top of page

Nematomi gruzdintų bulvyčių ir bandelių ingredientai kenkia sveikatai. Kaip saugotis?

Rūpintis sveikata reiškia rūpintis ir tuo, ką valgome: rinktis kuo natūralesnį, kokybišką maistą. Kad žinotume, kas įdėta į maisto produktą, kurį perkame, turime skaityti etiketes. Tačiau ar tikrai viskas jose surašyta?

Sveikatai nepalankūs transriebalai neturi specifinio žymėjimo, todėl net jeigu produkte jų yra, etiketėje nerasite. Kaip žinoti, kad jų yra, jeigu tai neparašyta? Apie tai laidoje ALFAS LIVE kalbėjosi Alfas Ivanauskas ir maisto rizikos vertinimo specialistė Indrė Stoškuvienė.


transriebalai, Indrė Stoškuvienė, Alfas Live

Į kokius gaminius ar patiekalus reikėtų atkreipti dėmesį prekybos vietose, nes juose gali būti transriebalų?

Transriebalai suteikia saldainiams ir sausainiams formą, be to pratęsia ir jų galiojimo laiką. Parduotuvėje visada reikia žiūrėti į produktų etiketes ir skaityti, kas jose parašyta. Jei žiūrime į sveikatai palankų maistą, geriausia rinktis ne perdirbtą maistą, o vaisius, daržoves, gryną mėsą. O transriebalų daugiausiai yra bandelėse, saldainiuose, pyragaičiuose. Jų rasti galime ir gruzdintuose patiekaluose, pvz.: „bulvytėse fri“, daug jų yra ir spragintuose kukurūzuose, kuriuos reikia ruošti mikrobangėje.


Kaip transriebalai žymimi etiketėse?

Specialaus transriebalų žymėjimo etiketėse mes nepamatysime. Mes matome maistingumo deklaracijoje privalomą riebalų ir sočiųjų riebalų kiekį. Nėra privaloma nurodyti transriebalų kiekį. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį? Skaityti, ar sudėtyje yra tai iš dalies hidrinti riebalai, ar visiškai hidrinti riebalai. Sudedamųjų dalių sąraše privaloma nurodyt, kokie riebalai arba augaliniai aliejai produkte panaudoti. Tad jeigu yra paminėti iš dalies hidrinti riebalai ar aliejai, tai didelė tikimybė, kad produkte yra transriebalų. Visiškai hidrinti riebalai turi tik sočiąsias riebalų rūgštis, kurių yra tiek ir svieste, tiek piene, tiek ir kitame gyvūninės kilmės maiste. O iš dalies hidrinti riebalai be sočiųjų riebalų rūgščių dar turi trans jungtį, kur yra pavojingos riebalų rūgštys.


Koks transriebalų kiekis gali pakenkti sveikatai?

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) bei kitų mokslinių institucijų yra įrodyta, kad transriebalų vartojimas turi lėtinį poveikį organizmui. Per ilgą laiką jie gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, nutukimą, padidinti miokardo infarkto riziką, antro tipo diabeto riziką. Kadangi transriebalai patekę į organizmą mažina kraujagyslių sienelių pralaidumą. Insulinas negali išnešioti cukraus iš kraujo į ląsteles. Įrodyta, kad sumažinus transriebalų vartojimą iki 2 proc. energinės vertės, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis sumažėja 25 proc.


Visą laidą galite žiūrėti ČIA.


Būkite sveiki!


Naujausi įrašai

bottom of page