top of page

Pažintis su mangais: sužinokite, kada ir iš kokių šalių jie atkeliauja patys gardžiausi

Ryškiaspalviai ir išskirtinio skonio mangai virtuvėje gali tapti stebuklingu ingredientu. Jie nepaprastai skanūs ne tik vieni, bet ir įvairiuose patiekaluose – tuo galėjote įsitikinti patys, jei išmėginote mūsų paruoštą idėjų su mangais topą. O ar žinote, kiekgi skirtingų šio vaisiaus rūšių egzistuoja? O kokiu metų laiku ir iš kokių šalių atkeliauja patys gardžiausi? Rasti atsakymus į šiuos klausimus VMGonline.lt padės vienas iš „Mangų mangas“ įkūrėjų Mantas Kidykas.

Juos galima vadinti ne tik mangų, bet ir kitų egzotinių vaisių gerbėjais. Projekto pradžioje, pasakoja, į Lietuvą idėjos sumanytojai veždavo tik mangus, tačiau pamatę kitokių geros kokybės vaisių poreikį, asortimentą papildė ananasais, avokadais, mangustinais, datulėmis, pasifloromis, aktinidijomis, kuoleniais, figomis ir kitais.

Tiesa, svarbu įsidėmėti, kad išvardytų egzotinių vaisių pasiūla neišlieka tokia pati visus metus, mat kiekviena gėrybių rūšis paklūsta sezoniškumui. Tad ir skubame išsiaiškinti – kada gi mangų sezonas? Mantas pasakoja, kad šį vaisių, besikeičiant metų laikams, galima vežtis iš skirtingų šalių.


„Žiemą geriausi mangai atkeliauja iš Peru ir Tailando, pavasarį prasideda jų sezonas įvairiuose Afrikos regionuose. Vasaros pradžioje skaniausius mangus randame Meksikoje, nuo vasaros vidurio iki rudens pradžios skraidiname juos iš Izraelio, o spalio–lapkričio mėnesiais – iš Ispanijos“, –atskleidžia pašnekovas.

Ne ką mažesnė ir pačių mangų įvairovė, o naujų šio vaisiaus rūšių atradimo procesas užtrunka ilgus metus. Mantas prisimena apsilankymą Izraelyje esančiame mangų sode, kuriame auga keli tūkstančiai skirtingų mangų medžių. Šis sodas – lyg savotiška laboratorija.

„Čia mokslininkai ir ūkininkai drauge ieško kokybiškiausių, sultingiausių, saldžiausių, gražiausių spalvų, atspariausių klimato kaitoms, pasižyminčių geriausia maistine verte ir kitomis aktualiomis savybėmis, vaisių. Juos atrenka, užaugina dar keletą medžių ir stebi, o vėliau iš jų gimsta naujos visuotinai pripažintos rūšys. Tai – labai ilgas procesas, kuris užtrunka 10, o kartais – 20 metų“, – kalba pašnekovas.


Kuo pasižymi skirtingos mangų rūšis? Mantas pristato kelias jų:

„KENT“ – ši rūšis simpatijas pelno dėl sodraus saldumo, be to, neturi siūlėtos struktūros, kuri būdinga kitoms mangų rūšims.

„MAYA“ – kaip tikina vienas „Mangų mangas“ įkūrėjų, nors Izraelio sezonas dažniausiai stebina savo mangų rūšių įvairove, jie išskirtų būtent šios rūšies mangus: „Jie pasižymi ypatingu saldumu, tačiau turi gaivią vasarišką rūgštelę.“

„OSTEEN“ – mangų rūšis iš Ispanijos. Išsiskiria dideliu sultingumu, tačiau ir dideliu vadinamojo siūlėtumo požymiu.

„HAYDEN“ – ne vienoje pasaulio vietoje auganti rūšis, kuri užburia nuostabiu kvapnumu. Manto teigimu, ko gero, būtent „HAYDEN“ rūšies mangai yra kvapniausi iš visų mangų pasaulyje. Ne ką prastesnis ir jų skonis, tačiau struktūra šiek tiek siūlėta.


„NAM DOK MAY“ – Azijos regionuose sutinkama mangų rūšis. Šie vaisiai – auksinės spalvos, pailgi, pasižymintys pušies sakų poskoniu. „Lietuviai vis dažniau, keliaudami po Aziją, pirmą kartą paragauja gero skonio, ant medžio sunokusio mango, ir vėliau tvirtina ragavę pačių skaniausių mangų“, – pasakoja Mantas.

„TOMMY ATKINS“šios rūšies mangų Lietuvoje galima rasti dažnai. Jie plačiai auginami įvairiuose regionuose, todėl jų būna visus metus. „Šie mangai pigūs, gerai išsilaiko, tačiau valgydami tokį mangą, vargu, ar patirsite daug džiaugsmo“, – tikina mangų žinovas. Esą neretai tenka nusivilti, nes vaisius būna nesunokęs, o dėl šios priežasties jis būna prasto skonio.

Pasak Manto, Lietuvoje egzotinių vaisių asortimentas didesnis lyginant su kaimyninėmis šalimis, tačiau kokybė ne visada džiugina. Įtaką daro tokie veiksniai, kaip ilga tiekimo grandinė, sandėliavimas, bendros rinkimosi erdvės: „Dažnai jie vežami nesunokę. Viešai prekybos tinkluose tiekiami vaisiai būna maigomi ir klientai nežino, kad kiekvienas pamaigymas trumpina kokybę ir galiojimą. Kalbant apie skonio savybes, pardavėjams rizikinga prekiauti iki galo sunokusiais ir iš karto valgyti paruoštais vaisiais, nes jie reikalauja be galo daug priežiūros, turi būti greičiau suvartojami.“

Naujausi įrašai

bottom of page