top of page

Obuolių svaigumas


Reikia:

  • 5-6,4 kg obuolių

  • Sausos obuolių mielės arba sauso vyno mielės


Rudeninis obuolių derlius gali reikšti ne tik uogienes, pyragus ar keksiukus: namuose galima pasigaminti ir tikro obuolių sidro! Tai padės pratęsti jūsų pažintį su šiais universaliais ir visų mėgstamais vaisiais. Sidro gamybai geriausiai tinka rudeniniai ir žieminiai obuoliai, kadangi iš vasarinių obuolių, sidras neišsilaiko ilgai. Geriausias sidras gaunamas iš rudeninių obelų veislių (pvz.: antaniniai, pepino, ananasiniai), kurių vaisiai pribręsta spalio-lapkričio mėnesį.

Saldus sidras

Keturiems litrams sidro pagaminti reikia 5–6,4 kg obuolių, priklausomai nuo vaisių sultingumo.

1. Kruopščiai nuvalykite obuolius.  Neturi likti jokių apgadintų vietų, stiebų. Bet obuolių odą palikite.

2. Supjaustykite obuolius ketvirčiais ir sutrinkite plaktuvu iki vientisos masės.

3. Naudodami marlę, išspauskite visas įmanomas sultis. Paruoštas jas laikykite šaldytuve apie 2 savaites. Po dviejų savaičių prasideda natūralus fermentacijos procesas. Vykstant fermentacijos  procesui, susidaro natūralios mielės, jos paverčia obuolių cukrų į etilo alkoholį ir anglies dioksidą. Fermentacijai užtikrinti patartina įdėti sausų obuolių mielių arba sauso vyno mielių.

4. Įdėkite apie kilogramą rudojo cukraus arba medaus.

5. Po dviejų savaičių turimą masę uždėkite ant prikaistuvo, šildykite maišydami nuo 45 min. iki valandos, kad žūtų bakterijos, bet prisiminkite – užvirti masės negalima.

6. Paruoškite fermentacijos talpyklą, pvz., kibirą. Tam, kad jūsų kibiras būtų švarus ir tinkamas  sidro gamybai, sterilizuokite jį ir įkiškite vandens vamzdelį orui išeiti (jų galima nusipirkti visuose didžiuosiuose prekybos centruose).

7. Pastatykite kibirą vėsioje, tamsioje vietoje, maždaug 15–20 °C temperatūroje. Po poros dienų turėtumėte pamatyti, kad sidras pradeda burbuliuoti – tai mielės išskiria anglies dioksidą. Jis turėtų ir toliau burbuliuoti dar porą savaičių – procesui sustojus, palikite sidrą dar savaitei, kad mielės nusėstų.

8. Naudodami švarų  filtrą (marlę) lėtai perpilkite sidrą į sterilizuotus butelius, sandariai juos uždarykite ir taip palikite dar keletui savaičių. Kaip ir vynas, sidras gerėja su laiku.

Naujausi įrašai

bottom of page