top of page

Nuo šiol kramtysite kitaip: kaip guminiai meškiukai užkariavo pasaulį?



Populiariausi pasaulyje saldainiai yra gaminami iš šokolado, bet iškart po jų rikiuojasi guminukai, dažniausiai suprantami būtent kaip guminiai meškiukai. Jei mėgstate guminius meškiukus, galite vadinti save klasiku, nes šie saldumynai ir buvo savo kategorijos pradininkai. O viskas guminių meškiukų pasaulyje prasidėjo nuo vargšo vokiečių darbininko, cukraus maišelio ir svajonės.

Guminukus išrado Hansas Riegelis iš Bonos. Jis, nepasitenkinęs savo varginančiu darbu saldainių fabrike, ėmėsi savo verslo. Namų virtuvėje ir variniame katile jis ėmė gaminti kietus, bespalvius saldainius, kuriuos dviračiu išvežiodavo jo žmona. Savo pradedančią kompaniją jie pavadino gana neištaigingai – tiesiog sujungė Hanso vardo, pavardės bei gimtojo miesto žodžių pirmąsias dvi raides ir gavo žodį, kurį žino viso pasaulis.

Jų saldainiai buvo žinomi kaip „Haribo“ saldainiai. Prekyba porai sekėsi, bet ne taip, kaip tikėtasi. Po dvejų metų Hansas sumanė pakeisti savo saldainių formulę – gaminti juos iš želatinos, suteikti jiems vaisišką skonį ir šokančio meškino formą. Tuo metu šokantys meškinai Europoje buvo dažna keliaujančių cirkų pramoga visuomenei.

Nors garsusis vokietis dažnai yra laikomas guminukų išradėju, istorikai pabrėžia, kad jis tik patobulino šimtametę turkiškų saldumynų ir japoniškų ryžių desertų formulę, kurioje buvo naudojamas ryžių ar kukurūzų krakmolas, o ne želatina. Po Hanso mirties jo verslą perėmė du jo sūnūs, ir vos 30 darbuotojų turėjęs fabrikėlis virto 1000 žmonių įdarbinusiu fabriku. Anksčiau aukštesni ir lieknesni meškiukai, labiau panašūs į laukinius meškinus, buvo sumažinti, pastorinti ir pristatyti Europos rinkai.

„Haribo“ guminukų receptas yra griežtai saugomas, bet toks pripažintas, kad per dieną jų fabrike yra pagaminama net apie 20 milijonų meškiukų!

Naujausi įrašai

bottom of page