top of page

Metas eksperimentams: tokios baltosios mišrainės dar neragavote!

Koks šventinis stalas be baltosios mišrainės! Ji būna ant stalo ir per didžiąsias metų šventes, ir per giminės susibūrimus – atrodo, jai vieta tarp patiekalų rezervuota per amžių amžius, nors pati yra iki skausmo žinomo ir nuspėjamo skonio. „Virtuvės mitų griovėjų“ įkūrėjas Alfas Ivanauskas sako, kad atėjo metas improvizacijai ir baltosios mišrainės reinkarnacijai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Baltoji mišrainė. Valerijos Stonytės nuotr.


„Didžiausias iššūkis gaminant baltąją mišrainę yra ištižusios daržovės – viskas taip suveliama su majonezu, kad, atrodytų, valgytum ne mišrainę, o košę. Šiai problemai išspręsti panaudosime garą, kuriuo „ginkluotos“ šiuolaikinės orkaitės. Taip paruoštos daržovės lieka traškios ir birios, neištyžta ir nepraranda savo tekstūros, tad naujai paruošta mišrainė ne tik kitokio skonio, bet ir džiuginanti akį“, – sumanymą dėsto kulinaras. Jis įrodinėja, kad ir paprasčiausias receptas, pasitelkus truputį fantazijos, leidžia „džiazuoti“ virtuvėje: į baltąją mišrainę siūlo dėti saliero šaknies ir kiaulienos liežuvio, o viskam „sujungti“ – pasigaminto krienų majonezo. O geriausia, žada eksperimentatorius, kad taip gaminant jums nereikės plauti puodo! „Atsiminkite – geriausiai mišrainę gaminti tą dieną, kai valgysite. Prieš valgydami apie pusvalandį palaikykite mišrainę šaldytuve, kad kuo labiau į daržoves įsigertų padažo skoniai – taip mišrainė bus skanesnė. Tik nelaikykite ilgiau nei kelias valandas“, – ragina įsiminti A. Ivanauskas.

Ingredientai mišrainei: 200 g bulvių 200 g morkų 200 g saliero šaknies 200 g atšildytų žalių žirnelių 3 vištos kiaušinių 200 g marinuotų agurkų kiaulienos liežuvio (apie 150–200 g) druskos, pipirų (pagal skonį) žalių žirnelių ir mėgstamų žalumynų (papuošti)

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Gaminimas: 1. Daržoves nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. „Visi ingredientai turi būti kiek įmanoma vienodo dydžio, o salieras suteiks ypatingo skonio“, – pataria Alfas. 2. Į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, sudėkite daržoves, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Į kitą dubenėlį sudėkite nuplautus kiaušinius. 3. Orkaitėje įjunkite 100 proc. garų funkciją ir kepkite daržoves įstatę orkaitės viduryje apie 25–30 min. arba tol, kol taps minkštos. Kiaušinius dėkite į orkaitę ant žemiau esančių grotelių. 4. Kol kepa daržovės, agurkus ir liežuvį supjaustykite vienodo didžio gabaliukais. 5. Iškeptas daržoves atvėsinkite, kiaušinius nulupkite ir supjaustykite daržovių dydžio gabaliukais. 6. Visus supjaustytus ingredientus sumaišykite su žirneliais ir majonezo padažu. „Garuose ruošiamos daržovės nepraranda savo formos ir išlieka šiek tiek traškios. Sumaišytos su padažu išlieka birios ir netampa koše“, – privalumus vardija kulinaras. 7. Serviruokite puodeliuose arba lėkštėje formuodami bokštelį ir papuoškite žaliais žirneliais bei mėgstamais žalumynais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Ingredientai krienų majonezo padažui: 6 šaukštų majonezo be konservantų 3 šaukštų obuolių tyrės (vaikiškos) 2 šaukštų baltųjų krienų žiupsnelio pipirų

Gaminimas: 1. Sumaišykite visus ingredientus. 2. Paskaninkite pipirais.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Naujausi įrašai

bottom of page