Metų įvykis: Lietuvoje penktą kartą bus renkami „30 geriausių restoranų“

© 2020 vmgonline

Gilės projektai

Gilės projektai

mobile_750x300.jpg
vmgonline_baneris (1).jpg

Naujienlaiškis

    Metų įvykis: Lietuvoje penktą kartą bus renkami „30 geriausių restoranų“

    Kovo 9-ąją startavo jau penktą kartą Lietuvoje vykstantys „30 geriausių restoranų“ rinkimai. Šventinių pusryčių metu Vilniaus restorane „Džiaugsmas“ Gero maisto akademija kartu su pagrindiniu projekto partneriu – indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ – pristatė šių metų naujienas ir paskelbė trumpąjį restoranų sąrašą. Iš jo Gero maisto akademijos nariai rinks savo 2020-ųjų favoritus.



    Indėlis į Lietuvos gastronomiją

    „30 geriausių restoranų“ rinkimai jau tapo laukiamiausiu ne tik pavasario, bet ir visų metų įvykiu restoranų kultūra besidominčių, maisto patirtis kolekcionuojančių ar tiesiog skaniai pavalgyti mėgstančių lietuvių tarpe. Tokie restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, taip pat kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus.

    Lietuvoje „30 geriausių restoranų“ rinkimai rengiami jau penktus metus iš eilės ir įgauna vis daugiau populiarumo ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje – jie dažnai tarnauja kaip gidas į mūsų šalį atvykstantiems svečiams.

    Kaip ir kasmet, prie sklaidos užsienyje prisideda projekto partneris Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Žurnalo „Geras Skonis" vyr. redaktorė, Gurmanų gildijos Lietuvos padalinio kanclerė Rasa Ščeponienė džiaugėsi, kad „Šis projektas pagimdė naują reiškinį. Tai yra ne konkrečiai patį 30 geriausių restoranų sąrašą, bet psichologinį reiškinį, svarbų valstybei, žmonėms. Šiandien mes nebekalbame tik apie restoranus atskirai, pavieniui. Žvelgdami į Lietuvos gastronomiją mes kalbame ir apie gastronominį turizmą, ir apie vartojimo kultūrą. Šis aspektas man atrodo rimčiausias, prasmingiausias ir solidžiausias projekto indėlis į Lietuvos gastronomiją“.



    Dėmesio susilauks tvarumas

    Šventinių pusryčių metu dukart iš eilės geriausiu Lietuvoje pripažintame restorane „Džiaugsmas“ Gero maisto akademijos Taryba pristatė šių metų projekto naujienas. Viena jų–tvarumas (angl.s ustainability) .Padidėjęs sąmoningumas aplinkos tausojimo atžvilgiu skatina ir restoranus vykdyti kuo tvaresnę veiklą – galima pastebėti, kad per paskutinius porą metų viešojo maitinimo sektorius vis dažniau atsigręžia į vietinę produkciją, sezoninę virtuvę, tvarius interjero sprendimus, skiria daugiau dėmesio antrinių žaliavų perdirbimui ir tinkamam utilizavimui, mažesnes, bet daugiau maistinių medžiagų turinčias porcijas.

    „Nuo 2021-ųjų metų tarp restoranų vertinimo kriterijų atsiras ir tvarumas. Šiais metais trisdešimtuko restoranus kalbinsime socialinės atsakomybės tema, teirausimės, kokias praktikas jie taiko ir vienam iš restoranų skirsime specialią nominaciją „Tvariausias restoranas 2020“, - naujoves vardino Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis. Kalbėdamas apie tvarumo tendencijas Lietuvoje restorano „Džiaugsmas“ virtuvės šefas Martynas Praškevičius pastebėjo, kad jo restorane tendencijos ir pamatinės vertybės išlieka tokios pačios kaip ir iki šiol. „Dabar visi grįžta prie paprastesnių dalykų, žmonės nori tiesiog skaniai pavalgyt. Reikia maisto, paprasto ir suvokiamo. Šiandien mada lygu metų laikui už lango. Pas mane tendencijos irgi tokios pačios išlieka – sezoniškumas.“, - sakė M. Praškevičius.



    Daugiau dėmesio kokybiškam restoranų vertinimui

    Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas – tai geriausių tų metų vietų rinkinys, kuris akivaizdžiausiai atspindi pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje. „Balsuojančių jau nuo šių metų prašysime vertinti restoranus, kuriuose lankėsi nuo praeitų metų birželio 1 d. iki šių metų gegužės mėn., t.y. nuo praėjusių metų geriausių restoranų 30-uko paskelbimo iki balandžio mėn. pabaigos, kuomet bus uždaromas balsavimas. Palyginus su ankstesniais rinkimais, kuomet Gero maisto akademijos nariai turėjo galimybę vertinti restoranus aplankytus „per pastarąjį pusmetį“, suteiksime galimybę vertinti restoranus, lankytus ir vasaros metu. Tai reiškia, kad restoranui itin svarbu būti nuosekliam, turėti savo „veidą“, - pasakojo L. Petrukaitis.



    Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi 2020 m. restoranai:

    VILNIUS: „Amandus“, „Astorija Brasserie“, „Böff Steakhouse“, „Brussels Mussels“, „Da Antonio“, „Dine“, „Džiaugsmas“, „El Mercado“, „Ertlio namas“, „Gaspar’s“, „Gastronomika“, „Hazienda Steakhouse“, „Imperial“, „Meat“, „Muros“, „Mykolo 4“, „Narushi“, „Pachamama Dinner Club“, „Pink & Yellow“, „Saint Germain“, „Selfish“, „Sofa de Pancho“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sweet Root“, „Telegrafas“, „Ti'ana“, „Time“, „Trattoria da Flavio“, „Trinity“.

    KAUNAS: „Agave“, „Arrivèe“, „Dia“, „Ieti“, „Medžiotojų užeiga“, „Momo Grill“, „Monte Pacis“, „Nüman“, „uoksas“.

    KLAIPĖDA: „Momo Grill“, „Monai“. PALANGA: „4“, „Onorė“, „Pušų Paunksnėje“, „Restaurant Palanga“, „Vila Komoda“, „Žuvinė“ (ir Vilniuje).

    ANYKŠČIAI: „Miške“, „BasiBasi“. BIRŠTONAS: „Moon“. DRUSKININKAI: „Velvetti“. LABANORAS: „Labanoras“. NIDA: „Nerija“. PLATELIAI: „Sala Plateliai Resort“. ŠIAULIAI: „Avenue Brasserie“. ŠAKIŲ RAJ:. „Kuchmistrai“, Zyplių̨ dvaras TRAKŲ RAJ., TRAKAI: „La Esperanza“, „Apvalaus stalo klubas“. VENTĖS RAGAS: „Šturmų švyturys“.


    Roberto Daškevičiaus nuotr.

    ATGAL

    PASIDALINTI

    Naujienlaiškis

    • Facebook vmgonline.lt
    • Instagram vmg_vilnius
    • YouTube vmg
    • LinkedIn vmg