MUKBANG‘AI: kodėl žiūrime į valgančius prieš kamerą?
Aš Ikona 750X300.jpg
AS-IKONA_1800x250.jpg

Naujienlaiškis

MUKBANG‘AI: kodėl žiūrime į valgančius prieš kamerą?

Mukbang‘ai („muk-ja“ – valgyti, „bang-song“ – transliacija) – video transliacijos, kurių metu valgomas, dažniausiai labai didelis, kiekis maisto ir tuo pačiu bendraujama su žiūrinčiais.



Šis trend‘as sparčiausiai plinta Pietų Korėjoje, kur vis auga žmonių, vienų gyvenančių butuose, skaičius. Daugiau nei 45 tūkstančiai korėjiečių žiūri mukbang transliacijas kasdien, o populiariausi vaizdo įrašai Youtube platformoje turi virš 35 milijonų peržiūrų.


Kodėl jos tokios populiarios?


Valgymo metas yra ir bendravimo metas, gyvenant atskirai, pradedama ilgėtis pokalbių, pasidalinimo, todėl daug žmonių ieško, kaip tai susigrąžinti. Mukbang transliacijos yra lengvai pasiekiama alteratyva. Kiekvieną dieną, atėjus vakarienės metui, tūkstančiai žmonių sėda prie savo kompiuterių ekranų ir valgo prie virtualaus stalo. Ir tai yra pozityvioji šios mados pusė - sumažėja vienišumo jausmas, socialinė izoliacija, kuriama virtuali bendruomenė. Taip pat, žmonės, kurie dėl alergijų negali valgyti tam tikro maisto, gali jausti pasitenkinimą, kai jį pasigardžiuodamas valgo kažkas kitas.



Mukbang‘ų populiarumas siejamas su ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) fenomenu – galvos odos, kaklo maloniu dilgčiojimu, kuris patiriamas reaguojant į tam tikrą vizualinę ar garsinę stimuliaciją. Šios stimuliacijos – šnabždėjimas, traškėjimo garsai, lėti judesiai – žiūrinčiam sukelia atsipalaidavimo pojūtį.


Ne viskas taip gražu, kaip atrodo


Tačiau yra ir kita, slepianti ne tokius gražius dalykus. Daug jaunų moterų, norėdamos atitikti visuomenės standartus, renkasi laikytis dietų ir mukbang‘ų žiūrėjimas simuliuoja valgymą to, ko paprastai valgyti negalima. Transliacijų metu valgomos maisto porcijos yra milžiniškos ir propoguojama greito maisto vartojimo kultūra, valgoma nesilaikant jokių etiketo taisyklių. Šių vaizdo įrašų tikslas – žiūrinčiam sužadinti norą valgyti arba simuliuoti valgymo malonumą, laikomasi principo – daug, ryškiai, garsiai ir be galo skaniai. Nejučiomis, dirginant jutimus, transliuojant valgymo suteikiamą pasitenkinimą, džiaugsmą, leidžiant pajausti, kaip valgymas mažina stresą, skatinamas persivalgymas, keičiami valgymo įpročiai, diegiami nesveikos mitybos modeliai.



Kaip galima tapti mukbang‘eriu?


1. Išsirinkti platformą transliavimui. Pietų Korėjoje dažniausiai naudojama AfreecaTV, tačiau, augant mukbang’ų populiarumui, galima rinkti ir Facebook, Instagram ar Youtube.

2. Susikurti patrauklų vardą, už kuriuo – patraukli asmenybė.

3. Susikurti transliacijų rutiną. Visada tuo pačiu metu, o geriausia – per vakarienę.

4. Kuo įvairesnis maistas ir kuo jo daugiau, tuo geriau. Populiariausias: ramen’ai, aštrios vištienos blauzdelės ar sparneliai, bulvytės, burgeriai, o Pietų Korėjoje – krabų kojelės.

5. Valgydami mėgaukitės maistu, rodykite iš arti, komentuokite, darykite viską, kad atrodytų kuo skaniau.


Lietuvoje kol kas mukbang įrašus į savo kanalus kelia Lietuvos vlog‘eriai ir populiarumas dar tik auga, tačiau Pietų Korėjos mukbang‘eriai uždirba ir iki 10 tūkstančių eurų per mėnesį.


Nuotraukos: unsplash.com

ATGAL

PASIDALINTI

Naujienlaiškis

© 2020 vmgonline

  • Facebook vmgonline.lt
  • Instagram vmg_vilnius
  • YouTube vmg
  • LinkedIn vmg