top of page

Pavasario delikatesas – bobausiai

Lietuvos gurmanai bobausius vadina tautiniais triufeliais. Šiuos grybus pasimėgaudami valgo ne tik lietuviai, bet ir skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai. Vokiečiai ir lenkai bobausių nerenka – laiko juos nuodingais.

Mikologai (mikologija – mokslas apie grybus), taip pat Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto ekspertai primena, kad šie grybai turi giromitrino, galinčio sukelti virškinimo ir nervų sistemos sutrikimus.

„Bijai vilko, neik į mišką, apsinuodyti galima ir tradiciniais grybais. Svarbiausia iš miško parneštus bobausius gerai išvalyti. Aš juos kelioms valandoms pamerkiu į šaltą vandenį, kad atšoktų smėlis, šie grybai mėgsta smėlingas vietas, auga tarp viržių senuose kirtimuose“, – sako virtuvės šefas Martynas Žymantas.

Braserija Paralele 39 20160504 27

Virtuvės šefas Martynas Žymantas bobausius mėgsta nuo vaikystės, tačiau sako, kad juos tinkamai paruošti užtrunka.


„Nuo vaikystės valgau bobausius, man šis grybas – tikras delikatesas“, – sako virtuvės šefas Martynas Žymantas. Kai tik pradeda dygti bobausiai, savaitgalius jis leidžia miške. Netrukus savo pririnktais bobausiais Martynas vaišins savo naujojo restorano-braserijos „Paralelė 39“ svečius.

IMG_1180

Pasak virtuvės šefo, bobausiai – puikus pavasario delikatesas.


Gerai nuplovęs grybus, virėjas juos deda į puodą su šaltu vandeniu. Paverda 15 minučių, tada grybus nukošia, vandenį išpila ir vėl sumeta į šaltą vandenį. Procesą kartoja tris kartus. Pasak Martyno, tai – patikimas būdas atsikratyti bobausiuose esančios nuodingos medžiagos – giromitrino.

Vaikystėje mama Martynui kepdavo kiaušinienę su bobausiais arba bobausius pakepindavo su svogūnais ir šonine. Šiandien Martynas atradęs daug daugiau šių kvapnių pavasarinių grybų panaudojimo būdų: „Bobausiai gali būti puikus garnyras prie avienos, jautienos patiekalų. Netrukus prasidės šparagų sezonas – bobausiai ir baltieji šparagai yra tobulas derinys.“

Grybauti mėgstančiam virtuvės šefui pavasariniai bobausiai kvepia žeme, samanomis ir drėgna žole: „Žiauriai skanu, delikatesas, pirmasis grybas, pirmoji žaluma, gegutės kukavimas, barškantys centai kišenėse, bobausis – daugiau nei grybas, tai – emocija“, – sako virtuvės šefas ir siūlo lengvą receptą, kaip bobausiais paskaninti makaronus, jo ieškokite čia: „Tagliatelle“ su bobausiais ir daržovėmis.

Naujausi įrašai

bottom of page