top of page

Maisto dizainas: kur jo mokytis?

Kulinarija ir dizainas turi daug daugiau bendro, nei manėte iki šiol. Kalbame apie maisto dizainą, discipliną, kuri pasaulyje gyvuoja apie 20 metų, o Lietuvoje dar nėra žinoma – tokių specialistų čia kol kas neruošia nė viena švietimo įstaiga.

Besidomintys maisto pasauliu tikriausiai yra skaitę ne vieną straipsnį ar žiūrėję vaizdo įrašą, kur paaiškinama, kaip maisto fotosesijose stilizuojami patiekalai arba produktai – naudojami ne tik natūralūs ingredientai ir triukai, priverčiantys varvinti seilę žiūrint tokias nuotraukas, bet ir batų tepalas, glicerinas ar plaukų lakas. Vis dėlto, nors maisto dizainas iš pažiūros skamba gana paprastai, tačiau tai yra kur kas platesnė sritis nei gražiai sudėliotas patiekalas lėkštėje, savyje slepiantis daug smulkesnių dedamųjų ir apimantis tokius mokslus, kaip biologija, architektūra, antropologija, sociologija ir kitus.


„Maisto dizainerio specialybė yra labai plati – apima grafiką, kompoziciją, skonį, psichologiją ir daug kitų. Šios profesijos atstovas neprivalo būti profesionalus šefas, tačiau turi turėti bazines žinias apie maistą, suprasti ingredientus, procesus, kad sugebėtų matyti bendrą vaizdą. Taip pat labai svarbu turėti estetinį pajautimą. Maisto dizainerio tikslas – neunikalius produktus ar paslaugas, nesvarbu, ar tai būtų pakuotės dizainas, ar TV reklama, paversti išskirtiniais, nes šiandienė aplinka labai konkurencinga. Produktų pasiūla milžiniška, reklamos be galo daug“, – paklaustas apie maisto dizainerio specialybę komentavo VMG idėjinis lyderis Alfas Ivanauskas.

Pirmieji žingsniai Vakarų Europoje

Kaip jau minėta, maisto dizainas nėra visiška šviežiena. Iš tikrųjų, dėstoma disciplina jis tapo prieš dvidešimtmetį, 1997-aisiais. Ispanijos dizaineris Martí Guixé buvo tas žmogus, kuris pirmasis pradėjo kalbėti apie šių dviejų dalykų sinergiją, todėl jam galima klijuoti pradininko etiketę. Savo rankas jis prikišo prie studijų Milano dizaino institute. Šiemet ši mokslo įstaiga 5-tus metus rinks studentus į anglų kalba dėstomą Maisto dizaino ir inovacijų magistro programą (angl. Food Design and Innovation). Šią programą jis parengė kartu su garsiu dizaineriu iš Italijos.

Galima paminėti ir daugiau aukštųjų mokyklų, kurios vienos pirmųjų įsileido maisto dizainą. Tai – prancūzų Ecole Supérieure d’Art et de Design de Reims. Reimse, kaip ir Italijoje, šį dalyką gali studijuoti tik bakalauro studijas pabaigę, tai – magistro laipsnį suteikiančios studijos. Programą įkūręs Marcas Bretillotas žinomas kaip avangardinio maisto dizaineris. Nyderlanduose, Eindhoveno dizaino akademijoje yra kitas įsidėmėtinas taškas. Priešingai nei kitur, čia maisto dizainą galima rinktis bakalauro laipsnio studijoms „Food Non Food“.


Maisto dizainas: nuo pakuotės iki erdvių

Maisto dizaino tyrinėtoja ir konsultantė Francesca Zampollo, žurnalo „International Journal of Food Design“ įkūrėja ir redaktorė, maisto dizainą apibūdina kaip dizaino procesą, kuris veda link produktų, paslaugų ir sistemų inovacijų, susijusių su maistu ir valgymu. Taigi dizainas eina pirmiau nei maistas. Būti kulinaru nebūtina – svarbu išmanyti su tuo susijusius dalykus: ingredientus, procesus ir t. t. Dizaino teorijos daktarė išskiria šias maisto dizaino kategorijas:

  1. maisto, kaip produkto dizainas (angl. food product design). Jo tikslas – kurti maisto produktus („Pringles“, „Coca-Cola“, kiti masiniu būdu gaminami produktai) masinei gamybai. Šios srities specialistui nereikia žinoti maisto technologinės pusės, nes receptą kuria ne jis, tačiau forma ar pakuotė yra tie aspektai, už kuriuos jis yra atsakingas.

  2. dizainas maistui (angl. design for food) apima produktų, kuriais maistas pjaustomas, plakamas, ruošiamas ir pan., dizainą, t. y. nuo keptuvės iki šaldytuvo. Čia svarbi ir pakuotė, ji taip pat patenka į profesinį lauką, ir, kaip ir pirmu atveju, bendradarbiavimas. Pavyzdys: kurdamas naują keptuvę maisto dizaineris konsultuojasi su šefais, kad žinotų, kokie yra geros keptuvės kriterijai, ko šefai pasigenda ir pan.

  3. dizainas su maistu (angl. design with food). Maistas suvokiamas kaip dizaino projektas, kuriame svarbus patogus naudojimas, forma, medžiagos, įpakavimas, naudojimosi ritualai ir kita. Maisto dizainerio siekis – sukurti naujo skonio, tekstūros, temperatūros, spalvos objektus. Svarbu tai, kad dizainas su maistu „paliečia“ tik tuos produktus, kurie vartojami švieži, kaip kad kruasanai iš kepyklėlės ar wok makaronų dėžutė išsinešti. Kulinarijos žinios būtinos.

  4. maitinimo erdvių dizainas (angl. food space design). Apima erdvių arba aplinkos, kurioje valgoma, interjerus, medžiagas, spalvas, apšvietimą ir netgi temperatūrą, muziką, personalo aprangą ir elgesį su klientais.

  5. valgymo dizainas (angl. eating design). Pamirškime įprastas kavines ir restoranus, nes čia kalbama apie vienkartinius įvykius – progines vakarienes, masinius piknikus, banketą po renginio. Valgymo dizainas (kad ir kaip keistai skamba) apima viską: ar bus grilinama mėsa, ar reikės desertų, kaip visa tai bus papuošta, kiek reikės padavėjų, kokia muzika skambės ir pan.

  6. maitinimo paslaugų dizainas (angl. food service design). Anot tyrinėtojos, ši sritis, apimanti maitinimą ligoninėse, lėktuvuose, kavinėse, restoranuose ir kitur – ateitis (kam aktualūs stojimai – pasižymėkite).

  7. kritiškas maisto dizainas (angl. critical food design). Atkreipti dėmesį, susimąstyti, provokuoti, įžiebti diskusiją – tokius uždavinius kelia ši dizaino rūšis.

  8. maisto sistemų dizainas (angl. food system design) susijęs su planeta – ši maisto dizaino kategorija nuo produkto ar paslaugos dėmesį kreipia kur kas plačiau. Tvarumas – vienas raktinių žodžių, su kuriuo gali būti siejama ši kategorija.

Kai kurie įvardija dar vieną kategoriją (jei skaičiuotume, jau 9-ąją!) – dizainą apie maistą (angl. design about food). Tai – objektai, įkvėpti maisto, kitaip tariant, juose atsispindi tam tikro maisto idėja. Pats produktas ar ingredientas dažniausiai nedalyvauja, bet yra interpretuojamas. Kaip pavyzdį įsivaizduokite kepto kiaušinio formos kilimą su apvaliomis pagalvėlėmis, primenančiomis trynį.

Naujausi įrašai

bottom of page