prisitaikiusiems valgyti Baltijos šalių gyventojams, kaip mes.

Pradėkime nuo to, kad pieno, tiksliau, jo produktų, ypač natūralaus ar graikiško jogurto bei varškės, naudą puikiai žino sportininkai. Piene ir jo produktuose yra daug baltymų, reikalingų raumenims augti ir jų sveikatai palaikyti. Be to, piene yra įvairiausių vitaminų, ypač vitamino D ir vitamino B12, pienas yra kalcio šaltinis. Dėl itin gausaus kalcio kiekio pienas ir jo produktai yra vertinami kaip supermaistas kaulams. Gydytojai norintiems sveikų ir stiprių kaulų, gyjantiems po kaulų lūžių ar sergantiems osteoporoze (kaulų retėjimo liga) rekomenduoja išgerti bent stiklinę pieno per dieną arba suvalgyti šį pieno kiekį atitinkančių nesaldžių pieno produktų.

Be to, turbūt girdėjote mitą, kad dėl piene esančių sočiųjų riebalų rūgščių gali atsirasti širdies ir kraujagyslių ligų? Iš tiesų yra atvirkščiai. Mokslininkai atliko ne vieną tyrimą tam, kad įsitikintų, jog tarp pieno ir širdies ligų nėra jokio ryšio. Pienas mažina infarkto ir kitų širdies ligų riziką, tačiau būtina pabrėžti, jog tai yra riebesnio, o ne lieso pieno privalumas. Liesas pienas apskritai turi mažiau naudingųjų medžiagų ir manantiems, jog mažiau riebalų yra geriau, pieno atžvilgiu reikėtų galvoti iš naujo, mat riebesnis pienas ne tik mažina tikimybę susirgti širdies ligomis, bet ir padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų – riebesniame piene tiesiog yra mažiau cukraus.

Taigi, jei jaučiate, kad pienas ir pieno produktai priverčia jaustis prastai, pasitarkite su gydytojų ir išsiaiškinkite tikrąsias to pasekmes. Antraip, jei nesate alergiškas laktozei, įsipilkite stiklinę šalto pieno (arba išsitraukite šaldymo kameroje seniai pamirštą porciją ledų) ir numokite ranka į dauguma mitų. Tegu jie lieka tik skambiais mitais.

Naujausi įrašai

bottom of page