top of page

Nepatikėsite, kur didžiausia tikimybė pamatyti migdolų medį

Iš centrinės ir pietvakarių Azijos kilę migdolai jau nuo seno atlieka svarbią misiją – padeda maistingai numarinti alkį keliaujantiems, kurie anksčiau atitikdavo klajojančias gentis. Pavyzdžiui, jei keliautumėte šilko keliu nuo Kinijos iki Viduržemio jūros, pamatytumėte, kad visos tokio maršruto pakelės yra apaugusios laukiniais migdolais. Šiandien net 80 procentų pasaulio migdolų yra užauginama Kalifornijoje, todėl čia dar dažniau galima išvysti tokias pakeles.

Beveik visos senovės civilizacijos naudojo migdolus, nes migdolų medžiai pradėti auginti dar 4 tūkst. metų iki Kristaus. Apie migdolus kalbama daugelyje rašytinių šaltinių, bet svarbiausias jų – citata Biblijoje, kurioje Jokūbas prašo savo į Egiptą vyksiančių sūnų parsinešti vaisių, išmainytų į migdolus.

Migdolai taip pat auginami Prancūzijoje, Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Maroke, Tunise, Turkijoje. Išskyrus Ispaniją, kuri yra antra didžiausia migdolų augintoja, likusios šalys tarptautinėje prekyboje beveik nedalyvauja. Todėl jei esate pasipiktinę migdolų kainomis, turėtumėte kaltinti orus Kalifornijoje.

Rožiniais ir baltais žiedais žydintys migdolų medžiai yra buvę daugelio tautų įkvėpimas: persai migdolo atvaizdą išausdavo savo kilimuose, Vincentas van Gogas taip pat mėgo tapyti migdolus, migdolai, kaip dieviškumo, grožio ir atgimimo simbolis, matomas ir religiniuose paveiksluose. Tikėta, kad migdolai yra vaisingumo simbolis, todėl senovės romėnų jaunavedžiai buvo barstomi migdolais, o ne ryžiais ar rožių žiedlapiais.

Naujausi įrašai

bottom of page