top of page

Medicinos mokslų daktarės patarimas grilio mėgėjams: mėsą marinuokite ne ilgiau nei 30 min.!


grilis, šašlykai, marinatas mėsai, patarimai, kaip marinuoti
Unsplash.com nuotr.


Artėja savaitgalis, ore netruks pasklisti ant ugnies čirškinamos mėsytės kvapai. Jei ketinate pamarinuoti mėsos jau šiandien, sukluskite. Laidoje ALFAS LIVE jos vedėjas Alfas Ivanauskas kalbino medicinos mokslų daktarę Sandriją Čapkauskienę, kuri atsakė į klausimą, kodėl marinuoti iš anksto nereikia.



Kodėl vieni gydytojai sako, kad ant grilio kepti yra labai gerai, kiti gi teigia tvirkščiai. Kaip yra iš tikrųjų?

Manau, didžiausia problema yra ta, kad kepdam mėsą grilyje pernelyg ją apkepame. Svarbus momentas – grilio temperatūra turi būti optimali, o apskrudinimo laipsnis – kuo mažesnis, kad nesiformuotų toksinai ir kancerogeninės medžiagos. Jeigu žmogus yra sveikas, jis, žinoma gali valgyti tokią mėsą, bet pageidautina – su daržovėmis. Tačiau jeigu turite tulžies, kepenų, skrandžio sutrikimų, toks maistas jau gali kenkti virškinimo sistemai, atsirasti skausmai, sunkumas pilve, pykinimas ir taip toliau.

Svarbu į tai atkreipti dėmesį: jeigu mėsa bus pati geriausia, kokybiškiausia, bet mes ją perkepsime, susidarys kancerogeninių medžiagų ir negausime jokios naudos.

O kaip dėl marinavimo? Dažnai žmonės įsitikinę, kad marinatas tik sugadina mėsą?

Kalbant apie marinavimą, čia yra daroma labai daug klaidų. Pats marinavimo procesas kaip ir nėra blogas, tik čia labai labai svarbus laikas. Kuo ilgiau marinuojama mėsa, tuo blogiau – pakanka vos 30 min. Žmonės marinavimui naudoja pačių įvairiausių dalykų, tačiau nereikia pamiršti, kad jis įsiskverbia vos į paviršių, tad mėsos laikyti ilgiau tikrai nereikia. Kuo ilgiau marinuojate, tuo didesnė tikimybė, kad mėsa praras naudingąsias savybes ir iš jo tiesiog nieko nebeliks.

Blogiausia dar yra tai, kad lėkštėje šalia mėsos atsiduria kečupo ar kokio kito padažo.


Taigi, grilis yra gerai ar blogai?

Patiekalai, ruošti ant grilio, yra puikiausias paruošimas, tik svarbu žinoti, ar mūsų virškinamasis traktas dirba puikiai, kad galėtų tai suvirškinti. Maža to, jei kepame mėsą ir ją perkame, kas nutinka? Mes prisivalgome toksinų!


ALFAS LIVE laidą apie grilinimą galite pažiūrėti ČIA


Jums taip pat gali būti įdomu:


Naujausi įrašai

bottom of page