top of page

MES IŠBANDĖME: EKSKURSIJA PO VESTUVINIŲ TORTŲ KARALYSTĘ

Jeigu prisimenate karnavalą vaikų darželyje, kai princesės, snieguolės ir kitos blizgančiais apdarais pasipuošusios mergaitės, sustojusios persirengimo kambaryje pavydžiai skenuodavo viena kitos apdarus, per kuriuos nesimatydavo net jų pačių, tai Londone vykusioje vestuvių parodoje The National Wedding Show „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas, stebėdamas vestuvinių tortų madas, jautėsi ne mažiau nustebęs.

Kodėl tortai vestuvių parodoje Londone atrodo neįtikėtinai puošnūs?

Anglai iki šių dienų mėgsta pompastiškumą. Atrodo, kad vestuvinį tortą jaunosios užsisako būtent pagal tai, koks bus jos vestuvinis apdaras. Ir aš neperdedu. Matau tendenciją, kad jeigu pasirinko pūstą, su daug raukinukų suknelę, kaip iš senamadiškų filmų apie pabėgusias nuotakas, tai ir tortas bus lygiai toks pat: daugiaaukštis tarsi prašmatnus Emyratų viešbutis, apsipylęs kreminių gėlių vijokliais, pabarstytas blizgučiais, papuoštas jaunųjų statulėlėmis…


IMG_5129

Išvaizda – diskusijų reikalas. Galbūt tie tortai labai skanūs?

Juokingiausia, kad visi tie tortai viduje dažniausiai būna be sluoksnių, o tik sudėlioti skirtingų skonių keksai. Todėl realiai šie kulinariniai stebuklai beveik nevalgomi.

Kam jauniesiems reikia nevalgomo torto?!!

Todėl, kad žmonėms labiau svarbu, kaip jis atrodys, o ne koks bus jo skonis. Jų pačių labui tikiuosi, kad to paties kriterijaus netaiko ir rinkdamiesi antrąsias puses.

Sovietiniais laikais šeimininkės pasakytų, kad biskvitas – visai geras dalykas, pravers ir po vestuvių.

Yra tiesios. Šitą gremėzdišką vestuvini tortą (jeigu jame nėra uogų) britų jaunieji irgi valgo dar savaitę po vestuvių.

Kiek kainuoja šie lobiai?

Nuo 500 svarų. Tas įspūdingas, puoštas burbulais ir primenantis įnoringą baldą, kainuoja 2000 svarų.


IMG_5126

Kokį tortą rekomenduotum šiuolaikinei nuotakai?

Šių metų tendencija: aukso detalės ar net aukso dažais dengti tortų paviršiai. Atrodo įspūdingai, prabangiai ir neperkrautai. Arba galite elgtis kaip modernūs britai. Jie linkę užsisakyti tortą su nenudailintais kraštais, šviežiomis uogomis arba kvepiantį natūralumu, vadinasi, be jokių papuošimų. Toks jausmas, kad jį gamintų jaunųjų mama, tyčia perdėtai nesistengianti paslėpti netolygiai užtepto kremo ar nelygiai iškepto biskvito.

O kokios lietuviškų tortų mados? Ar mes nusileidžiame britams? Konsultuoja konditerijos cecho „Beatričės saldumynai“ atstovė Rasa Gurskaja:

„Lietuviai vestuvėms dabar renkasi vadinamuosius nude tortus, kurie neperkrauti detalėmis, puošti uogomis arba gyvomis gėlėmis. Madingos auksinės detalės, raidės su jaunųjų inicialais: tokių užsakymų gauname ypač daug. Pasitaiko ir įdomių reikalavimų. Pavyzdžiui, kartą jaunieji paprašė itin didelio, net penkių aukštų, torto. Tokį meno kūrinį sukurti įmanoma, tik tada teks susitaikyti, kad pirmi aukštai bus nevalgomi – pagaminti iš putplasčio ir padengti glajumi. Iš putplasčio esame gaminę oro balioną ir juo puošėme tortą, mat pora susižadėjo skrisdami balionu. Kartą tortą dekoravome jaunųjų statulėlėmis, jaunieji patys jomis pasirūpino. Įspūdinga buvo tai, kad statulėlės idealiai atkartojo jaunųjų išvaizdą – lėlė galėjo pasigirti net tokiomis pat strazdanomis, kaip nuotaka!“

Naujausi įrašai

bottom of page