Nebuvai Niujorke, jei nevalgei austrių perone
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

Nebuvai Niujorke, jei nevalgei austrių perone

Didžiausia pasaulyje Niujorko „Grand Central“ traukinių stotis turi savo paslapčių sąrašą, kuris turi būt peržvelgtas norint nepraleisti svarbiausių šio miesto detalių. Po daugiau nei 40 metų veikimo, kai 1913 m. „Grand Central“ buvo rekonstruota, Jungtines Amerikos Valstijas valdė Vudro Vilsonas, šalis buvo ties Pirmojo pasaulinio karo slenksčiu, o Niujorkas tik formavo savo kaip, literatūros ir meno centro, pritraukiančio garsius bohemos sluoksnio žmones, įvaizdį. Tokiomis aplinkybėmis žemutiniame aukšte pirmą kartą savo duris atvėrė jūros gėrybių restoranas „Grand Central Oyster Bar & Restaurant“, kuriame lankėsi ir pagrindinis Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas:

„Ten viskas labai paprasta, niekas nesismulkina dėl prabangių staltiesių, o sviestą patiekia įpakuotą. Maistas nuostabus, žmonės dirba greitai ir daugiau nieko netrūksta. Beje, bent kiek mačiau, ten dirba tik vyrai, nes yra fiziškai sunku pakelti didžiules dėžes su jūrų gėrybėmis. Restorane ragavau austrę su beveik „lietuviškais“ tarkuotais krienais – tokiais kokius visi įsivaizduojate. Įdomiausia užsisakyti austrių rinkinį su skirtingais pagardais, kuriuos restoranas parenka pagal tam tikrą tematiką ar šventę.“

Restoranas įsikūręs perone (Alfo Ivanausko nuotr.)


GERO NEŽADANTI PRADŽIA

Šiandien į ikoniniu miesto simboliu laikomą austrių barą, kuris gali talpinti net 440 jūros gėrybių mylėtojų, vis tiek pasiseka patekti ne kekvienam. Rezervacija restorane nereikėjo rūpintis tik pirmaisiais jo veikimo metais, kai restorane kaip laukiamajame rinkdavosi į tolimas keliones vykstantys miestiečiai. Tada nebuvo kalbama nei apie puikią maisto kokybę, nei galvojama, kad šis restoranas turi bent mažiausią potencialą tapti vieta, į kurią žmonės tikslingai vyktų vakarieniauti ir mėgautis maistu. Sumažėjus restorane savo ilgų kelionių laukiančių keleivių skaičiui, smuko ir lyg tol buvęs nedidelis, bet stabilus restorano populiarumas. Ir nors pro restoraną kasdien praeidavo tūkstančiai žmonių, vos keletas jų užeidavo pavalgyti. Tam reikėjo permainų.

Didžioji degustacinė austrių lėkštė (Johnny Cigar Sports nuotr.)


Nuo dvejus metus bankrutavusio ir savo veiklą sustabdžiusio restorano dulkes 1974 m. nuvalė restoranų verslo veteranas Jerome Brody. Tai, ką jis išvydo prieš save pradėdamas didįjį senojo austrių baro pertvarkymą, buvo nieko daugiau nei varginga kavos parduotuvė su akį rėžiančiu rėksmingu interjeru: elegantiškos marmurinės restorano kolonos tuo metu buvo ištapetuotos ir nudažytos žalsvai mėlyna spalva, o geltonų atspalvių restorano stalai buvo padengti raudonomis staltiesėmis.

ŠVIEŽIOS GĖRYBĖS IR 70 VYNŲ

Nepaisant visų plika akimi matomų restorano trūkumų, J. Brody kartu su savo žmona nusprendė įpūsti šiai vietai gyvybės. Aplankę garsiausius jūros gėrybių restoranus Manhatane, Brukline, Niu Džersyje ir kitoje metropoliteno vietovėje, jie greitai pastebėjo, kad netgi įprastus jūros gėrybių patiekalus tiekiančios virtuvės traukė didelius lankytojų srautus. Pora pamačiusi, kad vietos po jūros gėrybių restoranų saule dar yra, pradėjo savo darbus ieškodami tiekėjų: omarų jie ieškojo Meino valstijoje, austrių ir krabų – Chesapeake įlankoje. Taip pat kruopščiai kaip ir jūros gėrybės restoranui buvo renkamas vynas. Į vyno kortą buvo įtraukta 70 skirtingų vynų, tad 1996 m. prestižinis amerikiečių vyno žurnalas „The Wine Spectator” įvertino šias naujai atidaryto restorano pastangas ir įteikė restoranui meistriškumo apdovanojimą.

Restoranas kasdien savo meniu siūlo apie 20 skirtingų rūšių austrių (newyork.com nuotr.)


Garsiausi ir šviežiausi jūros gėrybių namai Niujorke, kuriuos po J. Brody inicijuotų pokyčių puošia ispanų architekto Rafael Guastavino plytelės, kasdien savo meniu siūlo apie 20 skirtingų rūšių austrių ir skirtingais būdais patiekiamų geografines nuorodas turinčių jūros gėrybių iš viso pasaulio: šukučių, krevečių, jūros moliuskų, omarų, krabų, šamų, jūros liežuvių, plekšnių, delfinžuvės, jūros velnio, upėtakių, melsvažuvės, jūros ešerių, kardžuvės. Nežinote ką užsisakyti iš šios gausos? „Grand Central Oyster Bar & Restaurant“ savo meniu turi tą dieną pagautos žuvies kategoriją „Today‘s Catch“.

„Grand Central Oyster Bar & Restaurant“

Lower Level, Grand Central Terminal,

89 East 42nd Street, Niujorkas, JAV

Restoranas socialiniame tinkle „Facebook“

#GrandCentralOysterBarampRestaurant #austrės #Niujorkas #Grandcentraloyster #AlfasIvanauskas #virtuvėsmitųgriovėjai #newyork

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg