top of page

Ne tik maistui: ar girdėjote apie daržovę, kuri gali virsti kūną šveičiančia natūralia plaušine?



Iš cukinijų galima pagaminti ne vieną gardų patiekalą – jau esame jums siūlę daugiau nei dvidešimt skirtingų receptų su cukinija. Tačiau ar žinojote, kad iš vienų, moliūginių šeimai priskiriamų, ir į cukinijas panašių daržovių galima „pagaminti“ ir kūną šveičiančią plaušinę? Skamba neįtikėtinai? Tai – grynų gryniausia tiesa, o tokios, iš daržovės pagamintos kempinės visame pasaulyje tampa vis populiaresnės.

Milžiniško agurko ar cukinijos formos vadinamosioms plaušenės („luffa“, dar žinomos kaip „loofah“), iš kurių gali būti gaminamos kempinės, yra dviejų rūšių – briaunotoji plaušenė (luffa acutangula) ir šiūruoklinė plaušenė (luffa aegyptiaca). Vieni šių daržovių gamintojai iš JAV tikina, kad 90 procentų žmonių nežino, kad šie augalai, augantys dirvožemyje ir laikomi vijokliniu augalu, gali virsti kūno priežiūros priemone. Teigiama, kad tokių kempinių galima pasigaminti ir namų sąlygomis – tie, kas turi sodus, gali jas auginti šiltnamyje, tačiau tinka ir balkonai – tereikia pasirūpinti šiluma ir šviesa.



Pagal „Knight Cronkite News Lab“, toks produktas pateisina šiuolaikinius poreikius, nes gali būti priskiriamas veganiškiems, visiškai natūraliems, ekologiškai išgaunamiems, biologiškai suskaidomiems ir antimikrobinio pobūdžio produktams. Be to, jų gamintojai patikina, kad šios kempinės gali būti naudojamos ilgiau nei metus – be jokio blogo kvapo ženklų, kuris atsiranda naudojant sintetines plaušines.

Norint pagaminti iš šių daržovių kempinę, plaušenės yra džiovinamos iki tol, kol tampa lengvos kaip plunksnelės, tuomet nulupama jų odelė, ir likusi daržovė išmirkoma vandenyje. Po to plaušenės nuvalomos ir paruošiamos pardavimui kaip kempinės. Verta įsidėmėti, kad šios moliūginių šeimos atstovės gali būti valgomos ir pasižymi tokia tekstūra, kaip ir kitos panašios daržovės, tačiau maisto gamybai jos tinka tik nesunokusios. Kai plaušenės subręsta ir yra išdžiovinamos, maistui nebetinka ir savo vietą atranda kaip kempinės.

Įdomu tai, kad kai kuriose šalyse toks plaušenių panaudojimas nėra naujiena. Pavyzdžiui, daugeliui Azijos gyventojų, tiek rytuose, tiek pietryčiuose, jos yra žinomos šimtus metų ir laikomos tiek kūno šveitimo priemone, tiek maisto šaltiniu, ir netgi yra pritaikytos tradicinėje medicinoje.

Parengta pagal Saveur.com.


Naujausi įrašai

bottom of page