top of page

Paprasti triukai, kurie padės iškepti sveikesnį obuolių pyragą



Tikriausiai vienintelis kalorijų pavojaus nekeliantis obuolių pyrago ingredientas yra obuoliai. O visa kita sveikos gyvensenos mylėtojus jau gąsdina, ir pagrįstai. Gabalėlyje obuolių pyrago gali būti apie 400 kalorijų, o jo vieno dažniausiai niekada neužtenka. Tačiau nuodėmę galima kiek sumažinti – sužinokite pagrindinius balerinų triukus.

Mažiau cukraus

Net jei atrodo, kad recepte siūlomo cukraus kiekis – pagrįstas, dauguma šeimininkių patvirtins, kad šiek tiek sumažinus cukraus kiekį, rezultatas tikrai nebus blogesnis. Juo labiau kad mažinti pridėtinio cukraus kiekį kasdieniame gyvenime rekomenduojama net tiems, kurie nesirengia lieknėti. Cukraus dabar rasite net dešroje, duonoje ar kečupe – tuo pasirūpina mėgstamų produktų gamintojai. Todėl obuolių pyrage situacijai vadovaukite jūs. Koks cukraus kiekis iš esmės nepakeis skonio? Jei recepte rekomenduojama stiklinė cukraus, berkite du trečdalius stiklinės.

Cinamonui – TAIP

Jei svarstote, ar į pyragą berti cinamoną, berkite. Ir ne tik dėl skonio. Pasirodo, šis kvapnus prieskonis gelbsti tada, kai nusprendžiame sumažinti kūno svorį: padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje ir prisideda prie apetito kontrolės.

Plutelės reikalai

Taip, obuolių pyragai neretai didžiuodamiesi kelia galvas, nes jų paviršių, tarsi karūnos, puošia plutelės. Ir neretai tas pluteles mes linkę paskaninti papildomai – iš tešlos suformuojame traškias juosteles, pagardiname pyragų paviršių svieste ir cukruje apkepintais riešutais… Tai prideda papildomų kalorijų, kurių galime išvengti. Pabandykite kepti pyragą be plutelės ant jo viršaus – tegul gomurį glosto gardžiai apskrudę obuoliai.

Daugiau obuolių

Jei nesate iš tų, kurie nemėgsta drėgnų pyragų, tikrai nesuklysite į pyragą supjaustę keliais obuoliais daugiau. Mitybos specialistai pataria net nelupti jų žievelių, ypač jei obuolius atsivežėte iš kaimo ar pirkote ekologiškų prekių turgelyje. Juk žievelėse esama junginių, padedančių kovoti su vėžiniais susirgimais, be to, jose yra šešis kartus daugiau flavonidų, galinčių pakeisti medžiagų apykaitos fermentų aktyvumą.

Ledai

Karštą obuolių pyragą neretai valgome su ledais. Ir šis derinys – amžinas, kaip visata (beje, mes nesame tikri dėl visatos). Tačiau ledai šiame derinyje vaidina antraeilį vaidmenį, todėl rinkitės ne plombyrą, o liesesnius – pieniškus ar jogurtinius ledus.

Specialisto komentaras

Žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė Elžbieta Monkevič, norintiems sveikesnio obuolių pyrago, rekomenduoja ne perdarinėti receptus, o ieškoti tokių, kuriuose jau savaime yra mažesnis cukraus ir riebalų kiekis. Be to, ji tikina, kad visada nesuklysime į pyragą įdėję daugiau obuolių – tik skonio reikalas, ar labiau mėgstame biskvitą, ar pačius obuolius, tačiau mokslininkai nustatė neabejotiną keptų obuolių naudą žmogaus organizmui.

Naujausi įrašai

bottom of page