top of page

Pasaulį žavintys šaltalankiai: ir plaukams, ir šampanui

Praėjusią savaitę susipažinę su šermukšniais ir toliau tęsiame rašinių apie sezoninius produktus seriją. Šį kartą tai – šaltalankiai. Lotyniškas augalo pavadinimas Hippophae rhamnoides reiškia medį, kuris priverčia blizgėti žirgo plauką. Ir tame nėra nė lašo melo: šaltalankiai tikrai stiprindavo žirgų sveikatą. Žinoma atvejų, kai šaltalankiai buvo naudojami netgi žirgų aklumui gydyti.

Šaltalankiai yra kildinami iš Himalajų, bet buvo naudojami ir senovės graikų, kitų Europos kultūrų. Himalajuose vietiniai šias uogas vadina šventu vaisiumi, nes, nepaisant sudėtingų augimo sąlygų (didelio aukščio, daug saulės ir ultravioletinių spindulių, šalčio, karščio, skurdaus dirvožemio), sirpstančios uogos sutelkia tiek naudingųjų medžiagų, kad jų nauda pastebima ne tik sveikatai, bet ir grožiui.

Medicina. Šaltalankiuose yra randama omega 3, omega 6, omega 9 ir retų omega 7 riebalų rūgščių. Taip pat B grupės vitaminų, vitamino A, C, E, K, folatų rūgščių, daugiau nei 60 antioksidantų. Šaltalankio uogos gydo virškinamojo trakto sutrikimus, podagrą, infekcijas, astmos simptomus, nudegimus nuo saulės, naikina odos bėrimus, gerina regėjimą, drėkina akis, aktyvina smegenų ir nervų sistemos funkcionavimą, mažina uždegiminius susirgimus, cholesterolio kiekį kraujyje, kepenų suriebėjimą, silpnaprotystės ir Alzheimerio susirgimų riziką, stiprina imunitetą ir limfinę sistemą, stabdo senėjimo procesą, atgaivina plaukus ir odą, skatina ląstelių gyvybingumą, užkerta kelią riebalų kaupimui, palengvina menopauzės simptomus.


šaltalankis2

Šaltalankių uogos Kinijoje norint apsisaugoti nuo įvairiausių ligų yra naudojamos jau daugiau nei 12 tūkst. metų. Legendos byloja, kad Mongolijos užkariautojas Genghis Khan tikėjo, kad šaltalankių uogų valgymas padės nugalėti priešus, todėl džiaugiamės, kad eksperimentų su šaltalankių uogomis jau galime atrasti ir restoranuose Lietuvoje.

Kaip panaudoti virtuvėje?

  1. Spausti šaltalankių sultis. Koncentruotos sultys gali pakeisti ant žuvies spaudžiamą citriną.

  2. Virti šaltalankių uogienę. Galima maišyti su obuoliais. Pagaminta uogiene gardinti ledus ar užpilti karštu vandeniu ir gerti šaltalankių arbatą (tiks ir papildomas medaus šaukštas). Naudoti kepinių įdarams, tartoms.

  3. Pasaldintą šaltalankių tyrę sumaišyti su putojančiu vynu. Maišyti su kitais alkoholiniais gėrimais kokteiliams.

  4. Gaminti šerbetą.

  5. Naudoti vištienos salotų padažui (naudokite kukurūzų krakmolą ir šiek tiek vandens – taip šaltalankių sultys taps tirštesnės konsistencijos).

  6. Pasigaminti šaltalankių actą, kuris pagardins salotas ar keptas daržoves (užpilkite uogas pasaldintu ir vandeniu praskiestu baltojo vyno actu ir kelioms savaitėms palikite tamsioje vietoje).

Receptai ir dar daugiau – ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page