top of page

„Michelin“ – nuo padangų iki padangių

Kas bendro tarp vieno garsiausių padangų gamintojų ir prestižiniu tituluojamo restoranų gido? Tai – ,,Michelin“ prekės ženklas, kuris prieš šimtmetį sujungė šias dvi sritis. Dėl žvaigždutės „Michelin“ padangėje ne vieno restorano šefas tikriausiai atiduotų viską, netgi savo gyvybę.


SUKŪRĖ ATSITIKTINUMAS

Keliaujantiems po XX amžiaus pradžios Prancūziją buvo siūlomas gidas, kuriame nurodytos geriausios vietos apsistoti ir kur galima suremontuoti automobilį, jei nuleido padangą ar sugedo žibintai. Tokiose vietose laukė broliai Andrė ir Eduardas Mišelinai. Betaisydami automobilius jie pradėjo savo klientams patarinėti, kur kelyje galima neblogai užkąsti. Ilgainiui kelių žemėlapius išstūmė informacija apie restoranus ir jų virtuvę, o „Michelin“ žvaigždės tapo aukščiausiu Europos restoranų įvertinimu. Nuo 1920 m. „Michelin“ gidas įvardija lankytinus restoranus ir viešbučius, o nuo 1930 m. restoranus pradėjo vertinti 1–3 žvaigždėmis.


PO ŽVAIGŽDUTĘ UŽ UNIKALUMĄ

Reitingavimo esmė yra komercinė kompanijos paslaptis. Žinoma tik tiek, kad esminis vertinimo kriterijus – restorano virtuvėje ruošiami patiekalai. O porcijų dydis, jų pateikimas, kaina, aptarnavimas, restorano interjeras ir atmosfera yra tik papildoma, tačiau vis tiek labai svarbi informacija.

  1. Viena „Michelin“ žvaigždė reiškia, kad ja įvertintas restoranas yra geras savo kategorijoje.

  2. Dvi žvaigždės – restorano patiekalai yra puikūs, kiekvienas savitai ypatingas.

  3. Trimis žvaigždėmis įvertinami restoranai su individualia, autorine šefų virtuve, kuri verta specialaus lankytojų dėmesio.

KULINARIJOS VALDOVĖ PRANCŪZIJA

„Michelin“ žvaigždėmis įvertintų restoranų daugiausia yra Prancūzijoje, čia veikia net 26 restoranai, įvertinti 3 žvaigždėmis. Miestų kategorijoje lyderiauja Tokijas: čia veikia 13 aukščiausią įvertinimą turinčių restoranų, 55 restoranai – su dviem žvaigždėmis ir 175  – su viena. Baltijos šalyse kol kas nėra nė vieno žvaigždutėmis įvertinto restorano. Manoma, kad taip yra dėl to, jog  čia didesnis dėmesys skiriamas restoranų interjerui, aptarnavimui, bet ne maisto unikalumui.

ĮDOMŪS FAKTAI

  1. Ne visi geriausi pasaulio maisto guru ir jų restoranai yra įvertinti „Michelin“ žvaigždutėmis. Išradingojo britų kulinaro Jamie Oliverio restoranai neturi nė vienos „Michelin“ žvaigždutės. Teigiama, kad taip yra dėl to, jog Oliverio restoranai skirti jaukiems pasisėdėjimams su draugais, ir, nors patiekalai yra originalūs, patiekalų pateikimas neatitinka tviskančių ir prabangių „Michelin“ reikalavimų.

  2. Ilgiausiai tris žvaigždutes išlaiko Paulo Bocuse‘o restoranas Prancūzijoje. Kulinarijos popiežiumi vadinamas šefas aukščiausiu įvertinimu apdovanotas 1965 metais ir iki šiol gali pasigirti nepraradęs nė vienos žvaigždės.

  3. Žvaigždutės praradimas restoranui gali būti katastrofa. Dažniausiai pardavimas krenta iki 50 %.

  4. 2003 metais žymus prancūzų kulinaras Bernardas Loiseau nusišovė, išgirdęs, kad „Michelin“ gidas ruošiasi sumažinti jo restorano „Côte d’Or“ Burgundijoje įvertinimą – atimti vieną žvaigždutę iš trijų. Tik po dešimties metų „Michelin“ ekspertas, vertinęs Loiseau restoraną, viešai papasakojo, ką kalbėjo su tuomečiu „Côte d’Or“ šefu. Pasak eksperto Dereko Browno, kulinarui jis formaliai aiškino apie suprastėjusią restorano dvasią, vidutiniškus lankytojų atsiliepimus apie maisto kokybę ir panašiai. Nusižudžiusio šefo žmona vėliau žiniasklaidai teigė, kad jos vyras sirgo maniakine depresija.


Naujausi įrašai

bottom of page