Patiekalai su gyvūnų genitalijomis: delikatesas ar visiška nesąmonė?
mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

Patiekalai su gyvūnų genitalijomis: delikatesas ar visiška nesąmonė?

Kad žmonės valgo vabalus, žiurkes, neišsiritusius paukščius, pūdytą (pavyzdžiui, ryklio) mėsą ar žalią žuvį, jau turbūt nieko nebestebina. Bet ar girdėjote ką nors iš artimųjų pasakojant, kaip jie kelionės metu paragavo… jaučio penio? Greičiausiai, kad ne. Lietuviams tai mažų mažiausiai atrodo keista ar šlykštu, tačiau pasaulyje patiekalai su gyvūnų lytiniais organais yra vertinami kaip aukšto lygio delikatesas. Iš tiesų, šefai Lietuvoje irgi nevengia patiekti gyvūnų genitalijų, tačiau neretai tai nuslepia arba vėliau pašalina iš meniu dėl šokiruojančio pavadinimo. Tikrai nustebsite sužinoję, kad ir jūs patys greičiausiai esate tokių patiekalų ragavę.

Restoranas, siūlantis gyvūnų patinų lytinius organus

Penių valgymo tradicija yra labiausiai įsigalėjusi Kinijoje. Nenuostabu, juk sakoma, kad kinai valgo viską su keturiomis kojomis, išskyrus stalus, ir viską, kas skrenda, išskyrus lėktuvus. Šios šalies sostinėje Pekine yra visas patiekalams iš penių skirtas restoranas pavadinimu „Guo Li Zhuang“. Šis keistas restoranas veikia jau nuo 2006 metų ir beveik visų patiekalų pagrindinis akcentas – kokio nors gyvūno penis. Kiekvienas patiekalas pristatomas taip, kad keltų apetitą, pradedant jų pavadinimais, tokiais kaip „1000 jazminų žiedų“, „Finikso pakilimas“, „Auksinio Budos esencija“, baigiant įspūdingais patiekalų aprašymais.

„Guo Li Zhuang“ restorane patiekiami patiekalai (nuotr. „Pinterest“)


Šokiruoja tai, kad patys kinai ir šiame restorane dirbantis personalas labai didžiuojasi tokiu maistu ir tradicijomis. Padavėjai privalo tuo domėtis ir nuolat mokytis, kad galėtų klientams patarti, ką gi geriausia pasirinkti iš tokio keisto ir gan plataus meniu. Paragauti galima jaučių, asilų, arklių, elnių, ožių, net šunų ar gyvačių penių ir sėklidžių. Tačiau restorane galioja taisyklė, kad moterys negali valgyti gyvūnų sėklidžių, nes jose esantys hormonai gali sutrikdyti jų hormonų pusiausvyrą: moterims gali padidėti plaukuotumas, net pradėti augti barzda ar pakisti balso tembras. Pats įspūdingiausias patiekalas šiame restorane – jako penis, kurio kaina siekia net 200 dolerių.

Kodėl Kinijoje gyvūnų lytiniai organai tokie populiarūs?

2014 metais Kinijoje įsigaliojo įstatymas, neleidžiantis žudyti nykstančių gyvūnų. Į sąrašą įtraukti raganosiai, juodieji lokiai, Pietų Kinijos tigrai ir kiti gyvūnai. Raganosiai žudomi dėl ragų, lokiai – dėl kailių, o kodėl gi brakonieriai medžioja tigrus? Pasirodo, beveik visos šio tigro kūno dalys yra vertingos sveikatai, tačiau lytiniai organai bene vertingiausi. Kinai nuo seno vertina tigro penio afrodiziakines ir gydomąsias savybes. Tikima, kad jie gali veiksmingai ir greitai išgydyti hemorojų ir net alkoholizmą. Įdomiausia tai, kad tigro penis ne kepamas, o pirmiausia išmirkomas specialiame skystyje su prieskoninėmis žolelėmis ir tada džiovinamas. Manoma, kad tokiu būdu lieka tik geriausios šio produkto savybės. Vieno šio tigro kaulo kaina gali siekti net 1000 dolerių, tad galima įsivaizduoti, kiek reikėtų sumokėti už penį.

Nuotrauka iš www.somuchviral.com


Gyvūnų genitalijų galima paragauti ir Lietuvoje

Kad rastume patiekalų iš genitalijų, nereikia ieškoti taip toli. Šiemet praūžusi Kaziuko mugė pateikė ne ką mažesnių staigmenų. Šefas Tomas Gailiūnas šios mugės metu pardavinėjo jūrų ežius, kurių vienintelė valgoma dalis būtent ir yra genitalijos. Tačiau kitaip nei kitų gyvūnų maistui labiau vertinamos jūrų ežių patelės ir jų lytinės liaukos, vadinamos gonadomis. Gonados sudarytos iš penkių lytinių liaukų, primenančių žvaigždės formą. Tos liaukos paprastai yra geltonos, raudonos ar koralų spalvos ir yra valgomos būtent dėl jose esančio jodo, gerinančio širdies veiklą. Gonadų kvapas primena jūros dumblius, o skonis nenusakomas – tarsi visi skoniai būtų jaučiami vienu metu.

Kaip paruošiami jūrų ežiai, galite pažiūrėti videoįraše:


„Kulinarijos paveldo fondo“ vadovė Birutė Imbrasienė pasakoja, kad Lietuvoje iš tiesų tokios tradicijos valgyti gyvūnų genitalijų nebuvo, tačiau atvejų pasitaikydavo. Kadangi ji pati kilusi iš ūkininkų šeimos, laikiusios gyvulius, B. Imbrasienė pamena, kad jos namuose buvo speciali keptuvė, kurioje buvo kepami kastruotų paršiukų lytiniai organai. „Ta keptuvė nebuvo laikoma kartu su visais indais, tų lytinių organų niekas net nekepdavo namuose. Tai darydavo lauke, ant laužo. Mūsų šeimoje jų niekas ir nevalgydavo, tai daugiau buvo delikatesas aukštuomenei, todėl tas liekanas po kastracijos dažniausiai išsikepdavo kastraciją atlikęs veterinaras“, – pasakoja B. Imbrasienė. Moteris taip pat pamini, kad šis reiškinys nėra taikomas tik ankstesniems laikams: kai kurie šių dienų ūkininkai ar medžiotojai taip pat kepa paskerstų gyvūnų penius. Tiesa, ji pabrėžia, kad tai daroma daugiau demonstracijai ir iš noro „pasirodyti bei paragauti kažko keisto, nekasdienio“.

Vienas žymiausių Lietuvos šefų Liutauras Čeprackas sako, kad yra ruošęs patiekalus iš genitalijų, tačiau nėra siūlęs to savo restoranuose. Paklaustas, kodėl, L. Čeprackas nurodo labai elementarią priežastį: „Lietuvoje mes nesame pasiruošę restoranų meniu matyti tokio tipo patiekalų. Manau, kad toks patiekalas, kaip ėriuko sėklidės, nebūtų populiarus.“ L. Čeprackas sako, kad genitalijų skonis primena maltinuką, tačiau tokį patiekalą reikia mokėti kruopščiai ir atitinkamai paruošti. Be to, šefas paneigė mitą, kad moterims sėklidžių valgyti negalima: „Jeigu moteris sėklides valgys kasdien pusryčiams, pietums ir vakarienei, gal tuomet ir pasijaustų kažkokia padaryta įtaka. Čia kaip ir su muskato riešutais, kurie iš tiesų yra toksiški ir daug jų valgyti negalima. Tačiau paragauti – būtina.“

#tigras #egzotinėvirtuvė #eriukas #genitalijos #ėriena #penis #jautis #kinija #liutaurasčeprackas #maistas

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

Gilės projektai

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg