Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą
Nauja Alfo Ivanausko knyga nemokamai. Alfas vienas gamtoje. Išragauti vasarą

Odė humusui: sveiką ir sotų pagardą gaminame namuose

Lengvas, švelnios struktūros egzotiškas patiekalų bendražygis, pirmą kartą paruoštas dar XIII a. paties sultono Saladino. Kaip teigia kai kurie maisto istorikai, sultono ruoštas humusas buvo gaminamas iš šaltos avinžirnių piurė su actu bei marinuotomis citrinomis, o skoniui atsiskleisti padėjo žolelės, prieskoniai ir aliejus.

Šiandien sotusis humusas yra itin mėgstamas sveikesnės mitybos šalininkų.



Tradiciškai humusas gaminamas iš trintų avinžirnių bei sezamų sėklų padažo „tahini“. Avinžirniuose gausu mineralų, B grupės vitaminų bei kitų medžiagų, tokių kaip kalcis, kalis, fosforas, magnis ir geležis. Jei nemėgstate avinžirnių ar esate jiems alergiški, kaip alternatyvą galite rinktis lęšius – baltymų bei geležies šaltinį.

  • Humusas gali būti valgomas kaip padažas kartu su pita, tortilijos traškučiais ar krekeriais, patiekiamas šalia falafelių, keptos vištienos, žuvies ar baklažano. Pomidorai, agurkai, kalendra, karamelizuoti svogūnai, alyvuogės ar paprika – pasitelkite fantaziją ir kiekvieną kartą patiekalui suteiksite naujų skonių bei spalvų.


Klasikinis humusas


Porcijų kiekis: 6–8

Gaminimo laikas: 5 min.


Reikia: