top of page

Nori sutikti Naujus metus karališkai? Turi valgyti krembriulė

Jei tikite Naujų metų prietaru, kad nuo paskutinę metų dieną vilkėto rūbo spalvos ir nešioto aksesuaro su brangiaisiais akmenimis priklauso kitų metų sėkmė, turėtumėte tikėti, kad tam įtakos turi ir pasirinktas desertas. Be abejonės, tai turėtų būti deginto kremo desertas krembriulė. Juk jis buvo sukurtas Versalio rūmų šefo, o mes juk norime, kad kiti metai būtų karališki.

Krembriulė – tai klasikinis prancūzų desertas, kuriuo dažnai pabaigtumėte vakarienę Paryžiuje ar kitame pasaulio mieste. Istoriškai krembriulė šaknys nėra aiškios ir šio deserto nepasidalina net kelios šalys. Panašūs desertai buvo valgomi dar 15 a. Anglijoje, bet pirmasis rašytinis krembriulė receptas yra aptinkamas 17 a. pab. receptų knygoje, parašytoje prancūzų šefo Francois Massialot, kuris dirbo Versalio rūmuose. Jo receptas nedaug skiriasi nuo mums pažįstamo krembriulė. Jam buvo naudojami kiaušinių tryniai, pienas ir cukrus, tačiau desertą papuošdavo atskirai paruoštas karamelės diskas. Lankydamiesi Ispanijoje pamanytumėte, kad krembriulė ir čia yra dievinama, bet nesuklyskite, tai – crema catalana, kuris, nors ir nesiskiria savo sudėtimi, turi savo pavadinimą.

Kalbama, kad būtent crema catalana populiarumas Ispanijoje išgarsino krembriulė Prancūzijoje. Jis buvo kiek tirštesnis, patiekiamas kaip šaltas kremas su karštu karamelizuotu cukrumi. Didysis prancūzų šefas Paul Bocuse keliaudamas po Ispaniją paragvo ispaniškos deserto versijos restorane „Le Cirque“ ir pavadino jį geriausiu metų desertu. Šios frazės užteko tam, kad krembriulė atgytų Prancūzijoje ir būtų pripažinta prancūzų virtuvės šefų, kurių dauguma šio deserto pirmą kartą paragavo už savo šalies sienų.

Dar dažniau ir garsiau krembriulė plutelė pradėjo lūžti desertui pasiekus Ameriką. Čia krembriulė receptai tapo populiarūs tik penktajame dešimtmetyje, bet yra žinoma, kad krembriulė buvo ypač mėgstama Baltuosiuose rūmuose, ir šį faktą paliudijo pats JAV prezidentas bei Nepriklausomybės deklaracijos autorius Tomas Džefersonas. Šie laikai – krembriulė modernėjimo ir naujų skonių metas. Krembriulė gali būti pačių netikėčiausių skonių – kavos, mėtų, moliūgų at net žąsų kepenėlių pašteto, taip pat gali būti kitų patiekalų, pavyzdžiui, ledų, kavos, pyragų, spurgų, blynų, akcentu.

Jau norite pasigaminti krembriulė? Receptą rasite ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page