top of page

Naminis obuolių vynas


Ingredientai:

  • 5 l šviežiai spaustos obuolių sultys

  • Cukrus

  • 1l vandens


Obuolių vynas geriamas dar nuo senovės graikų ir romėnų laikų, tad jam jau šiek tiek daugiau nei 2500 metų. Kuo šis gėrimas skiriasi nuo obuolių sidro? Abiejų gamyboje naudojamos obuolių sultys,  tačiau obuolių vyne  yra daug didesnė alkoholio koncentracija.  Dažniausiai vyno stiprumas svyruoja maždaug nuo 10 iki 12 proc., o sidro – nuo 3 iki 6 proc. Be to, obuolių vyną galima laikyti apie dvejus metus, o sidrą patartina išgerti per 9 mėnesius.

Obuolių vyno gamyba:

Rinkitės saldesnius arba saldžiarūgščius obuolius. Jie turi būti kruopščiai išvalyti, nepalikite ir pažeistų ar sugedusių obuolių.

1. Išspauskite penkis litrus sulčių. Virintame vandenyje ištirpinkite 300 g cukraus, palaukite, kol atvės, o tada supilkite obuolių sultis ir gerai viską išmaišykite.

2. Supilkite šį būsimą vyną į švarią, sandarią talpyklą su oro filtro pompa. Per savaitę pamatysite susidariusius burbuliukus: neišsigąskite, obuolių sultys šitaip virsta vynu.

3. Po maždaug savaitės reikia įdėti dar šiek tiek cukraus: jeigu obuoliai saldesni, užteks  300 g, o jei rūgštesni, dėkite apie 400–450 g. Tą patį procesą reikės pakartoti maždaug po 3 savaičių.

4. Praėjus maždaug 6 savaitėms nuo obuolių sulčių išspaudimo ir supylimo į talpyklą, vyną reikia nupilti į kitą tarą tam, kad neliktų nuosėdų. Geriausia tai padaryti su šlangele. Išvalę nuosėdas, vyną palikite kelioms valandoms  neuždengtą, kadangi jis turi gauti deguonies.

5. Naudodami švarią šlangutę supilkite skaidresnį vyną į pasirinktus stiklinius butelius.  Gavęs deguonies vynas vėl pradės burbuliuoti. Nuosėdų pašalinimo ir deguonies tiekimo procesą kartokite dar tris keturis kartus, maždaug kas mėnesį.

6. Po maždaug šešių mėnėsių Jūsų vynas paruoštas. Belieka paskutinį kartą jį perpilti į švarius butelius ir sandariai uždaryti. Jei turite galimybę, laikykite jį šaldytuve – šiuo vynu galėsite mėgautis net iki dvejų metų.

Naujausi įrašai

bottom of page