Aš Ikona Pokalbių Šou Delfi TV

„Open Kitchen“ atsisveikina: buvo maisto, muzikos, „pletkų“ ir net jūros

„Didelis, įvairus ir išsiplėtęs“, – taip besibaigiantį maisto po atviru dangumi turgaus sezoną apibūdina viena „Open Kitchen“ organizatorių Lina Klimašauskienė. Kodėl buvo pasirinkti būtent šie žodžiai, galima gana greitai paaiškinti: trečiasis „Open Kitchen“ Vilniuje sutraukė dar daugiau restoranų ir valgytojų. Negana to, maisto turgus atvažiavo ir į Kauną. Be įdomaus maisto čia būta ir alaus, muzikos, šokių, „pletkų“ ir jūros. Kalbame apie tai, kas po šios vasaros liks „Open Kitchen“ lankytojų širdyse.

„Buvo iššūkių, bet šiais metais dar labiau išaugome dalyvių skaičiumi ir įvairove Vilniuje. Gana sėkmingai startavome Kaune. Tik nuo vidurio vasaros, bet visgi pavyko pristatyti mūsų idėją ir Kauno miestui. Nebuvo lengva, bet, palyginus su pirmaisiais metais Vilniuje, „Open Kitchen“ Kaune jau buvo didesnis ir labiau žinomas, sėkmingesnis nei pirmasis toks festivalis Vilniuje. Palyginus su praėjusiais metais, Vilniuje buvo rekordiškai daug dalyvių – mūsų maksimumas buvo, berods, 35 dalyviai“, – festivalio pasiekimais dalijosi Lina Klimašauskienė.


Gatvės maisto banga

Pasak vienos iš „Open Kitchen“ organizatorių, gatvės maistas, kaip alternatyva įprastiems restoranams, Lietuvoje šiandien populiarėja labai sparčiai.

„Tymo turguje susirenkančių kavinių ir restoranų siūlomo maisto įvairovė tampa vis didesnė. Jei prieš keletą metų matėme savotišką picerijų bangą, vėliau itin populiarūs tapo burgeriai, tai šiandien maisto furgonai jau siūlo praktiškai viską – nuo azijietiškų iki meksikietiškų patiekalų, įvairių egzotiškų sumuštinių, užkandžių ir sriubų“, – pasakoja L. Klimašauskienė.

Prie „Open Kitchen“ antrajame sezone prisijungusių „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvių aludarius Andrius Bagdzevičius pastebi, kad gatvės maistas ir alus turi panašumų.

„Gatvės maistas yra mano antras mėgstamiausias gastronominis dalykas po alaus. Kai pamačiau pirmąsias „Open Kitchen“ užuomazgas, supratau, kad „Raudonų plytų“ alus ten puikiai tiks. Alus ir gatvės maistas man panašūs tuo, kad abu – nepretenzingi ir neapsimetinėja, bet yra pilni skonio. Labai gerbiu visą „Open Kitchen“ komandą, nes jie kas savaitę surengia tokią didelę maisto šventę. Ragavau tikrai daug skirtingų patiekalų, atsimenu, kaip paskutinį kartą negalėjau atsivalgyti „Fat Bao“ rytietiškų sumuštinių užsigerdamas juos „Bocmano ūsais“, – sako jis.


L. Klimašauskienė priduria, kad pati „Raudonų plytų“ koncepcija labai tiko gatvės maisto festivaliui.

„Raudonos plytos“ tiko ir prie maisto. Tai – kraftinis, daug skirtingų rūšių turintis alus su šmaikščiais pavadinimais, puikiai derantis prie gatvės maisto“, – teigia viena iš „Open Kitchen organizatorių.

Muzika, šokiai, pletkai ir jūra

Be skirtingų virtuvių, susiburiančių Tymo turguje, šiemet „Open Kitchen“ apsilankė ir nemažai gyvus pasirodymus surengusių grupių, vyko ir šokių pamokos bei grupinės treniruotės. Besibaigiant vasarai, kuri nelepino geru oru, visiems, nespėjusiems nuvykti prie jūros, maisto turguje buvo įrengta ir paplūdimio zona su tikru pajūrio smėliu, gultais ir jūros vandeniu.

„Open Kitchen tapo ne tik gatvės maisto mėgėjų susibūrimo vieta, bet ir vieta susitikti, pabendrauti, smagiai praleisti laiką klausant muzikos ar mokantis šokti. Nuo Afrikos būgnų, balkaniškų ritmų ir salsos šokėjų iki vokalinių perskusijų, indie roko – tokių pasirodymų turėjome šią vasarą. O besibaigiant vasarai turguje kartu su „Raudonomis plytomis“ įkūrėme ir mini kurortą, tapusį savotiška kompensacija žmonėms, kuriems pajūrio ir saulės šią vasarą buvo maža“, – sako L. Klimašauskienė.

Įpusėjus vasarai, kiekvieną penktadienį vykstančiame maisto turguje buvo renkami ir „Plytų pletkai“ – ant popieriumi apdengtų stalų turgaus lankytojai rašė pietaujant nugirstus pašnekesius.


A. Bagdzevičius neslėpė, kad „pletkai“ ir alus yra du artimi dalykai.

„Man alus yra daugiau nei gėrimas, net daugiau nei skonis. Alus yra dalis socialinio gyvenimo. Barai ar restoranai yra vietos, kur daug skirtingų žmonių susiburia labai arti ir privatumo ribos ištirpsta – būna, kad išgirsti ką nors, ir nusišypsai. Tai tokia ir buvo „Plytų pletkų“ idėja – žmonės rašo, ką nugirdo, o mes duodame tiems žodžiams sceną“, – sako jis.

„Man labiausiai įstrigęs „pletkas“ apie maisto turgų yra tas, kad „Open Kitchen“ herojus daug valgo, bet niekada nestorėja“, – kalbėjo L. Klimašauskienė.

Ką veiksime kitą vasarą?

„Open Kitchen“ planuoja sugrįžti ir kitą vasarą. Kaip pasakoja L. Klimašauskienė, miestiečiams to tiesiog reikia: „Bent jau Vilniuje „Open Kitchen“ tapo neatskiriama miesto dalimi. Daug kas neįsivaizduoja vasaros be šio maisto festivalio. Manau, kad tęsime ir Kaune, o kitas mūsų didelis planas – nukeliauti prie jūros. Kol kas neaiškus tikslus miestas – Klaipėda, Palanga ar Nida, bet tai bus pajūris.“


Paskutiniuose „Open Kitchen“ Kaune ir Vilniuje skambės tikro garso muzika su atlikėja Giedre Kilčiauskiene, gros „didžėjai“, kaip visada bus paruošta badmintono aikštelė žaidimams, taip pat – atvežti ir mobilūs „Escape“ rūmai. Vilniuje fotografuos „Feel the Light“ fotografai.

Sekite „Open Kitchen“ naujienas „Facebook“: Vilniuje, Kaune.

Raudonų plytų alaus dirbtuvių Facebook puslapis ČIA. 

#openkitchen #raudonosplytos

ATGAL

PASIDALINTI

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg