top of page

Oficialu: kalendoriuje įrašyta Agurkų diena! Kaip ją minėti?

Surenkite agurkų puotą namuose ar biure. Aplankykite Kėdainius ir prisivalgykite čia užaugintų agurkų. Juk kaip tik kėdainiškių dėka liepos 14-oji oficialiai paskelbta Agurkų diena!


Agurkai, agurkų diena, patiekalai su agurkais, Alfas Ivanauskas
Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Gaminkite ir vaišinkite

Pasak pranešimo spaudai, agurkų auginimo tradicijoms paminėti liepos 14 diena parinkta neatsitiktinai. Dar 1997-aisiais Kėdainių krašte pirmą kartą buvo sumanyta pagerbti agurkų augintojus. Nuo tada net 22 metus kasmet išradingai ir linksmai buvo švenčiama Agurkų šventė. Dažniausiai maždaug liepos viduryje, juk kaip tik tuo metu agurkai stipriai atpinga ir prasideda konservavimo bei šių daržovių ruošimo žiemai laikas. Šiais metais nuspręsta pasirinkti konkrečią datą, kad ji įsimintų ir būtų minima visoje Lietuvoje. „Agurkų dienos proga surenkite savo namuose ar darbe mini puotą. Gaminkite viską, ką tik sugalvojate iš agurkų, vaišinkite šeimas, bičiulius ir kaimynus“,ragina ilgametė kulinarijos ir pramogų šventės organizatorė Daiva Urbonienė. (vmgonline.lt surinko 10 patiekalų su ir iš agurkų, kurie nustebins draugus ir namiškius. Topą rasite ČIA)


Šventės akimirka. Organizatorių nuotr.

Ilga istorija

Nepriekaištingų agurkų augintojų vardą Kėdainiai pelnė ir stiprino kelis šimtmečius. Apie tai, kad miesto apylinkėse užsiimama daržininkyste ir auginami agurkai, minima jau XVII amžiuje Karaliaus Jono Sobieskio laikais (1674 m.). Agurkų auginimo verslas klestėjo carinės Rusijos laikais, tarpukario Lietuvoje bei sovietmečiu.

Jau daugiau kaip du dešimtmečius švęsdami kulinarinį festivalį kėdainiečiai daug ką šventei gamino iš agurkų: nuo įvairiai raugintų ir marinuotų iki agurkų martinio bei torto!


Nauji prekių ženklai užkariauja širdis

Agurkų dieną Kėdainių senamiestyje, Didžiojoje gatvėje, nuo 11 iki 13 val. vyks Agurkų turgelis. Čia bus ragaujama ir prekiaujama žaliais, raugintais agurkais ir jau moderniais pramoniniu būdu pagamintais kulinariniais ir kosmetikos gaminiais iš agurkų. Bus ir patiekalų. Juos gamins viena stipriausių krašto šeimininkių, jau 10 metų Agurkų šventės šeimininkių varžytuvėse dalyvaujanti Dalia Kupstienė, o virtuvės šefas, profesijos mokytojas Darius Biriukas ruoš gaiviuosius agurkų kokteilius.

Krautuvėlė „Ragauk“ pristatys užkandį − džiovinukus su agurkais ir medumi, agurkais ir žirneliais. „Šušvės midus“ pristatys midų su agurkų sultimis. Prekės ženklas „Gurkė“ siūlys didžiausią asortimentą: išpopuliarėjusį agurkų džemą, saldainius su agurkais ir šokoladu, agurkų ledinukus, taip pat rankų muilą, veido kremą su agurkų sėklų aliejumi ir paakių kremą. Ir šios vasaros naujienų naujieną – rankų darbo agurkų zefyrus. Juos iššlavė iš parduotuvės lentynų jau pirmąją prekybos dieną. Restoranas „Grėjaus namas“ kvies užsukti ir paragauti agurkų ledų „Tiltas per upę“. Šiuo modernizuotu populiariausiu desertu restoranas savo meniu praturtino tik nuo praeito pavasario. Tikrai dar ne visi kėdainiečiai ir svečiai išbandė gardžią naujovę.


Agurkų ledai, organizatorių nuotr.

Kulinarinės dienos kalendoriuje: daugiausia jų vasarį!

Pasaulis mini pačias įvairiausias kulinarines dienas nuo kruasanų, sausainių ir mėsainių iki limonado, svogūnų žiedų ir šoninės dienos. Žmonės dalinasi receptais, mėgaujasi maistu, kuria sau ir kitiems pramogas. Jungtinėse Amerikos Valstijose lapkričio 14-ąją minima raugintų agurkų diena. Manoma, kad tarp 1800 ir 1900 metų į Ameriką atvykę žydai čia išpopuliarino raugintus agurkus. Diena minima jau daugiau kaip 70 metų. Pomidorų diena minima Brazilijoje vasario 1 dieną, špinatų – kovo 26, morkų – balandžio 4. Per metus pasaulyje švenčiamos net 7 dienos, susijusios su ledais: Ledų pusryčiams diena (2020-02-20), Šokoladinių ledų diena (2020-06-07); Ledų diena (2020-07-01); Persikinių ledų diena (2020-07-17). Pasaulinė ledų diena (2020-07-19 – kiekvieną 3-ią liepos sekmadienį) ir net Ledų sumuštinio diena (2020-08-02). Daugiausia kulinarinių švenčių minima vasario mėnesį – net 17, o mažiausiai jų turi lapkritis – tik šešias. Lietuvoje ir visame pasaulyje nuo 2014 metų pirmąjį vasario sekmadienį minima  Lietuvoje taip populiarių Cepelinų diena.


Agurkų uogienė. Organizatorių nuotr.


Skanių švenčių!




Naujausi įrašai

bottom of page