top of page

Nauja vieta: dešrelių ir bulvyčių bomba iš Palangos, pildanti skrandžius iki paryčių

Pirmąjį sezoną Palangoje skaičiuojantis restoranas „Van Wurst“, atidarytas Palangos verslininkų Gintarės ir Dainiaus Drungilų, sujungė vokiškų dešrelių sultingumą su belgiškų bulvyčių sotumu ir privertė poilsiautojus iš naujo pažvelgti į greitojo maisto kultūrą, kuri, pasirodo, gali ir maloniai nustebinti.

„Van Wurst“ restorano terasa„Van Wurst“ restorano terasa prieš pat jos atidarymą 10 val. ryto. . Valerijos Stonytės nuotr.Valerijos Stonytės nuotr.

„Van Wurst“ restorano terasa prieš pat jos atidarymą 10 val. ryto. Valerijos Stonytės nuotr.


KITAIP NEI VISI

„Van Wurst“ įkūrėjai pastebėjo, kad Lietuvoje greitojo maisto taškų poreikis auga, ypač didmiesčiuose ar kurortuose, bet toli gražu ne visos tokio maitinimo įstaigos stengiasi, kad jų patiekiami patiekalai be prieinamos kainos dar būtų ir kokybiški. Taigi, „Van Wurst“ galėtume apibūdinti ne tik kaip naują maisto koncepciją, apjungiančią vokišką ir belgišką maisto kultūrą, bet kartu – kaip greitojo maisto restoraną, siekiantį prilygti tiems klientų eilėmis aplipusiems bulvyčių ar dešrelių kioskams, kuriuos su nostalgija prisimena visi, nors kartą Berlyno gatvėje ragavę tikros „bratwurst“ ar alpę nuo belgiškų bulvyčių, pirktų Briuselio aikštėje, gamintų pagal specialią receptūrą, kai į gardų padažą pamirkęs, o vėliau palaimingai atsikandęs bulvės supranti, kad ji tobula: iš išorės maloniai traški, o viduje – stebėtinai minkšta.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


BULVIŲ RELIGIJA

Poilsiautojai jau ima pavargti nuo tradicinių greitųjų restoranų užkandžių, pateikiamų daugelyje kurorto kavinių. Pavyzdžiui, keptos duonos ir sūrio monolito, susmaigstyto dantų krapštukais, iš kurio, šiam atšalus, beveik galima mūryti namus. Nelabai daug dėmesio Palangoje buvo skiriama ir gruzdintoms bulvytėms, kurios prie didkepsnių, šaltibarščių ar dešrelių keliavo lėkštėje tik kaip kuklus priedas, o, užsisakius vienas (to neretai pageidauja vaikai), visų skonis buvo daugmaž panašus. Mažiau ar labiau skanios jos pasirodydavo priklausomai nuo to, kokio šviežumo aliejuje maudėsi, prieš išlipdamos į jas užsisakiusio žmogaus lėkštę. Kam išradinėti dviratį, jei jis jau išrastas? Tačiau tie, kurie bent kartą ragavo pagal originalią receptūrą gamintų bulvyčių, prie kurių kioskų Belgijoje nuo ryto iki vakaro rikiuojasi eilės, nuo studentų iki verslininkų, žino, kad dviratį ne tik galima, bet ir reikia tobulinti. Žino ir tai, kad gerai paruoštos keptos bulvės su vykusiu padažu gali tarnauti ir kaip pagrindinis patiekalas. Tokio požiūrio į bulves laikėsi ir „Van Wurst“ įkūrėjai.

„Bavarijos balta“ dešrelė puikiai dera su salstelėjusiomis batatų bulvytėmis ir klasikiniais padažais bei pagardais. Valerijos Stonytės nuotr.

„Bavarijos balta“ dešrelė puikiai dera su salstelėjusiomis batatų bulvytėmis ir klasikiniais padažais bei pagardais. Valerijos Stonytės nuotr.


Bulvytės į restorano meniu pakliuvo ne bet kaip – labiausiai tinkama olandiškų bulvių rūšis buvo atrinkta po specialių tiekėjo suorganizuotų degustacijų, kuomet keptos bulvės ragaujamos be druskos, siekiant išsirinkti ne tik tas, kurių skoninės savybės pasirodo geriausios, bet ir tam, kad paaiškėtų, kaip bulvė laikosi, ar ją skanu valgyti šaltą. Taip apsidrausta nuo situacijų, kurių kartais pasitaiko greitojo maisto užkandinėse, kai bulvė skani vos kelias minutes, kol šilta, o vėliau praranda didžiąją dalį skonio ir subliūkšta.

Be klasikinių keptų bulvyčių, kurių porcija prašyte prašosi būti dalijamasi su draugais (porcijos kaina – 2 Eur), „Van Wurst“ įdomybių ieškotojams siūlo ir ypatingas batatų bulvytes (porcijos kaina – 2,50 Eur), lengvai salstelėjusias, turinčias gardų ir kiek netikėtą morkų prieskonį, kai kurie šias bulves net vadina desertu ir kemša užsigerdami saldžiu gėrimu ar kava.

Viena pasirinkto padažo porcija įtrauka į dešrelės kainą. Papildomo padažo indelis kainuos 0, 50 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.

Viena pasirinkto padažo porcija įtrauka į dešrelės kainą. Papildomo padažo indelis kainuos 0, 50 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


DEŠRELIŲ PADALINYS

Idėja lepinti kurorto svečius neeilinėmis dešrelėmis kilo „Van Wurst“ įkūrėjams apsilankius Vokietijoje. Labiausiai patikusios dešrelių rūšys persikėlė į greitojo restorano meniu. Stengtasi, kad jos smarkiai skirtųsi viena nuo kitos tiek išvaizda, tiek skoniu. Vienos dešrelės kaina restorane svyruoja nuo 3 iki 3,50 Eur, o tai, kurią pasirinksite, jau skonio reikalas. Švelnaus skonio „Krokuvos rūkyta“ vištienos dešrelė dažniausiai perkama vaikams, soti ir mėsinga „Sūrio smūginė“ dešrelė išduoda, kad jos viduje rasite ir maloniai burnoje tirpstančio sūrio, „Van Wurst“ kolektyvas ją dar birželio pradžioje išrinko kaip mėgstamiausią ir nuomonės nepakeitė po kelių mėnesio greitojo restorano veikimo. Mėgstantys aštrų maistą vos išvydę meniu beda į „Kubos čili“ dešrelę, itin pikantišką, pagardintą aitriosios paprikos gabaliukais. Dešrelių pavadinimai (pavyzdžiui, „Berlyno mėsinė“, „Bavarijos balta“, „Brėmeno vištienos“) siejami su regionais, kur jos yra atsiradusios.

Prie patiekalų galite rinktis patikusius priedus: kopūstus (Kaina - 0, 50 Eur), jalapenus, ar marinuotus agurkėlius (Kaina - 1 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Prie patiekalų galite rinktis patikusius priedus: kopūstus (Kaina – 0, 50 Eur), jalapenus, ar marinuotus agurkėlius (Kaina – 1 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Dešreles galima valgyti vienas, jas inkorporuoti į dešrainio bandelę, siūlomi ir įvairūs dešrelių ir bulvių rinkiniai, taip populiarūs greitojo maisto restoranuose. Nors didžioji dalis klientų patiekalus renkasi valgyti vietoje, “Van Wurst” pateikia ir galimybę patogiai supakuotus patiekalus išsinešti. Prie patiekalų galite rinktis ir įvairiausius priedus: kopūstus, jalapenus, marinuotus agurkėlius, taip pat padažus, nuo majonezo, kečupo ar garstyčių iki Vokietijoje superpopuliaraus kario.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Paklausti apie klientų srautus restorano darbuotojai tikino, kad pluša nuo ryto iki vakaro, tačiau neslepia, kad itin didelio dešrelių mėgėjų kiekio sulaukia po vidurnakčio. Kai visi restoranėliai užsidaro, į „Van Wurst“, kur susilieja belgiška ir vokiška kultūros, vis dar galima užsukti iki 2, o savaitgaliais – net 4 val. ryto.

„Van Wurst“ nuotr.

„Van Wurst“ nuotr.


„Van Wurst“ adresas – Basanavičiaus g. 43, Palanga.

„Van Wurst“ feisbuko paskyra

Darbo laikas:

Pirm.–Penkt.: 10 val.–02 val.

Šešt.–Sekm.: 10 val.–04 val.

Naujausi įrašai

bottom of page