top of page

Mėgstate barstyti cinamoną? Įsitikinkite, kad tai nėra cinamono padirbinys (VIDEO)

Apie tai, kaip mėgstame bandeles su cinamonu, jo dulksna papuoštą varškės apkepą ir, galiausiai, karštą vyną, VMG biure pradėjome kalbėti tuomet, kai dienos trumpėjo, o galvoje kirbėjo meduolių receptai. Dar labiau pamėgome tiesiog į karštą vandenį įsimesti kelias cinamono lazdeles, bet išgaravus šiai magijai ir vandeniui supratome, kad nė velnio nežinome, ką dedame į savo puodelius. Anksčiau cinamonas buvo brangesnis už auksą, o dabar?

Visų pirma, cinamono prieskonis yra pati tikriausia džiovinta lotyniškai vadinamo Cinnamomum medžio žievė. Medžio šakos yra nuplaunamos, apskutamos, žievė nulupama, džiovinama, vėliau kemšama likusiais žievės skutais ir sukama į ritinį. Cinamonas turi medienos, žemės kvapų. Tačiau tokį ir dar stipresnį kvapą turi ir prieskonis Cinnamomum Cassia iš Kinijos, kuriuo dažnai apgaunami vartotojai, įpratę prie fenolinio junginio cinnamaldehyde stiprumo, lemiančio jungtinį cinamono ir gvazdikėlių kvapą.

„Pinterest“ nuotr.


Cinamonas auga tokiuose tropiniuose kraštuose, kaip Šri Lanka, Indonezija, Kinija ir Vietnamas. Kiekvienoje šalių yra auginamos skirtingos Cinnamomum rūšys, todėl ir galutinis produktas turi skirtingus aromatus bei išvaizdą: Šri Lankos cinamonas gaminamas iš ploną žievę turinčių medžių, todėl jo aromatas yra švelnesnis ir turintis citrusų natų. Vietnamo cinamonas yra gaminamas, priešingai, iš didesnių ir senesnių (15–25 metų) medžių, todėl cinamonas turi ryškesnį ir stipresnį aromatą. Indonezijos cinamonas yra saldžiausias iš visų, bet pasižymintis mažu aštrumu. Mūsų rinkai labiausiai yra pažįstamas cinamonas iš Indonezijos, augantis Vakarų Sumatroje. Džiovinama saulėje Cinnamomum žievė patamsėja ir susisuka į ritinėlį. Iš dailesnės ir geresnės kokybės žievės yra gaminamos cinamono lazdelės, o žievės likutis atiduodamas į maltą cinamoną gaminančių įmonių rankas.

Yra skiriamos dvi pagrindinės cinamono rūšys – „Korintji“ ir „Saigon“. „Korintji“ turi saldesnį, labiau subalansuotą skonį, todėl yra puikiai tinkamas kepiniams, košėms, blynams, vištienos ir kiaulienos patiekalams paskaninti. „Saigon“ rūšies cinamonas yra rūgštesnis ir dėl šios priežasties yra naudojamas kompleksišką skonį turintiems patiekalams – keptoms daržovėms, kepsniams, marinatams, padažams, troškiniams.

Aboutnutritionfacts.com nuotr.


Tikruoju cinamonu laikomas Cinnamonum Vertum, augantis Šri Lankoje. Tokio cinamono lazdelės yra šviesiai rudos, trapios, primenančios popierių. Burnoje jos nepalieka kartaus poskonio. Geriausiai cinamono apdirbimo skirtumus galite pamatyti VIDEO.

Plačiausiai naudojamas Cinnamomum Cassia, randamas kiekviename prekybos centre:


Tikrasis cinamonas, Cinnamovum Vertum, išgaunamas Šri Lankoje:


Na, o dabar metas pasiruošti šildančios cinamoninės arbatos su persimonais, kurių parduotuvėse dabar – daugiau, nei spėjame gaminti. Vienam arbatinukui jums užteks vieno prinokusio persimono. Šaukšteliu iškabinkite jo minkštimą ir sudėkite į arbatinuką, įmeskite dvi cinamono lazdeles, užpilkite karštu vandeniu ir išmaišykite. Arbata jau paruošta!

Kiti cinamono panaudojimo būdai virtuvėje:

  1. Ispanijoje ir Meksikoje cinamonu įprasta gardinti karštą šokoladą.

  2. Vidurio Rytuose ir Šiaurės Afrikos regione be cinamono neapsieinama gaminant ėrieną ir vištienos troškinį.

  3. Indijoje ryžių patiekale „pilaf“ cinamonas derinamas su džiovintais abrikosais ir laiškiniais svogūnais.

  4. Amžinas derinys su karštu vynu.


cinamonas bandelės

Medicininė kortelė. Cinamono prieskonis turi antioksidantinių, antidiabetinių, antiseptinių, antianestetinių, priešuždegiminių savybių. Taip pat skaičiuojama, kad cinamonas turi daugiausia antioksidantų iš visų gamtoje randamų maisto išteklių. Cinamonas sveika širdžiai (neleidžia užsikimšti kraujagyslėms, padeda išvengti insulto, kraujagyslių ligų), gerina virškinimą, reguliuoja kraujospūdį, gerina smegenų veiklą. Cinnamomum cassia naudingosiomis savybės nepasižymi. Be to, šio cinamono patariama vartoti ne daugiau nei 2 šaukštus per dieną. Tikrojo cinamono dienos dozė – 6 gramai.

Kaip laikyti? Cinamono lazdeles laikykite sausoje ir tamsioje vietoje. Geriausiai tam tiks sandarus stiklainis. Tik taip laikydami cinamoną išsaugosite jo naudingąsias savybes. Maltą cinamoną rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti per kuo trumpesnį laiką.

Viršelio nuotrauka.


Naujausi įrašai

bottom of page