top of page

Odai reikia vandens + receptai patiekalų, kurie drėkina odą

Vasarą visi pajuntame, kad išties ne įvaizdis, o troškulys yra viskas: negavę atsigaivinti leipstame kaip lepios gėlės be vandens - negalime nei produktyviai dirbti, nei maloniai pramogauti. 

Ar žinote, kad numalšinti troškulį yra kur kas svarbiau nei numalšinti alkį: žmogus gali išgyventi iki 15 dienų be maisto, bet ne ilgiau kaip 4-5 dienas be vandens?


Unsplash.com nuotr.

Troškulys yra ženklas


Svarbu žinoti, jog troškulys – tai įspėjamasis ženklas, kad organizmui jau ima trūkti vandens, tai pirmasis dehidratacijos požymis. Ne veltui medikai nuolat primena, kaip svarbu karštą dieną po ranka turėti vandens. Be to, daugybė vaistais gydomų ligų dažnai tėra dehidratacijos sukelti pusiausvyros sutrikimai: galvos skausmas, išsekimas, dėmesio sutelkimo sunkumai, sumažėjęs fizinis pajėgumas, šlapimo takų infekcijos, vidurių užkietėjimas ir netgi širdies ligomis sergančių žmonių būklės suprastėjimas gali būti siejamas su nepakankama hidratacija. 


Oda nori gerti

Vasarą vandens, t. y. pakankamo drėkinimo reikia ir didžiausiam mūsų kūno organui - odai. Kai odai trūksta drėgmės, ji atrodo papilkėjusi, suskirdusi ir šiurkšti, išsausėjusi ir šerpetojanti, blyški, matinė, tampa jautresnė aplinkos veiksniams, jaučiamas nemalonus tempimas. 

Turime nepamiršti, kad kaip tik oda saugo mus nuo perkaitimo, sukuria apsauginį barjerą, todėl svarbu įsigyti kokybiškų drėkinančių priemonių. Pavyzdžiui, kompanijos [comfort zone] šerbeto konsistencijos drėkinamųjų emulsijų, kurios ir vėsina, ir atgaivina odą, ir turi daug drėkinančių komponentų, patikimai malšina drėgmės poreikį. 


Drėkinti iš išorės, ir iš vidaus

[comfort zone] primena, kad odai svarbi kompleksinė priežiūra: ją svarbu drėkinti ir iš išorės, ir iš vidaus, t. y. pasirūpinti, kad kasdienėje mityboje būtų pakankamai vandens, o taip pat patiekalų, iš kurių organizmas lengvai įsisavintų vandenį. Rekomenduojama gerti tiek, kiek norisi, tačiau būtų gerai, jeigu per dieną organizmas gautų apie du litrus skysčių - 80 proc. iš gėrimų, 20 proc - iš kieto maisto. 

Svarbu nepamiršti, kad gerti tik vandenį neužtenka. Norint išlaikyti tinkamą hidrolipidinę pusiausvyrą ir drėgmę odoje reikia valgyti maistą, kuriame gausu sočiųjų riebalų, baltymų, vitaminų, ir omega-3 riebalų rūgščių.

ODĄ DRĖKINANTYS RECEPTAI

Gaspačas su šviežiais bazilikų putėsiais


Reikia: 

Gaspačui: 

  • 150 g San Marzano susmulkintų pomidorų

  • 1/2 puodelio agurkų, nuluptų, be sėklų ir smulkiai supjaustytų

  • 1/2 didelių raudonųjų paprikų, nuluptų, be sėklų ir smulkiai pjaustytų

  • 1 svogūnas

  • 1 česnako skiltelė

  • 1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus

  • 1 šaukštelis šviežių laimo sulčių

  • 5 baziliko lapeliai

  • 5 aviečių uogos (pasirinktinai)

  • druskos pagal skonį

  • šviežių čili pipirų (nebūtinai)

Bazilikų putėsiams:

  • 1 1/2 puodelio sojos arba migdolų pieno

  • 5-6 bazilikų šakelių

  • 1 česnako skiltelės, 

  • žiupsnelio druskos

  1. Į smulkintuvą sudėkite pomidorus, agurkus, paprikas, svogūnus, česnako skiltelę, įpilkite alyvuogių aliejaus ir šviežių laimo sulčių, susmulkinkite iki vientisos masės. 

  2. Įdėkite baziliko lapų, aviečių ir druskos pagal skonį, dar kartą viską pasmulkinkite iki kreminės konsistencijos. Paruoštą gaspačą laikykite šaldytuve iki norėsite valgyti. 

  3. Paruoškite bazilikų putėsius: baziliko lapelius nuskabykite nuo šakelių. Užvirinkite pieną kartu su baziliko šakelėmis ir česnako skiltele. Nuimkite nuo ugnies, įberkite druskos ir leiskite atvėsti. Išimkite baziliko šakeles ir česnako skiltelę, supilkite pieną į stiklinį indą, sudėkite baziliko lapus ir viską suplakite iki standžių putų. Pilkite putėsius ant jau paruošto gaspačo ir iškart patiekite su skrudinta duona arba pjaustytomis daržovėmis. 

  4. Likusius putėsius galima valgyti kartu su makaronais ar dėti į įvairius kokteilius.

Čija sėklų pudingas 


Reikia: 

  • 1 puodelis kokosų arba migdolų pieno

  • 3 valgomieji šaukštai čija sėklų

  • 1-2 arbatiniai šaukšteliai klevų, agavo sirupo ar medaus

  • 1/2 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

  • 1 griežinėliais supjaustytas kivis

  • 3 supjaustytos braškės

  • Migdolų, pistacijų riešutų, kokoso drožlių, granolos (papuošti)

  1. Supilkite į dubenį kokoso pieną, čija sėklas, klevų sirupą (arba agavos sirupą) ir vanilės ekstraktą. 

  2. Uždenkite ir šaldykite bent 2-3 valandas, o geriausia per naktį. 

  3. Viską gerai išmaišykite. Stiklinėje sluoksiuokite pudingą su šviežiais vaisiais.

  4. Puoškite taip, kaip Jums patinka. 


Skanaus!



Kompanijos [comfort zone] nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page