top of page

Penktadienio šūvis: „Alaus biblioteka“

Kai stoviniuojame prie solidžių raudonų bibliotekos durų ir laukiame vyr. bibliotekininko Tomo, stebime virš galvų kabančią lentelę, kurioje pavaizduota šiek tiek sklaidoma knyga mena ir alaus bokalą. Greitai sužinome, kad tai nėra tik atsitiktinumas, nes, kaip ir knygos, alus be istorijos čia yra neparduodamas.

„Jeigu būtų laiko mašina ir šis baras būtų sugrąžintas 50 metų atgal, žmogus nepajaustų skirtumo. Mes esame labai senamadiški ir mums tai patinka. Pas mus groja tik džiazas ir tai daug ką pasako. Džiazui reikia pribręsti, susivokti, žinoti“, – sako bibliotekininkas Tomas.


IMG__29

Tomai, kai tik užlipome laiptais ir ėmėme teirautis apie paveikslėlius ant sienų ir kėdės, pasakei, kad tai – koncepcinis baras. Kokia ta koncepcija?

Koncepcija yra tai, ką jūs ir matote. Tai yra biblioteka ir mes labai rimtais veidais viską darome taip, kaip bibliotekoje. Šis pastatas turi įdomią istoriją. XVII a. tai buvo žydų pirklių namas, kurio pirmajame aukšte veikė knygrišykla. Tai susiję net istoriškai. Čia galėtumėte besti pirštu į bet kurį daiktą ir jis turėtų savo istoriją. Interjeras, išdėstymas, logika, alaus lentelė.

Mes kalbame kaip bibliotekininkai, mes ir vadiname save bibliotekininkais, o ne barmenais. Mūsų ritualai kaip bibliotekoje – mes neiname pas klientą, jis pas mus turi ateiti ir mes jam patariame. Alų vadiname knygomis ir linkime gero skaitymo. Turime užvedę skaitytojų korteles. Kai kuriems jų atveriame duris į slaptą kambarį. Visa tai yra rimtas žaidimas, kuris yra vadinamas „Alaus biblioteka“. Viskas kaip paprastoje bibliotekoje, bet alaus.

IMG__18

Norint gauti bibliotekos diplomą, reikia išragauti 60 rūšių alaus (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


O visgi ką bendro turi alus ir knygos?

Labai daug ką, nes geras alus yra kaip gera knyga. Jis turi turėti tam tikrą stilių, gerą autorių, turinį. Knygos būna skirtingo stiliaus ir vieniems jos patinka, o kitiems nepatinka. Būna geros knygos ir būna blogos knygos. Taip ir alus. Mūsų bare yra 62 alaus tipai, 15 šeimų ir 60 skirtingų alaus stilių, tai bibliotekoje galėtume laikyti skirtingais žanrais. Skirtingų alaus pavadinimų yra apie 300–400. Pas mus nėra tik vaikų skyriaus.

Tikiu, kad alus yra patikrintas, išragautas ir geras, bet kaip su tikromis knygomis, sudėliotomis ant galinės lentynos – ar ir jos yra pasirinktos neatsitiktinai?

Knygos čia yra sudėliotos taip, kad gražiau atrodytų – spalvomis. Tai buvo mūsų architektės Ievos Folk įžvalga. Tačiau į knygų turinį taip pat kreipėme dėmesį. Dauguma surinktų knygų yra senesnės, bet 80 proc. turimų knygų yra vertingos. Vidutinės vertės knygų čia yra labai mažai. Žmonės kartais knygas netgi skolinasi ir mes kaip tikroje bibliotekoje tai užsirašome. Šiuo metu yra paskolinta apie 20 knygų. Yra viena knyga, kuri labai traukia vyrus – tai „Prostitucijos istorija“. Ji visą laiką yra ištraukiama, nes randame ją ant stalo. O viršutinėje lentynoje yra ir XIX a. knygų – jos labai senos, geros ir vertingos. Tos lentynos nėra tik butaforija.

IMG__60

Bibliotekos skaitytojų kortelės, kuriose antspaudais pažymimas išgertas alus (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Skaitytojų kortelėse dedate antspaudus ant lankytojų išbandyto alaus laukelio, o tiems, kurie surenka visus 60 antspaudų, padovanojate knygą apie alų, kurios niekur kitur neįsigysi. Ar tai sąžininga? Juk lyg ir skatinama kuo daugiau išgerti.

Tai yra labai sąžininga. Mes skatiname ne kuo daugiau gerti, o išbandyti skirtingą alų. Norime, kad žmonės suprastų, ką jie mėgsta, nes tai, kuo mes užsiimame, yra alkoholio kultūros edukacija. (Kaip atrodo įšventinimas į bibliotekininkus?) Kai žmogus užpildo savo kortelę, mes ant jos pasirašome. Nuo tada jis yra vadinamas bibliotekininku. Jam yra rėžiama kalba ir jis yra pavaišinamas neeilinio stiliaus lambic alumi. Visi jam plojame ir šloviname. Apdovanotų bibliotekininkų jau turime apie 50.

Mums nepatinka alkoholizmas ir mes manome, kad alkoholis yra didžiulė bėda mūsų šalyje, dėl to mūsų baras yra koncepcinis. Mūsų bare žmonės labai retai padaugina, nes, tai matydami, mes jiems tiesiog daugiau neparduodame. Mes skatiname, kad žmonės suprastų ir domėtųsi. Tada jie žymiai mažiau geria ir žino, ko nori, renkasi kokybiškesnį produktą ir taip kyla vartojimo kultūra. Pas mus niekas negriuvinėja, nerėkauja, nesikeikia ir nesimuša. Juk taip bibliotekoje nesielgiama.

IMG__73

„Mūsų stiprybė – tai ne interjeras ir ne alus, o bendravimas. Bendravimas todėl, kad yra apie ką bendrauti“, – sako Tomas.


Kaip bibliotekoje reikia padėti išsirinkti alų?

Mes klausinėjame, kas žmogui patinka: ar tai turi būti saldu, kartu, stipru, lengva, išraiškinga, lygu. Kaip ir kalbėti apie knygų žanrus galima iki išprotėjimo. Koks yra skirtumas tarp fantastikos ir detektyvo? Yra ir sąlyčio taškų, vienam patinka vienas, o kitam patinka kitas. Aluje yra labai stiprus spektras. Yra alaus, kuris kvepia kaip actas, o yra alaus, kuris yra saldus kaip uogienė. Mūsų filosofija yra ta, kad neteikiame svarbos prekės ženklams, mums svarbus turinys.

IMG__72

Napoleoną „Alaus bibliotekoje“ galite rasti dėl tos priežasties, kad vienas alaus stilius yra su juo susijęs (Linos Jakubauskaitės nuotr.)


Kaip ir su literatūra: jeigu žmogui patinka netikėtos situacijos, koviniai dalykai, ar jis bus laimingas, jei jam pasiūlysime meilės romaną? Romantikams reikia siūlyti meilės romaną, o jei žmogus jaučiasi didvyriu, siūlai jam nuotykių knygą, svajokliui – fantastiką. Tai mes išsiaiškiname, leidžiame paragauti. Tikime, kad visiems žmonėms patinka alus, bet ne visi jie žino, koks alus jiems tinka: 90 proc. žmonių, kurie ateina ir sako, kad alaus nemėgsta, mums pavyksta surasti tinkamą alų. (Ir kokį alų pasiūlytumėte romantikių ir svajoklių merginų grupei?) Merginoms dažnai siūlome vaisinį alų – alaus knygoje jis pažymėtas 10 numeriu.

„Alaus biblioteka“, Trakų g. 4, Vilnius. Facebook Darbo laikas: Pirm.: nedirba Antr.–Penkt.: 17:00–00:00 Šešt.: 15:00–00:00 Sekm.: nedirba

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.

Naujausi įrašai

bottom of page