Penktadienio filmas apie pirmąjį Amerikos „foodie“
mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

Penktadienio filmas apie pirmąjį Amerikos „foodie“

Vietinė produkcija ir ekologija – kalbame visai ne apie naujai atsidarančių restoranų šūkius, o apie tai, ko buvo sunkiai siekiama dar prieš 70 metų. Abu šie pasiekimai veda prie vieno žmogaus, aplenkusio savo laikmetį – amerikiečio James Beard (1903–1985). Jo vardu kasmet yra skelbiami garbingiausi JAV apdovanojimai, skirti restoranų, virtuvės šefų ir žurnalistų nuopelnams įprasminti. Jei tai jau skamba išdidžiai, taip ir turėtų būti, nes „James Beard Foundation Awards“ yra prilyginami kulinariniams „Oskarams“. Tai ar gali būti apie tokį žmogų, kartą uždavusį klausimą, „Jeigu negali valgyti to, ką nori valgyti, tai kokia yra gyvenimo prasmė?“, nebūti sukurtas įkvepiantis filmas?

Ir tai įvyko! Dokumentinis filmas „America’s First Foodie: The Indredible Life of James Beard“ pasakoja neįtikimą virtuvės šefo, kilusio iš Portlando, kelią į pripažintą sėkmę. Kadaise norėjęs būti aktoriumi ir operos dainininku, jis savo nuostabai 1945 m. tapo pirmojo kulinarinio televizijos šou istorijoje „I Love to Eat“ vedėju, parašė 22 kulinarines knygas ir dar daugiau straipsnių laikraščiams ir žurnalams, įkūrė kulinarijos mokyklą. Jis Niujorkui pristatė netgi virtuvės ikona laikomą Julią Child, kuri yra sakiusi, kad visgi „Galbūt aš ir galėjau atvežti prancūzų virtuvę į Ameriką, bet amerikietišką virtuvę Amerikai pristatė Jimas“.

James Beard (kairėje) ir Julia Child (dešinėje)


Dar labiau J. Beard nuopelnus išaukština tai, be ko neįsivaizduotume šiuolaikinės virtuvės. Kulinaras į priekį vedė tuo metu naują judėjimą, skatinusį ruošti iš ūkių gaunamos vietinės produkcijos, atkreipti dėmesį į ekologiją ir rengti sezoninius meniu. Šiuo klausimu jis konsultavo legendinius restoranus, tarp kurių – „The Four Seasons“, kuriam parengta J. Beard koncepcija yra remiamasi iki šiol. O atrasti autentišką amerikietišką virtuvę J. Beard mokė tikrai sunkiais laikais. Tada, kai amerikiečiai savo virtuvės spinteles dažniausiai pildydavo maistu iš skardinių, o maisto gaminimas buvo laikomas moterišku darbu. Bet ir tai pakeisti ėmėsi virtuvės šefas, savo pamokas adresuodamas ir vyrams.

Filmo siužete chronologiškai pasakojama J. Beard gyvenimo istorija, analizuojamas virtuvės šefo indėlis į Amerikos kultūrą ir milijardų dolerių vertės maisto industriją. Buvo apklausti garsiausi šalies gastronomijos atstovai: Martha Stewart, Alice Waters, Jacques Pepin, Wolfgang Puck, Jeremiah Tower, ted Allen, Judith Jones, Larry Forgione, Dan Barber, Gael Greene, Jonathan Waxman, Ruth Reichl ir kiti. Remiamasi archyvine medžiaga, asmeniniais J. Beard draugams ir kolegoms rašytais laiškais.

Filmo anonsą galite pamatyti ČIA:


#americasfirstfoodie #filmaiapiemaistą #filmas #jamesbeard

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg