top of page

Nauja mada: gal sviesto į kavą? + Kavos eksperto Vytauto Kratulio nuomonė apie sviestinę kavą

Vienas ar du šaukšteliai saldžios grietinėlės arba lydyto (ghi) sviesto į mėgstamą kavą tampa lyg ir nauja mada. Ypač tarpe žmonių, nuolat ieškančių naujų sveikatos receptų. Teigiama, kad gana specifinio skonio sviestinė kava (ang. butter coffee), geriama Tibeto vienuolių, yra tikriausias smegenų maistas.



Keli teiginiai apie sviestinę kavą:


1. Teigiama, kad ji veikia stipriau nei paprasta kava itin stipriai suaktyvina smegenų veiklą. Jos poveikis yra kitoks, kur kas tolygesnis: jos išgėrus energijos padidėjimas (taip pat ir sumažėjimas) nėra toks staigus, sviestinės kavos tonizuojantis poveikis juntamas net 6 val. Gėrimo gerbėjai teigia, kad tai yra smegenų maistas, gerinantis proto aštrumą, gebėjimą susikaupti.


2. Sviesto į kavą deda ir norintieji sulieknėti, nes teigiama, kad šis derinys slopina apetitą (manoma, kad tai vyksta dėl to, jog tokios kavos apdorojimas organizme trunka kur kas ilgiau), degina riebalus, todėl padeda mesti svorį. Teigiami pašaliniai efektai geresnis odos tonusas ir skaistesnė veido odos spalva.



3. Sviestinę kavą išpažįsta žmonės, praktikuojantys keto dietą, kurioje gausu riebalų ir mažai angliavandenių. Visgi beveik 85 proc. sviestinėje kavoje esančių riebalų yra sotieji riebalai. Tyrimai rodo, kad sotieji riebalai yra susiję su širdies ligomis ir pakeitus dalį jų nesočiaisiais, kurių gausu riešutuose, sėklos, riebiose žuvyse, širdies ligų rizika sumažėja.


4. Be didelio riebalų kiekio, sviestinėje kavoje yra ir kitų svarbių maistinių medžiagų, pvz. vitamino A. Vitaminas A yra riebaluose tirpus vitaminas, reikalingas odai, imuninei sistemai ir geram regėjimui palaikyti. Šioje kavoje taip pat yra K, E, B grupės vitaminų. Visgi jų yra nėra tiek daug, kad šią kavą būtų galima vadinti vitaminų šaltiniu.


5. Paprastai sviestinė kava geriama vietoj pusryčių.


Kaip gaminti?


Galima labai paprastai: į puodelį mėgstamos kavos įpilkite 1–2 šaukštus kokosų aliejaus, įdėkite 1–2 šaukštus nesūdyto arba ghi sviesto ir plaktuve plakite tol, kol kava taps panaši į latę, maždaug 20-30 sek.


Yra ir dar vienas būdas pasigaminti sviestinės kavos:



KAVOS EKSPERTAS: Sveikiausia kava yra kava + vanduo"


Nors portalai ir maisto blogeriai apie kavą su sviestu kalba lyg apie naują pasaulį užkariaujantį trendą, tačiau kavos ekspertas Vytautas Kratulis abejoja, ar šis derinys pajėgus užkariauti bent jau kavos pasaulio paribius.



Sviestinė kava tikrai nėra ir niekada nebus tokia populiari, kaip kapučino ar latė. Kitas klausimas, ar teiginiai apie teigiamą poveikį jos sveikatai, yra pagrįsti? Neradau įrodymų, kad, pavyzdžui, tokioje kavoje kofeinas veiktų kažkaip kitaip, nei jis veikia tradicinėje kavoje.

Antra, skaitydamas apie siūlymus maišyti kavą su kitais ingredientais, neradau parašyta, kad svarbu ingredientų kokybė. Išskyrus, žinoma, pieną, kurio tiksliau skirtingų jo rūšių poveikis kavai yra išnarstytas po kaulelį. Niekas nesigilina, koks cinamonas, kardamonas ar sviestas maišomas su kava. Lygiai taip, darant kavos mišinius, pačiai kavai skiriama labai mažai dėmesio. Esą, kava yra kava, kurią sumaišius su karamele, grietinėle, cinamonu arba sviestu kažkas bus: labai skanu, skaniau nei buvo. Manau, taip elgiasi žmonės, kurie greičiausiai nėra labai daug ragavę. Kalbu apie skirtingas kavų rūšis. Todėl į įprastą kavą įmaišę kažko tarsi duoda peno savo skonio receptoriams: O, taip dar neragavau!"

Tačiau ar girdėjote, kad kava yra produktas, kuris turi daugiausia skonio vienetų? Daugybė žmonių skonių ieško vyne, nes jis turi daug skonio vienetų, bet kava jų turi dvigubai daugiau! Kava gali būti labai kompleksiška: vienoje jos rūšyje gali tilpti ir uogų, ir vaisių, ir džiovintų uogų, ir džiovintų vaisių, ir bergamočių, ir daugybė kitų skonių bei aromatų. Ir mes visą šitą skonių įvairovę užpilame kažkuo, kas tą lobyną paskandina palikdamas... vos vieną kitą banalų, nuspėjamą skonį – pieno, cinamono, sviesto... Paradoksas, kad daugiausia skonių pasaulyje turintis produktas dar yra kažkuo skaninamas.

Manau, tokių derinių žmonės ilgai negeria. Vargu, ar sviestu skanintą kavą kas nors geria tris kartus per dieną. Juk iš esmės tai yra riebalai! Ar mums trūksta riebalų? Tikrai ne ir ypač – gyvūninės kilmės.

Kokybiška, gera kava pati savaime yra vertingas ir sveikas produktas. Žinoma, kai geriama be priedų. Laikantis visų proporcijų, gerai išvirta gera kava turi daugybę naudų organizmui: tonizuoja, gerina nuotaiką, papildo organizmą antioksidantais. Sveikiausias kava yra kava + vanduo."


Skanios ir sveikos kavos!




Unsplash.com, Valerijos Stonytės nuotr.

Naujausi įrašai

bottom of page